Castellà: "Si guanyés Ciutadans, estaríem tornant a una època fosca"

"Quan l'Estat ha volgut demanar una revisió dels mecanismes d'extradició, la Unió Europea li ha donat un cop de porta"

El TOT entrevista a Antoni Castellà el número 15 de la candidatura ERC-Catalunya Sí i membre de Demòcrates per Catalunya durant al seva visita per la campanya a Sant Cugat per la campanya del 21-D.

Com es presenten aquestes eleccions per Demòcrates? 

Aquestes eleccions, no són excepcionals sinó d'excepció. Són unes eleccions il·legals, il·legítimes, convocades unilateralment per l'Estat espanyol. Tenim dret a boicotejar-les, però finalment totes les forces polítiques lleials a la República vam decidir que mai ens arronsarem davant d'un repte que sigui democràtic i per tant no les considerem en clau autonòmica, ni amb termes de referèndum, perquè aquest ja el vam fer l'1 d'octubre. Però davant d'una urna sempre ens hi presentarem. 

Per què Demòcrates va escollir la d'ERC i no la del president Puigdemont per anar a les eleccions del 21-D?

El primer motiu, i crec que no m'equivoco si dic que som l'únic partit que va fer això, perquè ho vam sotmetre a votació dels nostres afiliats via consulta electrònica. I la consulta era aconseguir una llista unitària i si això no era possible aconseguir el que més s'assemblés a una llista unitària. El que més s'assembla a una llista unitària és aquesta candidatura perquè aquí hi ha 4 partits més independents. És evident que la resta de candidatures són un partit més independents, per tant aquesta llista és el que més s'assembla a una llista unitària.

És una mica estrany que en aquestes eleccions hi hagi ex d'Unió Democràtica que vagin a la llista del PSC i ex d'Unió a la d'ERC?

Jo em sento amb dret a defensar que la coherència l'establim nosaltres. Demòcrates es funda per ser lleials a allò que representava Unió de l'any 31, de fet, en l'escissió la meitat del partit és qui funda Demòcrates, entre elles històrics, com tota la família de Carrasco i Formiguera. Això té coherència amb l'any 31 que vam haver de fer front conjuntament a la intolerància de l'Estat espanyol; en aquell moment i Carrasco i Formiguera va fer pinya amb Companys i Macià. 80 anys després els hereus d'aquella Unió amb els hereus d'aquella Esquerra Republicana.

No li dol a Demòcrates haver compartit partit amb gent que ara dona suport a aquest PSC?

El que significa és demostrar que l'escissió tenia sentit. Des del punt de vista de suport a la República no tinc res a dir. Ens vam discutir políticament dins d'Unió, perquè hi havia una part que defensava l'autonomisme i una part que defensàvem la necessitat de crear un estat per Catalunya. Ara el que a mi em sorprèn és que creiem compartir ser un partit socialcristià, és a dir, de bases ètiques i morals sòlides amb termes polítics. Col·laborar amb el PSC sobre el model autonòmic no hi tinc res a dir, però col·laborar amb el PSC, un partit que ha donat suport del 155 i és còmplice de què gent honesta estigui a la presó no té cap sentit i això és censurable.

Durant el míting, ha dit que la llista d'ERC és l'única que pot evitar una victòria de Ciutadans. Què passaria si fos així, que Ciutadans fos la llista més votada?

No contemplo aquest escenari. Senzillament perquè crec que el poble de Catalunya reaccionarà com ho va fer el dia 27 o el dia 1 d'octubre. Tindria conseqüències desastroses. No m'agrada parlar amb negatiu, però el que representa el projecte de Ciutadans i que acompanyen el PSC i el PP és la justificació i la consolidació de la intolerància i de la tirania en un país. Intenten legitimar la violència de l'1-O, legitimar la intervenció de la Generalitat i que conselleres i que un president que va ser escollit per un Parlament escollit pels ciutadans fos dissolt. Si guanyés, Ciutadans estaríem tornant una època fosca en la qual el nivell de qualitat democràtica cau pels terres. Això ens interpel·la als independentistes i els que no ho són, però són demòcrates.

Si l'independentisme no té majoria absoluta com s'implanta aquesta república? Aquestes eleccions són una segona volta de l'1-O? 

No hi estic d'acord. De referèndum només n'hi ha un, que és el de l'1-O. A partir d'aquí és important que guanyem les forces lleials a la República i guanyar vol dir guanyar, sempre diré que com més majoria i més sòlida millor, però amb la mínima majoria que tinguem, el mandat és molt clar de l'1-O i el que hem de fer sense aturar-nos és: recuperar el control de les institucions, incrementar les complicitats internacionals, mantenir el pols de la ciutadania al carrer i 4 desenvolupar els instruments necessaris sense imposar-nos terminis per establir el control del territori, i en el seu moment tornar a fer un pols per fer efectiva la República. 

Parla de suports internacionals, ha dit una frase al míting que deia que perquè creguin amb la República a fora primer "ens l'hem de creure nosaltres", però sembla que els suports internacionals no estan molt per la feina...

Sóc dels convençuts que això no és així, i que sí. Quan el govern del PP va executar aquesta mena de cop d'Estat amb el 155, la seva idea era intervenir la Generalitat i fer eleccions al cap de sis mesos, fer-les immediatament no tenia cap sentit, ni pel control de les institucions, ni de canvis del sentit del vot; per tant estic convençut que això és una intervenció europea. A Europa la diplomàcia està contestant el que és políticament correcte, però hem de confiar molt amb l'opinió pública europea, hem de confiar amb els ciutadans europeus que són com nosaltres, que han vist les imatges de l'1 d'octubre i estan escandalitzats. La diplomàcia europea no podrà aguantar la pressió de l'opinió pública europea i ara estem un pas endavant, han vist la cara de l'Estat espanyol. El debat va avançant, jo crec que són els que van pressionar perquè es fessin immediatament eleccions, però a la vegada, mira que la justícia Belga el que ha comportat és dir que el que ha volgut jutjar l'Estat espanyol no és cap delicte, i quan l'Estat ha volgut demanar una revisió dels mecanismes d'extradició, la Unió Europea li ha donat un cop de porta. La UE està reaccionant lentament, mai ha estat molt atenta, però sí l'opinió pública i hem de seguir en aquest sentit.

A Sant Cugat PDeCAT-Demòcrates governava amb el PSC, però el pacte ha quedat en suspens per les eleccions. Es podria tornar a pactar amb un PSC que ha donat suporta al 155?


Sempre hem defensat des de demòcrates perquè som un partit humanista i el principi de subsidiarietat és bàsic. Això vol dir que és la gent del món local qui ha de prendre aquesta decisió. Dit això no et fujo d'estudi, això té uns límits, unes línies vermelles. Les línies vermelles per mi no tenen nom de partit, sinó les línies morals i ètiques en política. El que sí que et diria és que no es pot col·laborar amb partits que hagin defensat el 155 i que a més clarament siguin còmplices de què gent innocent estigui a la presó. És possible que persones del PSC Sant Cugat si rebutja aquesta actitud, aleshores es pot parlar, si no la rebutgen diria que no és possible un pacte d'aquests tipus.

Castellà durant el míting a Sant Cugat on van assistir 120 persones FOTO: Lali Puig
 
Comentaris

Destaquem