Conesa: “No sabem on arribarem amb el procés sobiranista, potser a un cul de sac"

El TOT Sant Cugat entrevista l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, a mig mandat

Està preocupada per la imatge que la gent pot tenir de la Policia Local de Sant Cugat després del vídeo que va córrer per les xarxes i totes les televisions sobre un agent reduint un senyor gran a la via pública?

A nosaltres ens preocupa que sigui malinterpretada l'actuació de la nostra Policia Local. Tenim un cos de policia que sempre ha tingut una actuació molt correcta. Hem de pensar que ells en molts moments viuen situacions de molta incomoditat o fins i tot situacions de certa violència i agressivitat tant física com verbal i, per això, nosaltres hem obert una investigació interna per saber exactament què és el que va passar. Sempre hem dit que aquest agent té un full de serveis impecable i, per tant, entenem que abans de les imatges del vídeo va haver-hi quelcom que va provocar la dimensió de la seva actuació. No per una situació puntual podem pensar que la nostra policia no està al servei de la ciutadania, tot el contrari.

Fa quatre mesos reivindicava més mesures de seguretat per a Sant Cugat al conseller d'Interior. Quan es faran efectives? Tindrem més Mossos?

El que més em sobta, però, és que els partits polítics que més critiquen la manca de seguretat a la ciutat, com són el PP i Cs, votessin en contra que la Generalitat pogués convocar noves places. Demano, doncs, més seriositat i coherència política. Nosaltres hem exigit al màxim nivell aquestes places de Mossos d'Esquadra. Aquests partits han contribuït a aquestes mancances en seguretat a la nostra ciutat.

Una part de la comunitat educativa de Sant Cugat està molt preocupada i així es va constatar al darrer ple municipal. Ha traslladat a la Generalitat la necessitat d'una tretzena escola pública i de resoldre l'existència de cursos "bolet" a Sant Cugat? 

Sí, hem traslladat la preocupació i la necessitat de places escolars. Qui ha de decidir si fer una tretzena escola o ampliar una tercera línia és la Generalitat de Catalunya conjuntament amb les escoles en qüestió. La nostra ciutat no té un comportament habitual amb relació a les places d'educació primària; ja ho hem constatat al llarg dels anys. Ens arriben de fora moltes famílies joves amb fills i, per tant, no responem a un creixement vegetatiu habitual. La Generalitat sempre ens planteja unes previsions a partir d'un creixement vegetatiu mitjà; nosaltres sempre diem que potser anem justos amb aquest creixement i que hauríem de preveure un creixement vegetatiu més alt. Aquest any s'ha vist molt clar que han fet una previsió molt justa. Nosaltres ens posem al costat de les famílies i la nostra obligació és exigir a la Generalitat que faci una planificació adequada; nosaltres podem advertir i recomanar però la responsable última és la Generalitat de Catalunya i, en aquesta línia, hem propiciat el diàleg. Crec que no hi haurà problema en els diferents encaixos que hem de fer per a aquest curs, però demanem una solució per als cursos propers. També hem de pensar que la capacitat d'inversió de la Generalitat és poquíssima; sense anar més lluny, nosaltres hem hagut d'avançar els diners per fer la dotzena. La ciutat, per tant, està fent esforços econòmics que no li pertoquen. 

"A la nostra ciutat es podrà votar amb normalitat"

L'alcaldessa al seu despatx responent les preguntes del TOT Sant Cugat. Foto: V. H.

El govern espanyol ha enviat una carta a tots els ajuntaments catalans per advertir-los que no poden col·laborar amb el Referèndum. A Sant Cugat es farà tot el possible perquè es pugui dur a terme?

Nosaltres hem d'estar alineats amb la voluntat majoritària de la població que és poder decidir i poder votar. Votar és el més democràtic que hi ha. No tinc cap mena de dubte que a la nostra ciutat es podrà votar amb normalitat.

Com veu el cessament del conseller Jordi Baiget per qüestionar la viabilitat del referèndum per la via unilateral en una entrevista publicada a El Punt Avui?

