El bloqueig polític marca el primer any de mandat a Valldoreix

El govern de l'EMD ha patit la seva situació de minoria enfront de l'oposició, liderada per Junts, a l'hora de voler tirar endavant la seva acció de govern

En el seu primer discurs com a president de l’EMD de Valldoreix, Juanjo Cortés, conscient de no disposar de majoria absoluta, va allargar la mà a la resta de partits i les entitats valldoreixenques per “caminar per la via del consens, el diàleg i la complicitat”. Cortés va agafar el relleu a Josep Puig el 17 de juny, quan es va constituir la nova Junta de Veïns de Valldoreix. El bloqueig polític, però, ha estat la tònica dominant en aquest primer any de mandat, amb una oposició liderada pels tres vocals de Junts que ha frenat l'acció de govern. 

Més info: Valldoreix no supera el conflicte polític entre govern i oposició

De fet, durant la Junta de Veïns de febrer, govern i oposició es van conjurar per treballar plegats i arribar a acords pel bé de la ciutadania després que el govern (Valldoreix Plural, ERC, PSC i CUP) no aconseguís els suports per aprovar el pressupost de 2024. Mesos després, les bones paraules no s'han traduït en fets

Els capítols de la tensa situació entre el govern i l'oposició, sobretot amb Junts, s'han anat succeint en els primers 12 mesos del mandat. La seva relació, però, és imprescindible perquè es puguin aprovar els pressupostos dels pròxims anys i tirar endavant els grans projectes de la vila, com la urbanització de l'avinguda Baixador i la nova centralitat. 

Una avinguda en via morta

L’Ajuntament de Sant Cugat i l’EMD de Valldoreix continuen sense superar els esculls per desencallar la urbanització de l’avinguda Baixador. En l'última Junta de Veïns, Cortés va assegurar que el projecte està "en via morta". "L'Ajuntament de Sant Cugat no té capacitat econòmica per fer-ho i l'EMD de Valldoreix no té capacitat legal", va resumir Cortés. 

Més info: La urbanització del Baixador entra en "via morta"

Tot plegat després que, a finals de 2023, s'aprovés finalment el projecte d'urbanització, valorat amb 4,5 milions d'euros. Tot i això, va aparèixer un nou entrebanc: qui havia de fer-se càrrec de tirar endavant el projecte. Des de l'EMD de Valldoreix van dir que no podien assumir-ho, ja que suposaria trencar la regla de la despesa i provocaria el tancament de l'administració. Des de l'Ajuntament de Sant Cugat van assegurar que la situació financera del Consistori també impossibilitava fer-se'n càrrec en tot el mandat. Així, la urbanització queda completament aturada i sense cap perspectiva de reprendre's. 

Davant d'aquesta situació de paràlisi, l'Ajuntament defensa ara l'aplicació d'una capa de rodament mentre no es faci la urbanització definitiva. Des de l'EMD, però, diuen que no és viable. El 19 de juliol hi haurà una Junta de Veïns extraordinària a petició de Junts amb un únic punt sobre l'avinguda Baixador. 

Relacions amb Sant Cugat

L’Ajuntament i l’EMD es van comprometre a l’inici del mandat a establir una relació de cordialitat i col·laboració. La voluntat dels dos nous governs sorgits de les eleccions municipals de maig de 2023 era deixar enrere la tensió de l'anterior mandat entre les dues institucions, amb el tripartit a Sant Cugat i Junts a Valldoreix, i en el qual l'alcaldessa Mireia Ingla va arribar a dir que no reconeixia el president Josep Puig com a interlocutor vàlid. 

Més info: Els governs de Valldoreix i Sant Cugat obren nova etapa de "cordialitat"

La trobada en què es va forjar aquest compromís va arribar després del nomenament de Susana Herrada, exvicepresidenta de l'EMD per Junts, com a nova assessora del govern santcugatenc. Un nomenament que va provocar fortes crítiques de l'oposició, que va denunciar que es donés un càrrec a qui va ser la rival de Juanjo Cortés a les eleccions valldoreixenques. Tot i que el moviment tampoc va agradar al govern valldoreixenc, Cortés sempre ha apuntat que les relacions entre Sant Cugat i Valldoreix són "entre el president i l'alcalde" i que el comissionat per Valldoreix "és un càrrec intern de l'Ajuntament". 

Més info: L'alcalde defensa la comissionada de Valldoreix davant la recollida de signatures

Habitatge

L’EMD de Valldoreix ha assenyalat quatre ubicacions de la vila per construir habitatge protegit. L’objectiu és que Valldoreix tingui habitatge assequible (actualment no hi ha cap promoció municipal) que ajudi els veïns a poder continuar vivint a la vila. Per les seves característiques, Valldoreix és de les zones de Sant Cugat amb l'habitatge més car

Més info: Les quatre ubicacions on Valldoreix vol habitatge protegit

Per tot plegat, el govern de Valldoreix Plural, ERC, PSC i CUP vol posar fil a l'agulla i avançar en les primeres promocions d'habitatge assequible a la vila. Cal recordar que la competència en habitatge no és de l'EMD de Valldoreix, sinó de l'Ajuntament de Sant Cugat. El que vol fer el govern valldoreixenc és tenir-ho tot a punt per a quan el Consistori santcugatenc vulgui iniciar projectes.

Les quatre finques que podrien acollir aquestes promocions són a la rambla de Jacint Verdaguer, a l’EMD, a Mas Fuster i Santjoanistes.

Equipaments

El govern de l’EMD ha iniciat la feina per recuperar el projecte de centralitat on actualment hi ha el Casal Cultural de Valldoreix. El govern valldoreixenc va presentar una nova proposta inicial que preveu tres grans edificis: un centre cívic polivalent, una biblioteca i un espai escènic i musical. A més hi hauria una gran plaça pública i aparcament i es descarta qualsevol espai per comerç. 

Més info: Valldoreix treballa en un nou projecte de centralitat de 13 milions d'euros

El projecte de centralitat fa anys que es planteja i busca transformar l'entorn de plaça del Centre Cultural, a la rambla de mossèn Jacint Verdaguer. Tot i això, ha estat anys al calaix i ha patit modificacions rellevants, ja que inicialment es preveia una proposta amb una gran superfície comercial.

La voluntat és impulsar el projecte, que tindria cost global d'uns 13,2 milions d'euros, per fases. La primera es vol iniciar abans d'acabar el 2027 i consistiria en una part del centre cívic polivalent (amb la intenció d'ubicar-hi l'Escola de Música) i de l'aparcament.

Més info: Compromís unànime a Valldoreix per la millora de les instal·lacions de l'Escola de Música

Sobre l'Escola de Música, l'EMD es va comprometre a reparar i millorar les deficiències de l'actual espai. La moció, aprovada per unanimitat a la Junta de Veïns de gener, ontempla la realització de dos estudis per valorar les intervencions i reparacions necessàries per millorar les instal·lacions del centre i, especialment, dels seus lavabos. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem