Acusen el PP de "populisme" per oposar-se a la pujada de la tarifa de l'aigua

L'equip de govern s'ha abstingut en una moció presentada pel Partit Popular al Ple municipal de maig

El Consell Metropolità de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va aprovar el mes de març incrementar un 19,57% la tarifa de l'aigua a Sant Cugat perquè han pujat totes les despeses del servei, inclosa la pujada de tarifes d'Aigües Ter-Llobregat (ATL). A banda de pujar-se'n la tarifa de l'aigua a Sant Cugat, també es va fer a Castellbisbal, Tiana i Sant Andreu de la Barca i Sant Cugat és la tercera ciutat que menys ha pujat aquesta tarifa. Tot i això, el Partit Popular ha presentat una moció al Ple de Sant Cugat per rebutjar aquesta pujada perquè la considera,  "desproporcionada", en paraules del regidor del PP, Alfredo Bergua. PSC, ERC i Junts per Sant Cugat han sigut els més crítics amb aquesta moció i, en aquest sentit, tant la portaveu de Junts per Sant Cugat, Cristina Paraira, com el regidor del PSC, José Gallardo, consideren que aquesta moció és fer "populisme".

"Som el tercer municipi per la cua de l'AMB en l'increment del preu de l'aigua"

"A ningú li agrada que li apugin res, però ara sembla que, segons el Partit Popular, ha d'apujar tot menys l'aigua. Som el tercer municipi per la cua de l'AMB en l'increment del preu de l'aigua.", ha expressat Cristina Paraira, que també ha recordat que fa deu anys que no es puja la tarifa de l'aigua. En una línia similar, Gallardo s'ha esplaiat en l'increment dels costos de la gestió de l'aigua i li ha recriminat al regidor del PP que no es pot "enganyar a la ciutadania perquè si portes la política de l’aigua saps el que costa el manteniment de la xarxa de l’aigua". Igualment, Francesc Duch, regidor d'ERC, ha argumentat la pujada de la tarifa i ha dit que a ningú li agrada que s'apugi la tarifa, però que s'ha d'entendre el context de sequera i que s'ha d'actuar amb conseqüència.

D'altra banda, la CUP, a través del seu portaveu, Marco Simarro, ha presentat esmenes per introduir, entre altres qüestions, la gestió directa del servei de l'aigua per part de l'Ajuntament. Ramon Gutiérrez, d'En Comú Podem, s'ha mostrat favorable a les esmenes de la CUP i ha expressat, en aquesta línia, que s'han de "fer tots els moviments per avançar en la gestió pública".  Per la seva banda, el grup municipal de VOX també ha presentat una esmena perquè, en cas que s'acabi aprovant la pujada de tarifes de l'aigua, s'estableixi una bonificació que ajudi a pagar el rebut d'aquest servei, tal com ha manifestat el seu portaveu, Marcos Rodríguez.

La moció s'ha aprovat amb els vots favorables del PP, CUP, VOX i En Comú Podem, les abstencions de Junts per Sant Cugat i ERC i el vot contrari del PSC.

Una pujada de les tarifes de l'aigua dins un pla per fer front a la sequera

L'octubre de 2023, l'ATL va aprovar la revisió a l'alça de la tarifa de compra d'aigua. Aquesta revisió de la tarifa ha suposat un increment "significatiu" en el cost de la compra d'aigua, ja que la tarifa mitjana d'ATL passa de 0,74 €/ m³ a 0,96 €/m³. És a dir, el cost de la compra d'aigua s'ha incrementat un 29,64% de mitjana. Per aquest motiu l'AMB va aprovar la pujada de la tarifa de l'aigua.  Una pujada de tarifes aprovada pel Consell Metropolità de l'AMB  que respon a un pla que inclou que, en els pròxims 5 anys, es duguin a terme actuacions a la xarxa de sanejament, que garanteix a la població de la regió metropolitana el tractament d'aigües residuals. Segons l'AMB, aquest pla és important en l'actual context de sequera, per evitar incidències que puguin agreujar la difícil situació, a més de fer possibles noves inversions per revertir-la.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem