L'Ajuntament de Sant Cugat ha mostrat el seu compromís amb Sol i Aire perquè esdevingui un enclavament legal. El futur del barri, amb vuitanta anys d'història i format per més de seixanta cases dins del Parc Natural de Collserola, està en perill. I és que el pla especial de protecció del medi natural de Collserola estableix l'eliminació dels habitatges que no s'ajusten al planejament urbanístic, com és el seu cas. Així, tots els partits polítics del ple municipal han aprovat una moció institucional aquest 16 d'octubre per demanar la legalització de Sol i Aire i de reconeixement a la tasca del veïnat en la preservació de l'entorn natural.
L’acord inclou la constitució d’un grup de treball format per tots els grups municipals i l’Associació de Veïns de Sol i Aire “on establir les estratègies i mecanismes a posar en marxa” i obrir “una negociació política ferma” amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. L'objectiu és aconseguir modificar el decret de declaració del parc natural de la Serra de Collserola “en què Sol i Aire figuri en el llistat d'enclavaments que inclou el Parc”.
Així mateix, la moció recorda que l’Ajuntament ja ha encarregat un informe a la Universitat Politècnica de Catalunya, actualment en elaboració, per tal d’establir de manera rigorosa “quin és l’impacte de Sol i Aire amb la cura del Parc i què cal canviar, si cal canviar alguna cosa, per fer possible que se'ls atorgui el seu reconeixement legal”.
Carolina Oliva: "Ens posem al vostre servei per treballar de valent per assolir que Sol i Aire esdevingui un enclavament"
Una representació de veïns de Sol i Aire han assistit al ple municipal per mostrar el seu "agraïment" a tots els representants polítics. "Som un conjunt de famílies senzilles però amb persones molt capacitades per assolir l'enclavament que perseguim", ha destacat Carolina Oliva, presidenta de l'Associació de Veïns, que ha afegit: "Ens posem al vostre servei per treballar de valent per assolir que Sol i Aire esdevingui un enclavament". A més, ha destacat la voluntat dels veïns de ser un barri modèlic i ha assenyalat les tasques que ja duen a terme per la cura i protecció de l'entorn natural, per exemple amb el Grup d'Autoprotecció.
El barri de Sol i Aire, en perill
Sol i Aire, igual que el barri santcugatenc de Mas Fortuny, es consideren Espais de Regulació Especial (ERE) i el pla de Collserola del 2021 estableix que s'ha de "garantir el retorn del sòl a les condicions naturals anteriors a la construcció de les edificacions i la seva extinció". Segons va dir el llavors conseller de Territori, Damià Calvet, les urbanitzacions no es regularitzaran mai i seran sempre sol no urbanitzable. El document instava als ajuntaments a impulsar plans d'actuacions en aquestes zones. També es reclamava l’adopció de les mesures socials i de gestió que permetin garantir el dret a l’habitatge.
Una de les condicions és que els ajuntaments han d'establir els instruments de gestió necessaris (com els drets de tempteig i retracte) per "tal de garantir el retorn del sòl a les condicions naturals anteriors a la construcció de les edificacions i la seva extinció". S'ha de fer amb els "terminis, fases, processos d'actuació i recursos econòmics necessaris per tal de garantir la relació harmònica amb el Parc Natural". Mentrestant, les obres estructurals no estan permeses, així com tampoc es pot construir més en aquests indrets.
Ara, el compromís unànime de l'Ajuntament de Sant Cugat pot suposar un impuls important per aconseguir legalitzar el barri de Sol i Aire i assegurar la seva supervivència.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.