L'Ajuntament de Sant Cugat encarregarà una nova auditoria externa per esclarir els detalls d'adjudicacions d'obra pública que estan "sota sospita". Així s'ha aprovat en el ple municipal d'aquest 19 de febrer, amb els vots a favor de tota l'oposició i el rebuig de l'equip de govern de PDeCAT-Demòcrates.
La proposta sorgeix d'ERC-MES, CUP-PC i ICV-EUiA arran de les noves informacions de El País que vinculaven diverses obres de Sant Cugat amb comissions a Convergència. "Agafem el ferm compromís de posar llums i taquígrafs a tots aquests suposats indicis i anar fins al final", ha proclamat la portaveu cupaire, Núria Gibert.
Govern i oposició de Sant Cugat s'han enfrontat de nou en un ple per la corrupció política que ha esquitxat l'Ajuntament. L'alcaldessa Mercè Conesa s'ha tornat a defensar de totes les acusacions ("si són capaós de dir que un sol euro de l'Ajuntament de Sant Cugat ha anat a Convergència, vagin al jutjat") i ha anticipat que no té cap intenció de dimitir.
"Un cop més hem de parlar de corrupció en aquest ple", ha lamentat la portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla. I és que no és la primera vegada que es debat sobre la qüestió i, de fet, ja hi ha auditories en marxa sobre altres obres municipals sota sospita, com en el Cas Teyco o Ferrovial.
"Fins al final"
"El bon nom de Sant Cugat està en entredit per la trista realitat de la corrupció", ha emfatitzat la portaveu d'ERC-MES, que ha insistit al govern que doni explicacions i "demani perdó".
"Des que ha sortit la sentència [del Cas Palau] no hi ha hagut cap conseqüència política, cap autocrítica i cap mesura en marxa. Es segueixen publicant noves dades i segueix augmentant la sospita", ha lamentat el portaveu ecosocialista, Ramon Gutiérrez.
Per la seva banda, Ciutadans ha insistit en la demanda de dimissió a l'alcaldessa. "Demanem a l'actual alcaldessa que dimiteixi del seu càrrec per tornar la dignitat a la ciutat", ha argumentat Aldo Ciprián.
Des del PSC, Pere Soler ha "esperonat" a l'alcaldessa ha complir la seva promesa i porti Convergència als jutjats pel "dany econòmic i d'imatge" que ha patit Sant Cugat. Finalment, Álvaro Benejam, del PP, s'ha mostrat a favor de "posar llum i taquígraf per tenir tota la informació i poder constatar si hi va haver irregularitats o no".
L'alcaldessa no dimitirà
L'alcaldessa de Sant Cugat ha negat totes les acusacions i ha defensat la gestió de l'Ajuntament. A més, ha rebutjat la petició de dimissió de Ciutadans: "Hi ha alguns que tenen ganes de retirar-me i, com més m'ho demanen, més ganes tinc de continuar en l'activitat política".
"Els primers interessats en posar llum és el govern de la ciutat", ha assegurat Mercè Conesa, que ha tornat a considerar-se una víctima: "Si hem estat víctimes d'una situació inacceptable, som els primers que volem respondre davant la ciutadania".
L'alcaldessa també ha retat l'oposició: "Ens diuen lladres, tenen proves? Doncs vagin als jutjats i no tinguem més aquesta conversa". Finalment, Conesa ha defensat la seva gestió: "En aquests set anys d'alcaldessa mai, mai i mai he parlat amb cap tècnic per influenciar sobre cap obra pública".
Les obres
La moció aprovada per tota l'oposició reclama encarrega una auditoria sobre obres que van aparèixer a El País i que haurien comportat comissions per Convergència. Es tracta de set obres fetes entre el 2003 i el 2012 i que sumen més de quinze milions d'euros en total.
Es tracta de les obres d'urbanització de la Serreta, el Complex Esportiu de Mira-sol, la promoció d'habitatge públic de la plaça dels Rabassaires i de l'avinguda de Francesc Macià, del mercat de Mira-sol i un altre cas relacionat amb l'empresa Sharp.
Segons les informacions de El País, Convergència va rebre donacions del voltant del 3% del cost de totes aquestes obres. Unes suposades comissions que haurien sumat més de 480.000 euros en els comptes de fundacions de Convergència.