Cristina Paraira (Junts) és regidora de l’Ajuntament de Sant Cugat des de l’any 2003 i és la regidora més veterana del ple del consistori. Paraira va estar els últims 4 anys a l’oposició quan governava el tripartit, però abans havia estat sempre a govern, ostentant carteres com Mobilitat, Presidència, Seguretat o Serveis Urbans. Ara és tinenta d’alcaldia de Gestió Urbana, Mobilitat i Canvi Climàtic. Aquesta entrevista està dins de la sèrie d’entrevistes a regidors i portaveus.
És l’encarregada de dues de les àrees més cabdals: mobilitat i serveis urbans. S’acaba d’aprovar el nou contracte de recollida de residus. Com serà?
La proposta evidentment és per millorar tant la neteja com la recollida de residus. La neteja serà amb una maquinària més eficient i més sostenible, que utilitzi menys aigua, tema molt important. I també poder donar el servei que es necessita a cada part de la ciutat i en la temporada que toca. No és el mateix la neteja quan cau la fulla que quan no. Es preveu fer també un impuls en la recollida comercial de manera selectiva, que ara recull la fracció de paper i s’ha d’ampliar a totes les fraccions. La Unió Europea ens marca millorar la recollida selectiva de les ciutats i, per tant, tot el canvi està enfocat a aconseguir aquesta millora. Per això, tot el sistema actual de recollida tindrà algunes modificacions. En el centre es farà d’una manera i als barris d’una altra. Haurem de veure si s’haurà de pagar una taxa. D’inici, els contenidors de rebuig i d’orgànica estaran tancats i es farà un sistema d’identificació.
Diu que s’haurà de pagar una taxa. Ara no es paga amb el rebut de l’aigua?
No, en aquests moments Sant Cugat paga la taxa de tractament dels residus que generem, cada residu va a la seva planta, i això té un cost que en aquests moments els ciutadans de Sant Cugat paguen a través del rebut de l’aigua. El que la llei obliga és a diferenciar el cost del que costa recollir i transportar els residus fins a aquestes plantes. Hi ha municipis que ja tenen un rebut, una taxa diferenciada, i que és una taxa de recollida d’escombraries. Sant Cugat aquesta taxa diferenciada encara no la tenia.
El contracte de neteja està caducat des del març del 2023, i en pròrroga des de fa més anys. Això ha suposat que alguns ciutadans tinguin la sensació que la ciutat està bruta. Realment ho està?
Tenim la sensació que la ciutat ha estat millor. No és el mateix prestar aquest servei amb unes condicions de millora, amb uns vehicles nous, que en la situació que ens trobem ara, necessitem una maquinària que pugui respondre. Es van esgotar les pròrrogues i tenim uns vehicles que no són eficients. Per nosaltres és important introduir la millora contínua en el contracte. Quan et trobes en situació de continuïtat forçosa, el servei és de mínims, perquè aquesta empresa ja hauria d’haver acabat. Estem en una situació d’impàs.
El govern tripartit es va adormir amb aquesta posada en marxa d’un nou contracte?
No sé si es va adormir, és un contracte molt complex, el cas és que no van arribar a temps, a vegades passa.
Dieu que no els agrada com està aquesta ciutat. Com es pot millorar amb aquest contracte caducat?
Hi ha coses que podem anar fent. A àmbit intern estem intentant reorganitzar tots els serveis per intentar fer-los més eficients. Ara programarem aviat, ho estem acabant de lligar, unes petites actuacions en diferents carrers, però dins una actuació com més contundent d’aquell carrer. Fa anys havíem fet els Fem Dissabte, on es feia una neteja integral de tots els carrers. La nostra idea és tornar a fer aquest dissabte quan tinguem els mitjans. La situació de sequera, en aquests moments, tampoc ens ajuda.
Han dit que s’ha de començar a treballar en un nou pla de mobilitat. Van ser molt crítics amb el tripartit. Quins terminis té aquest pla i com ha de ser la mobilitat?
