Com celebra Sant Cugat la diada?

La marxa de torxes del dia 10 i la tradicional ofrena floral a la plaça Rafael Casanova, actes principals a Sant Cugat

La Diada Nacional de Catalunya, l'11 de setembre, ja és a tocar. Com sempre, les celebracions es reparteixen per tot el territori català i Sant Cugat no n'és una excepció. Tot i que els actes de Barcelona són els més multitudinaris, des de municipis com Sant Cugat també hi ha actes i activitats per sumar-se a la commemoració d'aquesta Diada en l'àmbit local.

Com a informació de servei, cal recordar que l'Ajuntament ofereix senyeres de franc per tal que la ciutadania pugui engalanar el balcó. Es podran passar a buscar a l’Oficina d’Atenció Ciutadana, ubicada a l'ajuntament i als diferents districtes.

Torxes en record de les víctimes

El cartell de la Marxa de Torxes, que se celebrarà per tot el país.

Simultàniament amb diversos municipis catalans, Sant Cugat celebra el 10 de setembre la primera edició de la Marxa de Torxes per la Independència, organitzada per Òmnium Cultural. Una marxa silenciosa, en homenatge a les víctimes del 1714. A partir de les 20 hores a la plaça Lluís Millet, on també hi haurà mostres de la cultura popular catalana, com els Bastoners. Finalitzarà a la plaça Rafael Casanova, on l'historiador santcugatenc Josep Maria Figueras llegirà un manifest.

La Marxa de Torxes és un acte d’àmbit nacional per reivindicar la independència del poble català. Un acte que s’articula a través d’una convocatòria massiva en un espai cèntric o singular del poble la nit del dia 10 de setembre.

Flors a Sant Cugat

Bona part dels partits locals participen de l'ofrena floral de l'11 de setembre a Sant Cugat. FOTO: Artur Ribera

El dia 11 de setembre és quan s'apleguen la major part dels actes de commemoració i on els partits polítics santcugatencs hi tindran un paper especial. El monument de Rafael Casanova de Sant Cugat tornarà a acollir, a partir de les 8.30 hores del matí, la tradicional ofrena floral de partits i entitats.

L'activitat es traslladarà a les 11 hores a la plaça de Barcelona, on l'alcaldessa de la ciutat, Mercè Conesa, pronunciarà el discurs institucional. Tot seguit, hi haurà una actuació musical a càrrec de l’Escola Fusió.

 

Ja a la tarda, la plaça d'Octavià acollirà una ballada de sardanes. Serà a les 19 hores, amb la Cobla La Principal del Llobregat.

La Via Lliure

Com ha passat els últims anys, la mobilització més multitudinària per la Diada serà la concentració organitzada per l'Assemblea Nacional de Catalunya i Òmnium Cultural en favor de la independència. Enguany tindrà lloc a l'avinguda Meridiana de Barcelona i s'ha batejat com a Via Lliure a la República Catalana. Els Castellers i els Geganters de Sant Cugat actuaran en aquest acte.

Dividida per trams, l'objectiu dels organitzadors és omplir la Meridiana i, per aquest motiu, han intentat assignar trams a diferents col·lectius. En aquest cas, el tram pensat per la gent de Sant Cugat és el número 68, tot i que cadascú pot anar a la zona que vulgui. L'ANC ha posat dos autobusos que sortiran de Sant Cugat per anar a la manifestació, tot i que a hores d'ara ja són plens. Una de les millores maneres per baixar a Barcelona serà el transport públic, ja que el tall de carrers i la quantitat de gent que hi ha de ben segur que col·lapsarà la ciutat durant tota la jornada.

El TOT, a banda d'informar puntualment dels actes de Sant Cugat i les declaracions dels polítics santcugatencs, serà a Barcelona per explicar com es viu la Via Lliure en el seu tram santcugatenc.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem