"El que ens donarà la república, som nosaltres, la gent, i la gent ho hem de fer, tant de bo, amb els partits polítics, i si no, ho farem sense els partits, i si cal, ho farem contra els partits". Així de contundent s'ha mostrat l'advocat, jurista i polític Jaume Alonso-Cuevillas durant la seva visita a Sant Cugat del Vallès per presentar el seu darrer llibre, 1 judici (polític) i 100 preguntes, aquest dijous, 11 de juliol.
Un acte que s'ha celebrat a la plaça de l'U d'Octubre i que ha aplegat unes 300 persones per escoltar els arguments de l'advocat del president Carles Puigdemont, qui s'ha mostrat obertament "cremat" després dels pactes a les Diputacions d'aquest mateix dijous.
Precisament en aquest sentit ha anat l'inici de la seva intervenció. "Estic calent, en flames, perquè hem anat sistemàticament enrere", ha dit, explicant que "el terratrèmol d'avui és conseqüència del sisme del 30 de gener", fent referència a la "negativa constant" a les llistes conjuntes en els diferents comicis. "No hem tingut la unitat; avui és la culminació d'un despropòsit absolut".
Jaume Alonso-Cuevillas a Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet
Parlant ja del llibre que presentava a Sant Cugat, ha partit de la idea que "no estem millor en el terreny judicial, perquè tenim davant un estat repressor que incompleix sistemàticament el seu ordenament jurídic, i que utilitza el dret com a mecanisme coercitiu per exercir la repressió". Una idea que l'ha portat als fils conductors del llibre. Un llibre divulgatiu, ha dit, que parteix de la trucada que va rebre el 7 de setembre per defensar el govern, i del plantejament que ell mateix va fer a Turull de dir que "hem de canviar el discurs, perquè es parlava de dret a l'autodeterminació, un dret que sense la força no serveix per res, per posar el focus en les infraccions que l'estat està cometent sobre el seu propi ordenament". Un argumentari que, posteriorment, es va dedicar a explicar tant en xerrades com en mitjans de comunicació i altres fòrums, i que ara recull en el llibre.
Un llibre que justifica preguntant-se "per què la gent vol anar a escoltar un advocat, quan tenim fama de ser els més avorrits del món?", i responent que "tot el que estem vivint és tan surrealista que, com la gent no ho entén, pensa que és perquè no sap dret, i busca que algú que sàpiga dret li expliqui". "El llibre vol dir que els que sabem de dret, tampoc ho entenem", ha afegit, dient que "això que es diu que és un procediment penal, no és així, ja que és un procés polític vestit de penal. És un càstig a la dissidència".
Un argument que ha defensat detallant les diferents acusacions i els motius pels quals se'ls acusa de rebel·lió, per "arbitrarietat". "Saben perfectament que convocar un referèndum il·legal no és delicte a Espanya" i que, "com no tenen delicte, acusen de rebel·lió, el màxim, que són 30 anys". "S'està aplicant el que s'anomena dret penal de l'enemic, perquè jutgen no pels fets, sinó per la ideologia", ha afegit.
En el mateix sentit, ha valorat alguns dels procediments del judici, i de les acusacions, i com "l'estat espanyol, tot i els informes de l'exterior contradient-los, ho han desqualificat tot". "Tenim un escenari judicial dolent, la sentència sortirà a l'octubre, diuen, i jo tinc el temor que surti el 45 de juliol, quan ens agafi a tots dispersats", ha dit.
Jaume Alonso-Cuevillas a Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet
Unes sentències, ha dit, que "malgrat que vam tenir moment de subidón en veure els nostres advocats davant d'aquells fiscals que no feien ni l'esforç, veient al·legats prens de dignitat i coratge dels dirigents" tem siguin "molt dures". El meu pronòstic és que els condemnaran per conspiració per la rebel·lió, amb penes de la meitat del que demana el ministeri fiscal, entre 8 i 12 anys de presó". A partir d'aquest punt, ha dit, es recorrerà al Constitucional, i posteriorment a Estrasburg (en un termini de 6 a 8 anys tot plegat, ha estimat), i que "amb molt elevada probabilitat acabarem guanyant, però abans de guanyar, guanyarem i perdrem batalles polítiques i jurídiques, i algunes seran doloroses".
Una "gran victòria", ha dit, però que "no ens donarà la independència i la república". "El que ens donarà la república, som nosaltres, la gent, i la gent ho hem de fer, tant de bo, amb els partits polítics, i si no, ho farem sense els partits, i si cal, ho farem contra els partits", ha defensat. "En aquests moments de desànim, hem d'estar més ferms i units que mai al voltant d'allò que ens aplega que és l'anhel de llibertat".
"Hem de persistir. És un tema de no parar d'empènyer, de la manera que ho estem fent, pacíficament", perquè, com ha dit, "Europa està pendent de quan se superi el 50% de suport, i quan passi, sí que veurem canvis", ha afirmat, alhora que defensava que "malgrat el desgast interior, a l'exterior estem fent molta feina, més de la que es veu", i afirmant que "si aconseguim mantenir-nos, i no defallim malgrat els disgustos, ens en sortirem segur".
En aquest sentit, ha dit, "l'1 d'octubre vam començar a guanyar amb l'acte de desobediència civil més gran d'Europa. Aquell dia l'estat va començar a perdre", afirmant que "hem arribat molt més lluny que qualsevol altra generació. Ara no renunciem, ni renunciarem; això és imparable".
Cuevillas, però, no s'ha atrevit a posar termini, tot i que sí que ha considerat la previsió que "Espanya es trencarà l'any 2029", dient que, quan això passi, "Catalunya ja farà 3 o 4 anys que haurà marxat".
L'acte s'ha celebrat a la plaça de l'U d'Octubre. FOTO: Bernat Millet
La intervenció de Jaume Alonso-Cuevillas ha vingut precedida per la de Pep Fort, membre de Secretariat Nacional de l'ANC, qui també s'ha referit a "l'acte de vergonya més gran que han fet mai" els partits polítics aquest dijous, i reivindicant el paper de les entitats i la gent del carrer per aconseguir la República.
Finalment, el secretari de l'ANC a Sant Cugat, Xavier Palet, ha tancat l'acte, després d'algunes intervencions del públic, fent una reflexió en nom de l'ANC local. En aquest sentit, ha dit que "els partits que teòricament haurien de liderar el camí, són el principal obstacle", manifestant-se "astorats" per "l'espectacle més penós que ens podíem imaginar". "Va ser la gent qui els va fer pujar al carro de la independència, i si cal, els passarem per sobre", ha dit, lamentant que "només ens vulguin pel vot". "Senyors de Junts, ERC i CUP, què heu fet dels nostres vots", ha demanat, afirmant que "avui ens heu traït", i cridant que "no teniu vergonya".
És per tot això que, des de l'ANC Sant Cugat, proposaran a l'ANC Nacional "prendre mesures dràstiques", i fer una crida a què "l'11 de Setembre sigui molt reivindicatiu i molt poc festiu, amb eslògans clars contra els partits, i, per descomptat, sense que estiguin a la capçalera". Igualment, han cridat a concentrar-se el dia 16 de juliol, a les 19.30 hores, a la plaça de la Vila de Sant Cugat per "mostrar el nostre rebuig als pactes dels nostres partits".