La ciutadania i les entitats ja poden presentar les seves propostes als Pressupostos Participatius de Barri per decidir a què es destinen 2,5 milions d’euros del pressupost de l'Ajuntament de Sant Cugat del 2020 i el 2021. Per la situació actual, les propostes només es podran fer arribar per internet, al portal decidim.santcugat.cat.
Per tal de facilitar la participació, el termini s’allargarà fins al 21 de juny. A més, qualsevol persona que tingui dificultats per presentar una proposta, pot enviar un correu electrònic i se li donarà suport tècnic per poder completar el procés.
Poden presentar propostes tots els santcugatencs i les santcugatenques majors de 14 anys i les entitats de la ciutat. La previsió és que les propostes es validin a l'octubre i al gener es dugui a terme la votació entre tota la població per decidir les guanyadores.
Propostes per barris
Enguany, els pressupostos participatius estan dissenyats per barris. Mira-sol, la Floresta i les Planes decidiran, cada un, el futur de 432.000 euros; mentre que el Centre Est, Centre Oest i Nucli Antic decidiran 434.000 euros cada un. “Si són propostes més dimensionades a una escala de barri, ajudarà a què surtin propostes més arrelades i, al mateix temps, ens permet a l’administració donar resposta més ràpid a aquests projectes”, ha explicat el regidor de Participació Ciutadana, Marco Simarro.
Durant les setmanes anteriors s'ha fet un treball previ de diagnosis de la situació de cada barri amb entitats i ciutadania, a través de tallers que en la fase final han hagut de ser virtuals. Entre tots s'ha dissenyat un Programa de Barri, que defineix l'estratègia de cada zona pels pròxims anys, la situació actual i les necessitats futures. “Creiem que aquests documents seran molt útils”, ha dit Simarro, per a qui “s’ha fet una feina qualitativa molt bona amb els barris i això ha permès establir unes línies estratègiques”.
Les propostes hauran de ser d'un màxim de 50.000 euros per les inversions i de 5.000 euros pel pressupost ordinari. A més, hauran de ser propostes de barri i per al barri (o per més, en el cas del centre). També s'hauran de centrar en les premises marcades en el Programa de Barri. Els àmbits d'actuació són:
Persones:
- Promoure i potenciar activitats de joves i gent gran
- Donar suport a les entitats, la cohesió i participació
- Impulsar accions amb perspectiva de gènere
- Reforçar equipaments dels barris
Ciutat:
- Potenciar espais de trobada i convivència
- Millorar il·luminació, accessibilitat i manteniment de l’espai públic
- Facilitar accés a l’habitatge i re-formular el model d’habitatge
- Impulsar projectes cooperatius i col·laboratius
Planeta:
- Apostar per uns barris pacificats, per vianants i bicicletes
- Fomentar l’eficiència energètica, el reciclatge i la reducció de residus
Reactivar l'economia i la vida col·lectiva
El regidor de Participació ha explicat que han apostat per mantenir els pressupostos participatius malgrat la situació actual de pandèmia, tot i que s'han hagut d'adaptar més a l'àmbit digital.
"Considerem que contribueix a mantenir la vida col·lectiva i participativa del veïnat, i que també pot contribuir a generar propostes de millora dels barris i de la cohesió social i a reactivar en part l’activitat econòmica local, amb petits projectes que podran donar feina a empreses i professionals de la ciutat”, ha apuntat.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.