Aldo Ciprián és el portaveu de Ciutadans a l’Ajuntament de Sant Cugat, on són la tercera força política amb tres regidors. És la primera vegada que tenen presència al consistori.
Sou nous a l’Ajuntament. Què us heu trobat?
Tots nosaltres venim de fora del món polític. Jo tinc la meva empresa, el regidor Sergio Blázquez és economista i la regidora Múnia Fernández és advocada. Les regles del món públic són completament diferents a les del sector privat.
Creu que l’Ajuntament podria copiar aspectes de gestió del món privat?
M’agradaria que es pogués assimilar més a una empresa privada, on hi ha una estructura directiva i els especialistes en cada camp. S’estan malbaratant molts diners en gent que no està prou preparada per les responsabilitats que té. Gent amb currículums d’un nivell molt baix estan cobrant salaris de 60.000 i 80.000 euros l’any, quan al sector privat no en cobrarien més de 40.000. Sobretot, càrrecs de confiança.
El problema és la quantitat o la preparació de la gent?
S’ha de pagar bé, però a gent bona. Si vols tenir un ajuntament que funcioni bé, no pots pagar malament. També s’ha de tenir en compte que quan deixes el sector privat per estar quatre o vuit anys al sector públic, deixes passar moltes oportunitats que també s’han de compensar amb el salari d’alguna manera.
Rebaixar l’IBI era un dels vostres objectius i ja ho heu aconseguit.
La nostra primera moció va ser encaminada en aquest sentit. La possibilitat de baixar impostos encara és molt àmplia, però has de tenir en compte que llavors tens menys diners per gastar. Creiem que s’han de reduir les despeses de personals, les subvencions a entitats que no aporten res a la ciutadania, a mitjans de comunicació... Quan s’optimitzi tot això, es poden plantejar més rebaixes. Però la baixada del 2% de l’IBI que s’ha fet ens sembla ridícula.
Els casos de presumpte corrupció estan d’actualitat a Sant Cugat. Com ho valoreu tot plegat?
Ens ho esperàvem, teníem inputs en aquest sentit. L’alcaldessa ha dit que és mala sort. Mala sort és una vegada o dues, però quan parlem del cas Teyco, del complex de Mira-sol, dels habitatges de la plaça dels Rabassaires, del cas Corretja... Si agafes les licitacions de Promusa des del 2005, veus que gairebé totes les empreses seleccionades són donants de Convergència. No és normal.
El problema és demostrar-ho, no?
Quan fas una licitació, la fas a mida de l’empresa que vols beneficiar i que són les empreses que han pagat donacions. Les licitacions a Sant Cugat es fan a mida. Jo crec que amb el nou tinent d’alcalde d’Urbanisme, Damià Calvet, que és una persona amb molta pràctica en aquest àmbit, no es continuaran fent aquestes trampes.
Heu passat de 700 vots fa quatre anys a uns 8.000 a les catalanes. Quines perspectives de creixement teniu a Sant Cugat?
Penso que la decisió dels votants es fomenta en un 20% en el treball dels partits en el municipi i tota la resta depèn de la marca del partit en l’àmbit més global. Encara tenim possibilitat de créixer perquè tenim un perfil liberal i progressista que encaixa amb la població de Sant Cugat. Però sobretot tenim un projecte nacional molt important i a la gent li agraden els projectes guanyadors. Estic convençut que a les generals arribarem als 10.000 vots a Sant Cugat.