Estem en una situació d'altíssima complexitat i és absolutament legítim que hi hagi persones que es plantegin dubtes en relació amb tot aquest procés perquè crec que no seríem responsables sinó avaluéssim els pros i els contres. El conseller Baiget és una persona absolutament pragmàtica que en una entrevista d'un caire molt personal aborda una sèrie de qüestions que qualsevol persona s'ha de poder plantejar; som responsables polítics que entenem la magnitud del que estem duent a terme. Per tant, si li haig de dir la veritat, jo crec que el conseller Baiget no expressa res que no s'hagin plantejat moltes persones i, per tant, em sembla que podia haver-hi continuat al Govern i, de fet, té tot el suport del PDeCAT; és un conseller que ha exercit molt bé la seva tasca. Ara bé, si el president ha considerat cessar-lo, deu tenir els seus motius.

I Mercè Conesa té dubtes personals sobre el procés i la convocatòria del Referèndum?

Jo fa molt temps que no opino sobre aquest procés perquè ja un dia vaig explicar que és tan difícil el que volem fer, que ens podríem arribar a trobar amb un cul de sac. També hem de poder permetre als nostres representants polítics, al president i al vicepresident que, arribats a aquest cul de sac puguin, prendre les decisions més oportunes. I no sabem en aquest moment on arribarem. Qui tingui la certesa absoluta d'on arribarem, doncs escolti... l'aplaudiré. Però no sabem on arribarem. Que farem tot el possible? No en tinc cap mena de dubte, ho farem tot cadascú des del seu lloc, des de la seva responsabilitat, però evidentment podem arribar a un cul de sac i a un xoc de trens. El que hem de fer els responsables polítics és vetllar perquè la ciutadania se senti segura en tot aquest procés i, arribats a un moment d'un cul de sac, les decisions més adequades, que segur que sabran prendre els que estan liderant aquest procés, han de ser al meu entendre aquelles que garanteixin la seguretat dels ciutadans i dels treballadors i treballadores públics de Catalunya.

Amb qui negociarà i aprovarà l'acord pressupostari per al 2018 vist que ERC va mostrar la seva desconfiança amb l'equip de govern després del pacte amb el PSC?

Aquesta és una qüestió que s'ha de treballar bilateralment amb els grups polítics. Crec que els pressupostos de la ciutat donen resposta a les necessitats d'una ciutat com la nostra, dinàmica, que garanteix uns serveis bàsics importantíssims; jo crec que podem trobar punts d'acord amb molts grups polítics i, per tant, també amb ERC-MES. Jo no renuncio a un diàleg amb ERC-MES i més quan podrem explicar com hem anat complint els acords que van prendre plegats; no em preocupa excessivament.

Han començat a parlar-ne?

No. Ara tot just hem fet la instrucció d'alcaldia per iniciar el pressupost del 2018 on s'explica com totes les àrees de l'Ajuntament han d'elaborar les propostes de cara a l'any que ve i en quins paràmetres. Jo he demanat a totes les àrees una contenció de la despesa i no desviar-nos en cap cas. Fins i tot en alguns casos farem una reducció, però mai en temes que afectin les polítiques socials. Per l'equilibri de la ciutat és bo no estirar més el braç que la màniga i serem molt seriosos en aquest tema.

A Sant Cugat està pujant el preu de lloguer de pisos, fins i tot s'ha creat un sindicat d'afectats dels lloguers. Què pot fer l'Ajuntament per evitar una nova bombolla immobiliària?

L'Ajuntament pren mesures i en continuarà prenent. Ahir mateix em vaig reunir amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i vam parlar d'aquest tema. Hi ha una gran preocupació per la ciutat de Barcelona, que acaba impactant a Sant Cugat i les ciutats de l'entorn. Per tant, una estratègia conjunta de les administracions no només en relació amb l'índex de referència sinó també amb altres temes que ens estem plantejant, crec que ajudaran a limitar aquesta pujada exagerada dels lloguers. El 10 de juliol precisament presentarem l'Observatori per l'Habitatge conjuntament amb altres administracions, com la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona, i l'objectiu és justament aquest: posar-ho molt al dia en relació amb el sistema de preus que s'està bellugant i com podem intervenir. Els propietaris han d'entendre la importància de tenir un lloguer segur amb un preu potser més moderat en lloc d'uns preus que en aquest moment poden ser molt llaminers, però que acabin comportant un fracàs.

