La CUP exigeix la gestió pública de l’aigua per a frenar l’escalada de preus

Per tal de lluitar contra aquestes realitats, Marco Simarro, portaveu de la formació a l’Ajuntament de Sant Cugat, ha mostrat les al·legacions que el seu partit ha formulat en contra de l’increment

La CUP ha posat el focus en l'aigua en la recta final de la campanya. En una compareixença a mig camí entre el món local i el pla nacional, la formació ha aixecat la veu contra la pujada de preus d’aquest recurs bàsic a la vegada que ha reclamat que siguin els ajuntaments (i no empreses privades) les que es facin càrrec d’aquest servei.

Per tal de lluitar contra aquestes realitats, Marco Simarro, portaveu de la formació a l’Ajuntament de Sant Cugat, ha mostrat les al·legacions que el seu partit ha formulat en contra de l’increment de les tarifes pel subministrament a la ciutat. Aquestes al·legacions, presentades al Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), tenen la intenció de frenar un augment de preu que ja ha estat aprovat inicialment.

“Les nostres queixes responen a la disconformitat en aquest augment de les tarifes que venen demanades per part del contractista i també a una manca de fiscalització absoluta per part de l’AMB”. Simarro ha lamentat que aquest grup empresarial continuï gestionant l’aigua fora de contracte.

Segons s’exposa en el text, des del 2019 la concessió del subministrament a Sant Cugat es troba en estat de continuïtat forçosa en mans de Sorea. La CUP argumenta que aquest fet perjudica la ciutadania, ja que l’AMB s’ha desentès del problema, però a la vegada posa traves quan hi ha municipis que tenen la intenció de municipalitzar el servei.

El document considera que un model de gestió directa (per part del consistori) "seria una millor opció per garantir el bon funcionament del servei d’abastament d’aigua”. El text també sol·licita a l’AMB, òrgan que té la competència decisòria, que delegui als municipis la potestat de poder decidir el model del servei d’abastament i que aturi la pujada de preus fins que no es resolgui aquesta mencionada situació irregular en la concessió.

La sequera al punt de mira

Marco Simarro no ha estat sol en aquesta reclamació. La número 2 de la llista de la CUP a la circumscripció de Barcelona, i diputada del Parlament Laura Vega, ha estat l’encarregada d’obrir el focus i parlar de la gestió de la sequera a tot el país.

“Ara mateix a Catalunya el 79% dels ciutadans viuen en municipis on la gestió de l’aigua és de caràcter privat i ens trobem que, per exemple, a Ripollet l’AMB va impedir la municipalització de l’aigua”.

A banda de criticar el fet que empreses privades busquin maximitzar beneficis amb quelcom tan necessari com l’aigua, Vega ha criticat la mala gestió que en fan moltes d’aquestes concessionàries. “De mitjana es perd a Catalunya un 25% de l'aigua. Hi ha pobles, com Cabrera d'Anoia que només arriba al seu destí un 20% de l'aigua de la xarxa. Hi ha massa infraestructures totalment abandonades”. 

La diputada de la CUP també s’ha mostrat partidària de mantenir les restriccions en matèria de sequera i ha titllat d’electoralista aixecar-les en plena campanya electoral i sense haver arribat als límits que havia promès el Govern (un 28% de les conques plenes). També entén que el relaxament d’aquestes mesures són per afavorir empreses turístiques de cara la temporada d’estiu que està a punt de començar.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem