Una comissió de veïns de Bellaterra, amb el suport del govern de l'EMD de Bellaterra, ha iniciat un procés administratiu per tal d'annexionar-se a Sant Cugat i deixar de formar part de Cerdanyola. Un tràmit que requereix una recollida de signatures d'almenys del 50% dels veïns del barri. La decisió final serà de la Generalitat.
En parlem amb el president de l'EMD de Bellaterra, Ramon Andreu, que el 2015 ja va impulsar una consulta per aconseguir la independència i que va obtenir el suport del 93% dels votants, amb una participació superior al 50%.
Per què es vol annexionar a Sant Cugat?
Bellaterra està desconnectada de Cerdanyola, ho sap tothom i té molt més a veure amb Sant Cugat. Anirà tot millor si estem administrats per Sant Cugat.
Per què Bellaterra està desconnectada de Cerdanyola?
Si Bellaterra arribés a l'autopista amb les cases i l'Autònoma no hi fos, no hauríem arribat a aquesta situació, perquè no hi hauria un vincle tan gran amb Sant Cugat. El fet de col·locar dos quilòmetres d'universitat, ens separen amb Cerdanyola. I el fet de connectar Bellaterra amb Sant Cugat a través de ferrocarrils cada deu minuts uneix molt. Els lectors del TOT segur que coneixen algú de Bellaterra, en canvi molts lectors de Cerdanyola no coneixen a ningú. S'ha d'acceptar que estem desconnectats de Cerdanyola i no acceptar-ho ens porta a un escenari de buscar culpes i preguntar-nos per què. La relació amb Cerdanyola és molt difícil.
Com s'ha arribat a aquesta situació?
Bellaterra està buscant solucions a un problema que ve de lluny i que s'ha anat repetint i, si no s'aborda, persistirà. Venim d'un procés de segregació de 1992 en el qual Bellaterra no va poder esdevenir un municipi. El 2015 hi ha una consulta per poder ser un municipi independent i un 94% dels veïns, amb una participació del 53% van votar a favor.
"La via de la independència està descartada"
I perquè no és un municipi independent?
Vam demanar al Parlament de Catalunya una llei específica per poder ser un municipi independent, com es va fer amb Medinyà. Però des del Parlament es va apostar per fer una millora del conveni i competències amb l'Ajuntament de Cerdanyola. La negociació ha durat tres anys i aquesta via la donem per acabada.
I la via de la independència també es dona per acabada?
També. El motiu és que el Tribunal Suprem ha fet una sentència que ha obligat a fer marxa enrere en la creació del municipi de Medinyà i ara torna a ser un barri. La nostra reivindicació política de ser un municipi ha quedat aturada, està descartada. No complim la distància de 3 quilòmetres de distància amb el poble mare i amb les lleis actuals, la possibilitat de Bellaterra de ser un municipi independent s'ha extingit. Però el problema segueix, estem desconnectats.
I la via de la negociació amb Cerdanyola diu que també està tancada. Per què?
Després de la decisió del Parlament, vam demanar un conveni com el que té Valldoreix amb Sant Cugat i ens van dir que no. L'Ajuntament de Cerdanyola no ha aprovat per Ple cap proposta de nou conveni, tot i que ens han enviat documents. Vam arribar a proposar a l'Ajuntament que redactessin ells un conveni i que el portaríem a votació dels veïns. I no n'ha arribat cap de manera oficial.
I ara aposten per annexionar-se amb Sant Cugat?
Davant d'això, la solució és intentar l'annexió amb la ciutat que té una cohesió més potent amb Bellaterra, que és Sant Cugat. La relació de Bellaterra amb Sant Cugat ja es coneix i es percep. Els que viuen aquí tenen molt més a veure amb Sant Cugat que amb Cerdanyola.
"Per què hem de seguir a Cerdanyola a contracor?"
Per què?
Segons un estudi d'hàbits que vam fer, un 65% dels veïns de Bellaterra se senten més santcugatencs que de cap altre lloc; el 20% està més vinculat a Sabadell i un 11% se senten identificats amb Barcelona. I un 9% a Cerdanyola. El TOT Sant Cugat es llegeix a Bellaterra, molt més que el TOT Cerdanyola. Això és un símptoma. Els santcugatencs ens veuen en la Festa Major de Sant Cugat, en el CAP de Valldoreix, en els parcs i jardins, en els restaurants. Som una societat que estem presents a Sant Cugat. A Cerdanyola no se'ns veu. Tot això és el que justifica que adaptem l'administració.
No es pot revertir aquesta desconnexió amb Cerdanyola?
Revertir això és possible però necessites molt temps i articular una connexió viària i de transport públic molt potent durant molts anys. Podria ser reversible però no en els següents 10 o 20 anys.
Quins passos s'han de seguir ara?
L'EMD ha comunicat a l'Ajuntament de Cerdanyola que s'ha creat una comissió de veïns per recollir signatures per demanar el canvi a la Generalitat. L'EMD dona suport i està d'acord i ajuda a la comissió, però és la comissió de veïns la que s'encarrega del procés. Cerdanyola ho haurà de traspassar a la Generalitat, que és qui decidirà en última instància. És un decret i s'inicia un tràmit administratiu, no d'una voluntat política. Tant com si la Generalitat diu que sí com no, és una decisió recurrible jurídicament. Però si algú està en contra, haurà d'esgrimir arguments tècnics, no polítics.
La recollida de signatures és un pas imprescindible.