Ara tenim un pla de mobilitat vigent i la Diputació de Barcelona està treballant per actualitzar aquest pla. Quan tinguem això, aquesta foto, doncs podrem treballar amb aquesta visió global que tingui pàrquings, carrils bici, fluïdesa, hi ha d’haver entrades i sortides. Hem demanat a l’alcalde que demani visita amb els Ferrocarrils i els Túnels. Això ho volem fer amb els grups polítics de l’oposició i amb un comitè d’experts. Per nosaltres aquest és un tema prioritat i estratègic.
No sé si teniu pensat alguna acció concreta per descongestionar el centre?
L’estem pensant, però l’hem de treballar més abans de poder-la comunicar.
Van ser molt crítics amb la posada en marxa de l’Anella Verda. Van treure les pilones, però això no descongestiona el centre.
Vam fer una primera acció. Nosaltres vam ser molt crítics, però no ho érem per fer un carril pels ciclistes, sinó perquè realment es feien accions sense tenir sortides. A veure, l’emergència climàtica no espera a ningú. Però fer aquell col·lapse sense tenir un transport públic al dia i camins o sortides alternatives... Estem treballant amb possibles solucions i les explicarem quan puguem.
Treure algun carril bici i que passi per algun altre lloc?
Hi ha possibilitats, s’ha de mirar. També el pla de mobilitat diu que s’ha de vianantitzar 4 cantons.
Estan mirant de tornar a dos carrils?
Estem mirant com podem tenir més fluïdesa, i si es pot evitar passar pel centre, millor. Ara, sí que es va crear més congestió al centre.
Van ser molt crítics amb el PSC perquè va presentar una moció sobre els busos a Sant Cugat i demanar a l'Àrea que poses fil a l'agulla amb el canvi de busos a Sant Cugat.
Comparteixo totes les preocupacions. No ho dic en cap cas amb crítica, però clar, a mi l'acord últim que deia que es fes amb tota la participació dels grups polítics quan ells en 4 anys no ho han fet, em semblava fora de lloc. Hem parlat a les comissions i que em presenti una moció per dir-me el que hem de fer quan ells no ho han fet durant 4 anys.
És la regidora més veterana del ple. El 2015 havia dit que ho deixava. I com veu que ha canviat també la ciutat aquests anys?
M'ho van tornar a demanar i em van votar, si t'agraden i t'apassionen les coses.... Si portes molts temps, pot tenir problemes, però també l'experiència que tens et pot ajudar a veure les coses d'una altra manera o a solucionar altres problemes. L'experiència representa que és bona en tots els oficis menys en política.
És la regidora més veterana del ple. El 2015 havia dit que ho deixava. I com veu que ha canviat també la ciutat aquests anys?
M'ho van tornar a demanar i em van votar, si t'agraden i t'apassionen les coses.... Si portes molts temps, pot tenir problemes, però també l'experiència que tens et pot ajudar a veure les coses d'una altra manera o a solucionar altres problemes. L'experiència representa que és bona en tots els oficis menys en política. Sempre intento treballar amb aquesta voluntat de servei i posar-me al lloc de l'altre. Haver passat per l'oposició no m'ha agradat gens, ara també he après d'aquesta experiència.
Si hagués tornat a l'oposició hauria plegat?
No, no per compromís.
Com valora el pacte amb Esquerra?
Ho valorem bé. Al final, o treus prou regidors per poder governar sol... La gent vol que s'arribin a acords. Aquestes són les regles del joc.
El portaveu de la CUP Marco Simarro amb una entrevista, deia que Junts domina el govern.
Nosaltres som 9 i ells són 4. Fa 4 anys, en el mandat anterior,Esquerra en tenia 6, el PSC en tenia 4, i la CUP en tenia 3. Suposo que quan van fer les negociacions també aquests equilibris es tenien.Crec que això ho entén tothom, no? No volem donar la imatge d'anar-nos tirant els plats,perquè mentre et tires els plats no estàs en el que has d'estar, que és fer que aquesta ciutat tiri endavant,i millorar-la, que jo crec que per això estem tots aquí. Tots els regidors estem per això.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.