L'aigua i els contractes dels treballadors municipals, al ple de maig

En el ple també s'ha adjudicat la gestió de la Xarxa de Centres Polivalents a Dobla Via i Gestió Cultural

El ple municipal del mes de maig ha durat 6 hores i 27 minuts i ha tingut 37 punts. Aquesta sessió, ha anat precedida d'un ple extraordinari de la síndica de greuges, en el qual Helena López ha presentat l'informe de la seva activitat durant el 2023. López ha demanat, ateses les queixes a la falta de transparència, reforçar els canals de comunicació i assegurar que la informació rellevant sigui "accessible" i "comprensible" per a tothom. 

Més info: La Síndica de Greuges posa el focus en la millora de l'atenció municipal a Sant Cugat

Pel que fa ja al ple ordinari, hi ha hagut diferents punts portats per l'equip de govern a l'ordre del dia. Entre ells, s'ha adjudicat la gestió de la Xarxa de Centres Polivalents a Dobla Via i Gestió Cultural. Cal destacar que Gestió Cultural serà l'empresa encarregada de donar el servei del teatre de la Unió , quan s'inauguri el 2025. 

Més info: L'empresa Gestió Cultural gestionarà la part tècnica de la sala teatre de La Unió

En els punts d'economia, el govern (Junts i ERC) han portat diferents modificacions del pressupost, entre elles han tornat a dotar l'associació de Sant Cugat amb el Poble Sahraui de 30.000 euros addicionals per tal de poder dur a terme la seva activitat. D'altra banda,

Més info: L'Ajuntament desfà la retallada a Sant Cugat amb el Poble Sahrauí

Un altre dels temes econòmics que ha tingut lloc en aquest ple ha sigut un informe de l'interventor del 2023 en el qual expressa la seva preocupació al voltant de les nòmines dels treballadors de l'Ajuntament de Sant Cugat. Tot i això, la intervenció reconeix que durant el 2023 va millorar l'àrea de Contractació de l'Ajuntament a través del pla d'acció del govern, que preveia acabar amb els reconeixements extrajudicials de crèdit i les factures sense contracte. 

Més info: La Intervenció de l'Ajuntament posa la lupa en les nòmines dels treballadors municipals

De fet, en aquest ple, també s'ha donat compte d'un reconeixement extrajudicial de deute d'1,5 milions aproximadament, unes factures que s'han de pagar fora de contracte, però són d'obligació per continuar donant serveis a la ciutat. En aquest cas el gruix del cost era per pagar a Valoriza, l'empresa que gestiona la neteja i el manteniment de la ciutat. En aquest sentit, el tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas, ha recordat que el contracte de neteja i manteniment està en procés de licitació i aviat s'hauran de deixar de pagar aquestes quantitats fora de contracte. 

L'aigua ha sigut protagonista

Un dels temes que ha ocupat més minuts en aquesta sessió plenaria ha sigut l'aigua, de fet s'ha tractat en dos punts diferents: per un costat ha estat debatut en un punt de l'equip de govern, en el qual l'executiu aprovava la sortida de l'Ajuntament de Sant Cugat de l'Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública per una qüestió pressupostària com ha explicat el govern, i perquè la gestió de l'aigua depèn de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Tot i això, hi ha hagut problemàtica, ja que la CUP ha acusat el govern d'estar al servei de les empreses concessionàries. 

Més info: CUP acusa el govern de "defensar els interessos" de Sorea i Agbar en la gestió de l'aigua

Per l'altre costat, el PP ha presentat una moció de rebuig a l'apujada de la tarifa de l'aigua, una proposta que ha prosperat però de manera curiosa perquè ha obtingut l'abstenció del govern. 

Més info: Acusen el PP de "populisme" per oposar-se a la pujada de la tarifa de l'aigua

Més mocions

En total s'han presentat 7 mocions diferents en aquest ple municipal. Se n'han aprovat dues més, a banda de la del PP sobre la tarifa de l'aigua. 

S'ha aprovat la moció per la millora del barri de Mas Gener (presentada pel PSC i amb esmenes de l’equip de govern). S’ha aprovat amb els vots de tots els grups municipals excepte Vox, que s’ha abstingut. L’acord inclou que una vegada adjudicat el nou servei de neteja i recollida de residus (actualment en licitació) es convocarà “una reunió monogràfica al consell de barri per explicar com serà aquest nou servei i les actuacions de repintades als espais públics del barri”. També s’acorda “arranjar  els trams de vorera i calçades malmesos d’acord amb el Pla de millora de les voreres que s’esta elaborant”.

Més info: Sant Cugat potenciarà el català en els contractes públics de l'administració local

Més info: Compromís de Sant Cugat per reformar les voreres i netejar la riera de Mas Gener

El ple municipal també ha aprovat una moció –amb els vots a favor de tots els grups municipals excepte PP i Vox, que hi han votat en contra- per a l'establiment de clàusules lingüístiques per a les subvencions i els contractes públics. La moció s’ha presentat a instàncies de la CUP i ha comptat amb esmenes de l’equip de govern.

Al torn del públic

Com ja és habitual, la Mirada ha sigut protagonista del torn del públic. En aquesta ocasió del tinent d'alcaldia Jordi Puigneró ha assegurat que el govern està decidit a prendre una decisió aviat i a no esperar l'informe de Protecció Civil per prendre una decisió.

Més info: L'Escola La Mirada s'apropa a la Guinardera

 

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem