Les millores en mobilitat que necessita Sant Cugat

La connexió entre les estacions de Renfe i FGC o la connexió per bicicleta entre Rubí i Sant Cugat, algunes de les actuacions

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha enllestit el Pla Específic de Mobilitat del Vallès, que ha de donar solució a les reinvindicacions en aquesta matèria que es fan des del territori.

Una setantena d'actuacions encaminades a una mobilitat més sostenible, eficient i segura, amb el transport públic com a protagonista. Un dels objectius és reduir el col·lapse viari que es registra en molts dels autopistes i carreteres de la comarca.

Les propostes, que representarien una inversió total de 2.500 milions d'euros, haurien d'anar a càrrec de la Generalitat, l’Estat i les administracions locals i tenen com a horitzó l’any 2026.

Més info: El Vallès, un referent econòmic pel sud d'Europa amb deficiències d'infraestructures

Actuacions per Sant Cugat

Entre la setantena de propostes plantejades al Pla de Mobilitat n'hi ha diverses que suposen millores per Sant Cugat del Vallès.

Transport públic:

  • Intercanviadors a la línia R8 amb FGC a les estacions de Volpelleres i Hospital General: Sant Cugat té set estacions de Ferrocarrils i una de Renfe (Coll Favà), a més una altra estació de Renfe (Rubí) molt a prop. Però la connexió entre les estacions de FGC i Renfe és actualment molt precaria, amb un camí poc transitable.

 

  • Increment de freqüències de pas a la R8 i perllongament fins a Vilafranca del Penedès i Sant Celoni.

 

  • Parkandride (aparcaments a les estacions de ferrocarrils): Valldoreix, Mira-sol, Hospital General: La voluntat es que la gent no entri en cotxe a Barcelona i s'utilitzin aparcaments de ciutats de l'entorn per agafar llavors el tren.

 

  • Noves estacions a la R8: Baricentro i Santa Perpètua.

 

  • Estudi del nou túnel ferroviari de Collserola: El nou túnel ferroviari de Collserola hauria de permetre millorar el servei de Ferrocarrils entre el Vallès i Barcelona i augmentar el número de trens. És un projecte a molt llarg termini.

 

Transport mercaderies:

  • Reduir el trànsit de pas de camions pel Vallès gràcies al desenvolupament del Corredor Mediterrani: Vies com l'AP-7 o la B-30 es col·lapsen diàriament en el seu pas per Sant Cugat, en part per l'elevada xifra de camions de mercaderies que hi passen. El Corredor Mediterrani serviria per alleugerir aquesta càrrega i reduir el número de camions.

 

Xarxa viària:

  • Actuacions de millora capacitat puntual als enllaços del corredor AP-7 - B-30: L'AP-7 i la B-30 s'han quedat petites per l'elevat número de vehicles que hi transiten.

 

  • Millora de la C-1413a Rubí-Sant Quirze.

 

  • Via interpolar: tram Castellbisbal-Sant Cugat: La via interpolar del Vallès es una infraestructura viària pensada per connectar diferents pols d’activitat econòmica del Baix Llobregat i el Vallès. L’eix, d’uns 60 km de llargada, ha d’unir Molins de Rei (Baix Llobregat) i Sant Celoni (Vallès Oriental), passant per Sant Cugat.

 

Bici i mobilitat:

  • Xarxa interurbana de vies ciclistes: Rubí-Sant Cugat-UAB: El projecte d'unir Sant Cugat i Rubí per bicicleta fa temps que està sobre la taula, tot i que el regidor de Mobilitat de Sant Cugat, José Gallardo, explicava que no serà una realitat a curt termini.

 

  • Millora creuaments dels corredors de l'AP-7 i B-30: Els ponts que travessen l'AP-7 i connecten el centre de Sant Cugat amb zones de Sant Joan són pràcticament intransitables pels vianants o ciclistes. Això fa que poca gent utilitzi aquestes modalitats de transport per accedir als seus llocs de feina.

 

  • Aparcaments segurs per a bicicletes en les estacions.

 

Transport públic per carretera:

  • Millora de línies de bus internes al Vallès, per millorar la velocitat i el servei. Un dels trams de millora és entre Rubí-Sant Cugat-Cerdanyola.

 

  • Terminal de busos a la Universitat Autònoma.
Més informació
 
Comentaris

Destaquem