La crisi independentista i el relleu a la Generalitat marquen l'ofrena floral de la Diada

La plaça de Rafael Casanova ha aplegat desenes de persones en l'homenatge a un dels símbols del setge a Barcelona de 1714

L'ofrena floral al monument de Rafael Casanova ha protagonitzat, un any més, els actes de la Diada Nacional de Catalunya a Sant Cugat. Una quinzena d'entitats i partits polítics han participat de la tradició, que s'ha celebrat a la plaça de Rafael Casanova. Enguany, els parlaments s'han centrat en la crisi del moviment independentista i el relleu al Govern de la Generalitat de Catalunya

 

 

Les ofrenes han començat a les 9 del matí amb les entitats esportives, culturals i socials. Fins i tot hi ha hagut espai per dues actuacions de cultura popular protagonitzades pels Castellers de Sant Cugat i els Geganters. En el torn de les ofrenes de les entitats independentistes, l'ANC, Òmnium Cultural i el Consell Local per la República han fet una crida a "no defallir malgrat les desil·lusions". 

Ofrena floral a Rafael Casanova FOTO: Bernat Millet

També han participat en l'ofrena floral la Unió Ciclista Sant Cugat, la UESC, el Club Rugby Sant Cugat, els Geganters de Sant Cugat, els Castellers de Sant Cugat, el Sant Cugat FC, la Penya Blaugrana, el Club Muntanyenc, el Futbol Sala Sant Cugat, l'Entitat sardanista i l'Ateneu Santcugatenc. 

Tot plegat ha donat el tret de sortida amb la hissada de la senyera a la plaça de la Vila, un acte solemne que s'ha recuperat enguany. 

Autocrítica, noves estratègies i nou govern 

Els partits polítics han estat els encarregats de cloure l'ofrena floral. Els Comuns, els primers a fer l'ofrena, han defensat que Catalunya és "un sol poble" que s'ha de construir en els valors de "la justícia social, la solidaritat, la inclusió i la diversitat". 

La CUP, per la seva banda, ha alertat d'un "catalanisme excloent" i que la fi del procés ha portat una "apatia i desencant". També ha recordat el conflicte a Gaza i ha criticat la regidora d'Educació, Carme Ardid, per les seves respostes a l'entrevista del TOT Sant Cugat en què assegurava que la polèmica amb la pancarta i la carta enviades als centres per no posicionar-se en el conflicte entre Palestina i Israel "no és un titular d'aquest any". 

La portaveu del PSC, Elena Vila, ha dit que la Generalitat "per fi té un president que vol governar per a tots els catalans". En aquest sentit, Vila ha assegurat que Catalunya obre una nova etapa per oferir "horitzons d'esperança" després d'una dècada "perduda".

ERC ha fet una crida a tornar-se a conjurar "per ser més i més preparats". El president del partit a Sant Cugat, Oriol Cisteró, ha lamentat "la falta d'entesa" que ha provocat "una desil·lusió col·lectiva i la pèrdua de suport institucional". Tot i això, els republicans han insistit que cal "treballar per la independència per posar-la al servei de la gent". 

Finalment, Junts per Sant Cugat ha admès que la situació actual de l'independentisme "no és esperançadora" i que cal "capgirar la tendència". "No ens deixem emportar per la desesperança, junts lluitarem per aconseguir la llibertat", ha dit la presidenta del partit, Marta Canas. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem