La CUP aborda la crisi i la "ferida" de l'habitatge a Sant Cugat

"Hem crescut veient com els amics anaven marxant", ha denunciat l'extinenta d'alcaldia Núria Gibert (CUP)

Com es pot fer front a la crisi de l'habitatge que viu Sant Cugat, una de les ciutats catalanes amb els preus més alts i més dificultat d'accedir a una casa? Aquest ha estat el punt de partida de la jornada sobre l'habitatge impulsada per la CUP aquest dissabte, 29 de març, i que ha servit per a reflexionar sobre propostes i solucions per abordar el "principal problema dels veïns i veïnes".

La jornada s'ha desenvolupat a la Casa de Cultura i s'han organitzat tres taules rodones: la situació actual de l'habitatge, com facilitr l'accés i propostes de futur. El geògraf Oriol Nel·lo; l'extinenta d'alcaldia de Drets Socials de Sant Cugat, Núria Gibert; o Andrea Castarlenas, de la Fundació la Dinamo, han estat alguns dels participants.

Núria Gibert: "Hem crescut veient com els amics anaven marxant"

"Malauradament, Sant Cugat fa molts ansy que té una ferida per l'habitatge. Una ferida transversal que suposa un trencament absolut de la comunitat", ha assenyat Núria Gibert, que recordava com ha marcat a moltes generacions: "És un dol. Hem crescut veient com els amics anaven marxant". Tot i això, ha recordat que és una qüestió de classes i que una de les funcions de la CUP al govern va ser "sensibilitzar" que és una problemàtica que afecta a qualsevol persona. 

Una sensiblització que diu que també van haver de fer als seus socis de govern, ERC i PSC: "Què no hauríem pogut fer si haguéssim governat sols!". L'extinenta d'alcaldia ha carregat contra els governs convergents de Sant Cugat per "invisiblitzar" la crisi de l'habitatge, amb un pressupost "pornogràficament baix" i un servei d'atenció a la pèrdua de casa "desmantellat" amb una única treballadora. Així, ha destacat que durant el seu pas pel govern entre 2019-2023 van impulsar millores en l'atenció a aquesta situació. 

Esperança i organització

Miguel Torrijos, membre de la cooperativa d'habitatges La Borda, una promoció auto-organitzada pels usuaris per accedir a un habitatge digne, ha explicat la seva experiència d'alternatives al model tradicional de compra o lloguer. En aquest cas, ha explicat com gràcies a la implicació de veïns, garanteixen habitatge digne i han creat un nou espai obert al barri. "Hi ha esperanç", ha emfatitzat.

Des de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i el Capitalisme de Sabadell, Marina Sureda ha fet una crida a l'organització per plantar cara a la crisi de l'habitatge. Ha explicat que a Sabadell es registren uns 350 desnonaments l'any i que, gràcies a la mobilització de la PAHC, n'aconsegueixen aturar un centenar. "Militeu i organitzeu-vos i els aturarem tots", ha finalitzat. 

Un crida a la mobilització que ha estat transversal durant el congrés. Pel que fa a solucions, una de les conclusions ha estat clara: es necessita molt més habitatge públic. Més d'una cinquantena de persones han seguit la jornada de la CUP.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.

 
Comentaris