Una de les mesures implica fer més habitatge públic?

Justament. Una de les qüestions claus passa pel parc públic de lloguer. La ciutat de Barcelona té un 1% de parc públic de lloguer, Sant Cugat en té un 5% i hi ha ciutats europees que arriben al 20%. Hem de posar-nos les piles en aquest sentit, i aquest ha estat un dels acords del consell d'administració de Promusa (l'empresa pública d'habitatge de Sant Cugat). Només impulsarem lloguer protegit o lloguer social, i tenim moltes ganes de començar les noves promocions perquè és una solució a mitjà termini, no és una solució immediata. Sí que podem assegurar que dins el nostre pla estratègic incrementarem el parc de lloguer social, recuperarem per tanteig i retracte diferents habitatges que també seran de lloguer, vetllarem perquè s'apliquin els índexs de referència i establirem a les ordenances beneficis fiscals per als propietaris que incorporin els seus pisos a la borsa d'habitatge de lloguer social, entre altres mesures. 

"Hi haurà vehicles que no podran circular pel centre de la ciutat"

A Sant Cugat tot i el seu entorn natural privilegiat, hi ha zones que superen els límits de contaminació segons ha alertat la Comissió Europea. Què hi pot fer l’Ajuntament?

En aquest mandat hem engegat diferents projectes que passen per exemple per localitzar diferents zones d'aparcament a l'exterior de la ciutat perquè en moments d'episodis de contaminació no s'admetin al centre aquells vehicles que són contaminants, i estructurar un sistema de transport que et porti des d'aquests aparcaments fins al centre de la ciutat. És una transformació cultural important i nosaltres ho hem d'anar explicant a la ciutadania; aquestes etiquetes que han rebut dels seus vehicles són molt importants, i jo els recomano que les posin al cotxe perquè són les que determinaran si, en un episodi de contaminació, aquell vehicle pot o no pot circular. Jo tinc un cotxe vell d'uns tretze anys i sé que m'hauré de replantejar la meva mobilitat; he d'entendre que això ens ho hem d'aplicar individualment.

A l'octubre està previst que acabin les obres de remodelació de la masia de Can Quitèria i s'iniciaran els treballs de museïtzació. Alguns partits han mostrat dubtes sobre la finalitat d'aquest espai municipal. Continua ferma la seva proposta que Can Quitèria es destini a donar a conèixer l'Escola Catalana del Tapís i l'obra i figura de Josep Grau-Garriga, l'artista santcugatenc amb més reconeixement internacional? 

Sí, aquest és el projecte. La darrera visita la vam fer amb la comissària Pilar Parcerisas, ens va explicar com volia projectar l'espai. Crec que és necessari que anem identificant aquells espais culturals que ens donen singularitat. Per posicionar-nos en el camp cultural tenim grans reptes a abordar; no oblidem que som molt propers a Barcelona on hi ha una gran dinàmica cultural. Necessitem punts d'identitat pròpia i estic segura que aquest ho serà. Em sorprèn que hi hagi grups polítics que això no ho vegin. La nostra ciutat, que és referent en molts aspectes, necessita també aquest referent cultural, i aquest és el projecte del govern de Sant Cugat, un projecte que portarem a terme.

Quan tindrem el nou teatre de La Unió Santcugatenca?

Començarem les obres en aquest mandat i estaran enllestides en uns 18 mesos aproximadament. És un projecte molt ambiciós que va més enllà de la rehabilitació d'un teatre centenari; és un projecte de reestructuració de tot el centre de la ciutat. Quan l'obra estigui acabada haurem revalorat tot el centre de la ciutat, haurem donat una dimensió molt diferent del centre històric de la ciutat. Anem tots alineats i està funcionat molt bé. És un projecte important amb un pressupost important. Els projectes s'han d'iniciar perquè vegin la llum: el debat, l'entesa, la constitució d'un consorci... Estem seguint el procés establert.