Si arriben al 50%, que no és fàcil, hi haurà molts més elements de judici. La consulta per la independència va tenir un 53% de participació i la consulta amb més participació en un municipi català ha estat del 54%. Si superem aquesta xifra en signatures, voldrà dir que una immensa majoria dels veïns estan a favor d'annexionar-se a Sant Cugat. Si aquesta relació amb Sant Cugat és mentida, no arribarem al 50%. Però si és veritat, potser tenim el 70% de signatures. La pregunta és per què hem de seguir a contracor a Cerdanyola. És un tema administratiu i si obtenim les signatures, és un dret reconegut per la Generalitat.
Vostè va explicar el procés en el Ple Municipal i la reacció del govern i dels partits cerdanyolencs no va ser positiva.
La reacció de Cerdanyola no va ser comprensiva. El meu esforç és per fer entendre a Cerdanyola que no estem davant d'una lluita ni estem fent res contra ningú. Si no s'accepta que la societat de Bellaterra està més vinculada a Sant Cugat, tota aquesta situació es transforma en una lluita. Això és un error que hem d'intentar solucionar.
El PSC deia que era una proposta elitista, que Bellaterra es podria annexionar a Badia o Sabadell, que eren més a prop.
No és viable annexionar-se amb Badia. És un procés administratiu que ha de complir una sèrie de requisits i la primera és tenir els límits amb el poble amb el qual et vols annexionar i Bellaterra i Badia no tenen contacte directe. Amb Sabadell es podria estudiar però la vinculació és d'un 20%: per què has de canviar d'administració per passar d'una vinculació del 9 al 20%. On realment s'ha de plantejar és amb Sant Cugat. Això és el que ha de veure la gent. Els que no estan a Cerdanyola o Bellaterra ho tenen molt clar. Sovint quan dius que vius a Bellaterra, la majoria de gent es pensa que és Sant Cugat i se sorprenen que pertanyi a Cerdanyola.
"Bellaterra és un poble de 3.000 habitants sense servei mèdic o biblioteca"
Han parlat amb l'Ajuntament de Sant Cugat?
Fa molt temps que estem parlant amb gent de Sant Cugat, alguns són més partidaris i altres menys. Inicialment els feia por que Bellaterra suposés un cost afegit per l'Ajuntament de Sant Cugat; però Bellaterra recapta quatre milions i només en rep dos. És un superàvit de dos milions. No és un motiu, però tampoc un impediment. Bellaterra no li costarà ni un euro a Sant Cugat.
No pot generar un conflicte institucional entre Cerdanyola i Sant Cugat?
Quan canvies coses, pots provocar un conflicte. Però respectar el resultat d'una participació ciutadana, sobretot si és majoritària, és el primer conflicte que tens si no el respectes. És lícit posar traves a la voluntat dels veïns? Jo he de treballar per evitar l'enfadament de Cerdanyola.
Estan contents amb el tracte rebut de l'Ajuntament de Cerdanyola històricament?
Bellaterra és un poble de 3.000 habitants sense servei mèdic, sense camp de futbol de sorra, sense biblioteca... No tenim ni autobús amb Cerdanyola. Aquesta situació no és d'ara, ve de sempre i és conseqüència de la desconnexió. Tenim un dèficit fiscal per sobre del 50%. Ve de sempre i les persones han anat canviant, i sempre ha estat així. Estic convençut que Sant Cugat posaria un metge un cop a la setmana, per exemple.
"Cerdanyola s'ho està prenent com una lluita"
Per què ha generat tant rebuig la proposta entre la majoria de partits de Cerdanyola? Els podrà convèncer?
Quan el motiu que et mou és l'interès, a vegades pots passar per sobre la voluntat dels veïns. Fixar la posició política abans d'escoltar als veïns, és un error. Quan tanques la porta a escoltar els veïns, quin pot ser el teu motiu d'estar en una cadira política? L'interès. S'ho estan prenent d'una manera errònia, com una lluita, i no ho és. Si no acceptes que Bellaterra està totalment desconnectada de Cerdanyola, només et queda la confrontació. Si el 70% dels veïns signen, Cerdanyola vol seguir governant Bellaterra a contracor? Hem de treure el sentiment del tema i assumir la realitat. La meva feina és que ho entenguin. Hi ha gent a Cerdanyola que ho entén, però els partits polítics no. Però no és un procés polític, és administratiu i demano respecte al procés i acceptar el resultat, com farem nosaltres.
Des del govern de Cerdanyola deien que hi havia un conveni fet i que vostè no volia signar. També que està paralitzant inversions.
El conveni fet i que no es volia signar no hi és. La nostra voluntat d'arribar a bons acords amb l'Ajuntament sempre hi ha estat i la prova va ser quan vam proposar que fessin el conveni que volguessin i el portaríem a consulta dels veïns. Dir que no hi ha conveni per culpa de l'EMD és molt difícil d'entendre. Pel que fa a inversions, ens assabentem que ara es vol fer una inversió a Bellaterra. Ens sembla molt bé, una cosa no treu l'altra. Que uns veïns hagin iniciat un procés i els hi donem suport, no ha de parar l'activitat. Si l'Ajuntament de Cerdanyola vol fer una inversió, benvinguda, fa més de dotze anys que no se'n fa cap.
En uns mesos hi ha eleccions, com queda el procés?
El procés d'annexió és d'un any i les eleccions quedaran al mig. Si hi ha un resultat molt ampli en recollida de signatures, seria bo que tots els partits de Bellaterra estiguéssim junts. I si la participació és baixa, deixarà de ser un tema electoral. Els partits polítics de Bellaterra de moment no s'han posicionat, almenys estan esperant a veure què opina la gent.