Arran s'ha compromès a esborrar "completament" el rastre del franquisme a Sant Cugat, encara que aquest fet li comporti "expedients sancionadors" per part de l'Ajuntament. En el ple municipal del mes de març, el col·lectiu juvenil va protestar per la presència de simbologia feixista a la ciutat i va entregar les plaques de tres carrers de personatges vinculats amb el franquisme i que havien retirat de la via pública. L'alcaldessa va dir llavors que els obriria un expedient sancionador, ja que els fets són considerats "alteració de l'ordre públic i que el fi no justifica els mitjans".
"Davant de la inoperativitat de l'Ajuntament de Sant Cugat contra la simbologia franquista de la nostra ciutat, Arran vam extreure tres d'aquestes plaques i ens comprometem a seguir-ho fent fins a esborrar completament el feixisme dels nostres carrers", exposa l'entitat en un comunicat, que afegeix: "Si per ser antifeixistes ens arriba un expedient sancionador, ens hi trobaran de cara".
Arran recorda que l'article 15 de la llei de Memòria històrica diu que "les administracions públiques, en exercici de les seves competències, prendran les mesures oportunes per a la retirada d'escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d'exaltació personal o col·lectiva de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura".
"És, per tant, l'execució de la Llei de Memòria Històrica un acte vandàlic?", s'acaba pregunten Arran.
Compromís del Ple
Els anys 2005 i 2014, el Ple municipal de Sant Cugat es va comprometre a retirar tots els símbols feixistes de la via pública. Tot i això, ICV-EUiA va denunciar fa unes setmanes que encara no s'havia complert aquest acord i encara hi havia simbologia franquista a la ciutat.
Aquest mes d'abril es crearà una comissió de nomenclàtor que haurà de revisar els noms de carrers. En aquest sentit, l'alcaldessa Mercè Conesa va explicar durant el ple del mes de març que l'Institut d'Estudis Locals és qui s'encarregarà d'aquest aspecte i que ja s'hi està treballant.