El Teatre-Auditori és a un any de celebrar els seus primers 25 anys. Creu que ha arribat el moment de planificar-ne la sala B que complementi el teatre de La Unió i un Teatre-Auditori cada vegada amb més públic i programació?

Som molt conscients que els equipaments públics d'aquesta dimensió han de ser rendibles econòmicament i sostenibles econòmicament parlant, això significa que no poden dependre només de la subvenció municipal. I aquest és un dels mandats que vam fer al director del Teatre-Auditori i més en passar unes èpoques de crisi molt importants; nosaltres no podem ser la principal font d'ingressos d'un equipament cultural com el Teatre-Auditori. I, en aquest sentit, l'estratègia de planificació del seu director i de tot l'equip ha estat el correcte, és a dir, posicionar una oferta cultural i lúdica molt diversa que garanteixi una ocupació de gairebé el 90% i uns ingressos molt importants, i això és fonamental. Aquesta ha de ser la nostra lògica, hem de poder fer funcionar la nostra oferta cultural amb un pes relatiu de les subvencions públiques. Amb tot, estem fent una programació de molt alt nivell. Com planifiquem el futur? Nosaltres i el mateix equip del Teatre-Auditori tenim una planificació d'una possible sala B que s'ha de poder estructurar, però per estratègia de ciutat és prioritari que abordem el teatre de La Unió. La sala B també té una estratègia vigent i estem avaluant diferents escenaris per com abordar-la, escenaris que es veuran en un futur i que seran exposats per la tinenta d'alcaldia de Cultura.

La Comissió de la Festa de Major de les Planes està molt enfadada amb l'Ajuntament fins al punt que han decidit que aquest any no organitzaran la seva Festa Major. El detonant ha estat que no tindran les pistes poliesportives del barri cobertes com estava previst…

Em sap greu perquè crec que la Festa Major és un espai per compartir i és un espai dels veïns, no és un espai de l'Ajuntament. Crec que ha estat desproporcionada la seva reacció. L'Ajuntament complirà el seu compromís, que representa una inversió molt important per al barri de les Planes. Començarem a construir i estarem en obres. No puc compartir la voluntat dels veïns de no celebrar la Festa Major, però la respecto.

S'ha reunit amb ells?

No. Ja es va reunir el president del consell de barri de les Planes i la tinenta d'alcaldia de Cultura. Nosaltres farem aquesta obra perquè és el nostre compromís, només hi ha un tema de dates... L'Ajuntament no té la vareta màgica per construir una obra d'un dia per l'altre, hi ha uns tràmits burocràtics amb un cert retard, i no tot depèn del control de la mateixa administració. També hem de tenir present que hi participen empreses, la climatologia també és un factor determinant... A la vida hi ha moltes coses que no surten com volem i hem de mirar com les encaixem. Jo demanaria que siguin positius i que si volen celebrar la Festa Major un cop estiguin les obres acabades i ens conviden, doncs nosaltres hi serem. A nosaltres ens agradaria compartir-ho amb ells.

Ramon Palacio serà un bon Síndic de Greuges de Sant Cugat?

Sí, n'estic convençuda. És una persona vinculada amb diferents entitats de la ciutat, coneix el funcionament de l'administració, no està vinculat a cap partit polític... Penso que és una persona que podria desenvolupar aquesta tasca de manera molt correcta; té paciència per escoltar la ciutadania i té caràcter per reivindicar davant de l'administració. Per tant, sense cap mena de dubte, és un molt bon candidat.

A la darrera entrevista, fa quatre mesos, em va dir que no descartava presentar-se per tercer cop a l'alcaldia de Sant Cugat. A menys de dos anys de les eleccions municipals... ha pres alguna decisió?

No. Encara és molt aviat per anunciar res. Estem a mig mandat. Quan hagi pres una decisió, la comunicaré de seguida.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem