Els onze treballadors de l'àrea d'Educació de l'Ajuntament de Sant Cugat han passat al nou Organisme Autònom Municipal d'Educació (OAME), fins ara conegut com a Patronat d'Educació. Això comporta que el servei d'Educació de l'Ajuntament es queda sense treballadors i que tota la gestió educativa es portarà des de l'OAME. Aquesta entitat pública s'encarrega de les escoles bressol o de l'Escola d'Art i Disseny, entre altres.
Així ho ha decidit el govern de Junts i ERC, que defensa que la mesura busca l'eficiència i l'optimització de la gestió del servei d'educació. A més de l'estalvi econòmic en nòmines que suposa per l'Ajuntament. La major part de l'oposició mostra la seva "preocupació" i alerta que pot ser un primer pas per "l'externalització" d'escoles municipals. Per això, s'han posicionat per la proposta inversa: que l'Ajuntament integri tot el Patronat d'Educació.
El govern va aprovar en solitari la modificació dels estatuts de l’Organisme Autònom Municipal d’Educació i l'adscripció del personal de l’Ajuntament en el ple municipal de desembre. PSC, CUP, Vox i En Comú Podem van votar-hi en contra i el PP es va abstenir. L'Organisme s'encarrega de la prestació del servei en matèria d’educació, planificar i gestionar l’activitat dels centres docents municipals, dotar i adequar aquests centres, crear-ne de nous o promoure i finançar d’activitats culturals o educatives.
El nou Patronat d'Educació
L'Ajuntament de Sant Cugat ha impulsat la modificació en els estatuts de l'entitat i un dels canvis ha estat en el nom, passant de Patronat d'Educació a Organisme Autònom Municipal d'Educació. Paral·lelament, es confirma l'adscripció de tots els treballadors del servei de l'Ajuntament a l'Organisme. També es crea la figura de la direcció professional de l'OAME, que serà nomenada directament per l’alcalde.
"Serà un model de governança més àgil", ha defensat la regidora d'Educació, Carme Ardid (Junts), que ha assegurat que s'ha mirat per "la protecció" dels treballadors. Segons la regidora, tot plegat només és una "adscripció" del personal de l'Ajuntament a l'Organisme.
Crítiques de l'oposició
L'oposició d'esquerres de Sant Cugat no comparteix aquesta visió i ha mostrat la seva "preocupació" per aquest pas i s'han posicionat a favor del camí invers: integrar l'Organisme d'Educació a l'Ajuntament. A més, alerten que es poden mantenir les "desigualtats" entre treballadors amb funcions similars. "Veient les prioritats del govern de Junts i ERC, no creiem que l’educació en sigui una", ha lamentat Pilar Gorina, regidora del PSC.
Ariadna Sierra: "Aquesta centralització del poder en una figura designada directament per l’alcalde suposa una pèrdua de la representativitat i del control democràtic"
Des de la CUP, Ariadna Sierra ha advertit que l'aposta per l'Organisme Autònom Municipal agreuja "les desigualtats entre treballadors, dificulta la gestió i obre la porta a l’externalització de serveis essencials d'educació" i portarà a una "gestió obsoleta". Per la cupaire, aquest model "perpetuarà" la divisió i les diferències entre el personal municipal de l'Ajuntament i el de l'Organisme. Per això ha reclamat "l'equiparació" en les condicions laborals.
Sierra també s'ha mostrat molt crítica amb la creació d'una direcció "amb competències molt àmplies": "Aquesta centralització del poder en una figura designada directament per l’alcalde suposa una pèrdua de la representativitat i del control democràtic".
Aina Balada: "Nosaltres proposem absorbir tot l’organisme"
"Ens preocupa molt que l’àrea d’Educació deixi de prestar els serveis des de l’Ajuntament i es delegi a un organisme autònom. Hi ha una intenció política clara de relegar Educació a un servei secundari i que deixi de formar part del tronc de l’Ajuntament", ha lamentat Aina Balada, d'En Comú Podem. A més, també ha alertat del "risc" que l'Ajuntament "externalitzi la gestió de centres educatius com l’escola d’art o les escoles bressol".
"Es vol fer creure que és una qüestió organitzava i d’eficiència, però és una raó econòmica per aprimar la despesa de l’Ajuntament", ha afegit Balada, que ho veu com un primer pas per "externalitzar tots els serveis d'educació". "Nosaltres proposem absorbir tot l’organisme. Si creiem en l’educació, els serveis públics, les garanties laborals dels treballadors i una educació 100% pública, s’ha de reintegrar tot a l’Ajuntament".
Des del PP han expressat la seva confiança en què el traspàs de treballadors es faci mantenint els drets i condicions laborals. Vox ha avisat que hi ha preocupació entre treballadors del servei d'Educació per aquest procés.
Carme Ardid: "No hi ha cap externalització ni mai s’ha pensat en externalitzar cap servei"
Des del govern, Carme Ardid ha defensat que "només hi ha adscripció de personal" a l'Organisme i ha acusat l'oposició de fer "declaracions sense sentit" que "ocasionen confusió". "No hi ha cap externalització ni mai s’ha pensat en externalitzar cap servei", ha assegurat la regidora d'Educació, que ha afegit que es treballa per a la "protecció els treballadors".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.