La CUP aposta per la formació d'educadors de carrer dirigits als joves

El partit polític vol fomentar una millor convivència veïnal tenint en compte les realitats socials dels implicats en els conflictes

La CUP presenta una moció per aprovar el Projecte d’educadors i educadores de carrer a Sant Cugat. La iniciativa, ja ideada en l’anterior mandat, s’emmarca en l’atenció a les necessitats dels més joves del municipi, 13.112 persones d’entre 15 i 24 anys que representen el 13,44% de la població segons dades de l’IDESCAT (2023), i la seva relació amb la comunitat. 

Així doncs, la CUP proposa formar inicialment dos equips de dos formadors cadascun d’ells que s’apropin als joves de Sant Cugat per fer una tasca de prevenció. “El servei d’educadors de carrer és una eina d’intervenció directa que permet apropar-se als joves i adolescents en el seu entorn quotidià, en llocs on es reuneixen i es desplacen fora dels circuits tradicionals” explica la regidora de la CUP Ariadna Sierra. 

LA MOCIO DE LA CUP

Un mapeig per identificar les zones amb majors necessitats

Per a això, el projecte contempla un estudi i un mapeig de les zones amb més necessitats i on treballar, per començar a fer ús de l’eina, que permetria reforçar la xarxa de serveis d’atenció social i aprofundiria en l’arrel dels conflictes i les situacions dels joves, detectant les possibles posicions de vulnerabilitat com l’abandonament precoç de l’escola, problemes familiars o conductes de risc. Per a aconseguir-ho, Sierra destaca que el paper dels educadors és “detectar aquestes situacions i establir un vincle de confiança que permeti orientar-los i acompanyar-los tot posant en contacte i en xarxa tots els serveis que hi puguin intervenir i que siguin necessaris”.  

Sovint, els problemes veïnals poden derivar de l’ocupació de l’espai públic per part dels joves. En aquest sentit, Sierra assegura: “Hi ha gent a la qual li molesta que hi hagi gent reunint-se en espais públics, en aquest cas, adolescents. Però és quelcom intrínsec dels joves fer-ho”. 

“Una qüestió de classe”

El portaveu de la CUP, Marc Simarro, argumenta que aquest conflicte ve arran d’una “qüestió de classe”: “La gent jove i no tan jove que no té espai a casa seva ni dels seus amics, s’ha de reunir en altres llocs. La raó de classe no és només la teva unitat familiar i convivència. Si tens amics i tots tenen una casa gran amb molt espai, potser les teves necessitats de reunió estan cobertes, però si no és el cas, ocupen l’espai públic”. Simarro defensa que “no és dolent”, però serveis com el que vol posar en marxa la CUP vol atendre aquestes situacions per identificar necessitats d’aquest tipus. 

Simarro també identifica una mancança en l’àmbit juvenil a la ciutat: un servei d’accés gratuït a activitats i espais de lliure accés per als joves:  “A Sant Cugat tenim un dèficit de projectes i programes de serveis per als joves, com un espai de lliure accés per a adolescents, per exemple. Probablement, això ho farà servir més qui no hi té accés per raons de classe”.

El partit polític considera que es tracta d’un projecte clau per treballar la convivència i la cohesió social entre el veïnat i que tindria un impacte directe en la convivència veïnal, ja que “preveu futurs problemes i promou una comunitat més inclusiva”. “Actua de manera preventiva, inclusiva i comunitària i té l’objectiu de millorar la convivència i reduir els factors de risc social per als joves”. A més a més, el regidor per la CUP Marco Simarro afegeix que és important abordar les situacions des d’un punt de vista preventiu: “S’ha de fer des de la mirada preventiva, no des de la mirada del monitoratge i la tutorització de la conducta. Es vol defugir d’això perquè seria un assistencialisme extrem. Volem tenir eines perquè hi ha necessitats que potser no coneixem, i si les descobrim potser podem contribuir-hi”. 

La convivència veïnal com a punt a treballar

En relació amb la convivència als barris, la CUP Sant Cugat també tenia intenció de presentar una declaració institucional en el següent ple, però ha decidit endarrerir la presentació per treballar-la conjuntament amb la resta de partits (excloent a VOX de l’equació) i presentar-la el mes vinent. 

Així ho ha resumit Marco Simarro: “Es tracta d’una declaració de principis per la convivència comunitària als barris de Sant Cugat que busca un posicionament polític institucional que contempli la majoria de partits. Volem centrar unes bases un acord per a l’abordatge de les situacions de conflicte veïnal i comunitària. Simarro considera que hi ha dos vessants a tractar. Per una banda, existeix el malestar dels veïns i la sensació d’inseguretat que puguin tenir arran d’una situació conflictiva a l’espai públic. Però també cal atendre, “amb una perspectiva d’inclusió comunitària” a les persones que es troben en una situació de criminalitat extrema a causa d’altres situacions personals i que “de vegades, puguin veure’s en situacions d’addiccions, drogodependència o sensellarisme”. 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem