L'Ajuntament de Sant Cugat ha entregat a la Fiscalia nova documentació sobre el servei de la grua municipal. Si en un primer moment es va lliurar material que acreditava que l'empresa concessionària va estar prestant el servei sense contracte des del 2016, ara s'ha posat damunt la taula un sobrecost de més del 50% entre el 2014 i el 2019, quan governava CiU i PDeCAT.
Segons un informe elaborat per la regidoria de Transparència i Bon Govern, l'Ajuntament de Sant Cugat va pagar 577.000 euros de més a l'empresa concessionària. El Consistori va signar el contracte del servei amb l'empresa concessionària el 2014 per un import de 221.000 euros anuals, que en sis anys haurien d'haver sumat 1,1 milions d'euros.
Però segons assegura l'actual govern municipal d'ERC, PSC i CUP; l'Ajuntament va abonar gairebé 1,7 milions d'euros. Això suposa un increment del 52% respecte el que marcava el contracte signat. Segons la tinenta d'alcaldia de Transperència, Lourdes Llorente, la documentació no justifica aquest increment i per aquest motiu ho han portat a la Fiscalia.
"No entrem a fer valoracions, desconeixem el que ha passat", ha afegit Llorente, tot i destacar que poden ser "irregularitats importants" que no estan justificades i que la seva "obligació" és enviar-ho a la Fiscalia. La Fiscalia ja està investigant el fet que des del 2016 el servei de la grua a Sant Cugat es prestava sense contracte.
El sobrecost
La principal conclusió de l'informe de la regidoria de Transparència és que el sobrecost entre 2014 i 2019 ha estat de 577.000 euros. Tot i això, també posa de manifest que aquest sobrecost està valorat en base a l'adjudicació final, tenint en compte que l'empresa va presentar una oferta a la baixa i, per tant, el preu final del contracte va ser inferior.
Si es pren de referència l'import màxim de licitació, el sobrecost seria de 376.000 euros, un 29% més. "No hem trobat a l'expedient cap justificació per aquest augment ni tampoc hi ha hagut modificació del contracte", recalca Llorente.
Municipalització del servei
El govern ha vist aquest sobrecost perquè està estudiant la possibilitat de municipalitzar el servei de la grua i estava revisant totes les xifres per saber si era viable. La tinenta d'alcaldia explica que estan treballant per crear una empresa pública que pugui gestionar aquest servei, així com altres possibles com pot ser el de l'aigua o el de la neteja d'edificis municipals.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.