La urbanització del Baixador entra en "via morta"

L'Ajuntament de Sant Cugat i l'EMD de Valldoreix no es poden fer càrrec de la urbanització i estudien una pavimentació provisional

El projecte d'urbanització de l'avinguda del Baixador està en "via morta". Així ho va assegurar el president de l'EMD de Valldoreix, Juanjo Cortés, durant la Junta de Veïns del 21 de juny. "L'Ajuntament de Sant Cugat no té capacitat econòmica per fer-ho i l'EMD de Valldoreix no té capacitat legal", va resumir Cortés, que va emfatitzar: "El projecte no té recorregut. No es produirà a curt i mitjà termini". Ara, l'administració valldoreixenca està estudiant una possible actuació per dignificar aquest carrer de terra amb algun paviment o copa de rodament. 

L'avinguda del Baixador fa anys que espera la urbanització d'un carrer que acumula sots, fang i pols i presenta un estat de conservació pèssim pel veïnat. Després de temps de negociacions, a finals de 2023 es va aprovar finalment el projecte d'urbanització, valorat amb 4,5 milions d'euros. El següent pas era decidir les contribucions que ha de pagar cada veí i licitar el projecte. En aquest punt va aparèixer un nou entrebanc: qui havia de fer-se càrrec de tirar endavant el projecte. Des de l'EMD de Valldoreix van dir que no podien assumir-ho, ja que suposaria trencar la regla de la despesa i provocaria el tancament de l'administració. Des de l'Ajuntament de Sant Cugat van assegurar que la situació financera del Consistori també impossibilitava fer-se'n càrrec en tot el mandat. Així, la urbanització queda completament aturada i sense cap perspectiva de rependre's. 

Més info: Enèsim entrebanc al Baixador: ni Sant Cugat ni Valldoreix volen gestionar l'obra

Juanjo Cortés: "M'han demostrat que la paraula donada no existeix"

Fa un mes, es van reunir les dues administracions amb el veïnat i es van confirmar les posicions: ni Valldoreix ni Sant Cugat podien assumir el projecte. Per això, Juanjo Cortés afirma que està en "via morta". A més va considerar que l'Ajuntament de Sant Cugat havia incomplert la paraula donada en l'anterior mandat de fer-se càrrec de la urbanització: "Hi havia un acord no escrit pel qual, un cop s'aprovava el projecte a Valldoreix, l'Ajuntament de Sant Cugat feia la gestió". Creu que l'EMD de Valldoreix ha pecat "d'ingenuïtat": "M'han demostrat que la paraula donada no existeix".

I ara, què?

En la reunió entre Sant Cugat i Valldoreix, l'Ajuntament va plantejar la possibilitat de fer una capa de rodament o pavimentar el carrer com una mesura alternativa fins que no es pugui tirar endavant la urbanització definitiva. Juanjo Cortés ha explicat que ho estan estudiant tècnica i econòmicament. 

Aquesta és també una demanda reiterada del veïnat, tal com va expressar Sergi López, president de l'Associació de Veïns de Baixador, durant la Junta de Veïns: "Volem una alternativa urgent per dignificar la vida de la gent". "Des de les últimes pluges fortes, encara hi ha veïns que tenen dificultats per sortir de casa", va posar com a exemple de la situació que pateixen. 

Més info: Veïns de l'avinguda del Baixador denuncien l'estat del carrer i reclamen la urbanització

Sergi López també va lamentar que es donés el projecte per "mort" i va criticar que, per aquest motiu, s'hagin deixat de donar novament llicències d'obra. "Tots hem d'assumir que és un projecte que va per llarg, però no està mort", va demanar. Sobre les llicències, Juanjo Cortés va assegurar que han de complir la llei: "La llei d'urbanisme diu que no es poden atorgar llicències fins que es faci la licitació". A més, el president valldoreixenc va dir que si algú defensa el contrari, que els hi faci arribar per escrit i justificat jurídicament. 

Amb tot, la urbanització de l'avinguda del Baixador, que s'havia anunciat pel 2019, entra en una nova aturada i sense cap mena de perspectiva de reprendre's. 

Més info: Ja s'han donat les primeres llicències d'obra a l'avinguda del Baixador

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem