La CUP Sant Cugat ha portat a debat la proposta de combatre les notícies falses (també conegudes com a fake news), amb la intenció d'erradicar tota aquella desinformació que suscita odi contra col·lectius vulnerables i minories, en el ple municipal del dilluns 15 de juliol. La moció dels cupaires, no obstant això, ha tingut esmenes per part de l'equip de govern, provocant l'abstenció del grup proposant en considerar que la moció "estava desvirtuada". La moció final, així, contempla habilitar un canal per poder denunciar casos de notícies falses, iniciar una campanya a les xarxes socials municipals de prevenció contra la desinformació i assumir un compromís per part dels grups municipals de no utilitzar aquestes notícies falses per a interessos particulars, comptant només amb els vots a favor de l'equip a govern, les abstencions de la CUP i En Comú Podem, i els vots contraris del PSC, el PP i Vox.
La regidora cupaire, Ariadna Sierra, ha assenyalat que aquestes notícies falses "són utilitzades per l'extrema dreta amb la intenció de condicionar debats per canviar la percepció de la ciutadania i generar odi i poder justificar atacs contra minories". La moció, a més, demanava "utilitzar els canals de comunicació de l'Ajuntament per desmentir les notícies falses que apareguin a les xarxes socials en relació amb fets ocorreguts a la ciutat", una proposta també rebutjada per les esmenes de l'equip de govern.
El govern, però, ha justificat les seves esmenes defensant que l'Ajuntament no ha de tenir aquesta competència, tal com ha indicat el tinent alcalde de Bon Govern, Jordi Puigneró (Junts per Sant Cugat): "Hi ha elements per combatre la mentida, però no podem caure en el parany de coartar la llibertat d'expressió. L'Ajuntament, no obstant això, no ha de ser l'encarregat de fer de jutge i s'hauria de crear òrgans independents a l'administració que tinguessin aquest encàrrec". Puigneró, a més, ha indicat que les notícies falses "no només són utilitzades contra els col·lectius vulnerables" i ha demanat "abordar la moció des d'un àmbit general".
Davant aquestes esmenes, Ariadna Sierra ha lamentat que el govern aprovi esmenes a les seves mocions per canviar la voluntat inicial de la moció: "Les esmenes desfan el sentit de la moció que busca evitar l'alarma social, la confrontació o la discriminació. La moció no té res a veure amb el que nosaltres volíem plasmar, s'haurien de plantejar votar en contra de les mocions en comptes de desvirtuar-les".
PSC i En Comú, a favor de la moció inicial
La moció inicial presentada per la CUP comptava amb el suport inicial del PSC i En Comú Podem. En el cas dels socialistes, la portaveu del PSC, Elena Vila, també s'ha mostrat crítica amb les esmenes de l'equip de govern: "La moció inicial és molt pertinent i no entenem les esmenes que tenen per objectiu convertir la moció en paper mullat, sense identificar aquelles notícies falses que estigmatitzen i assenyalen col·lectius vulnerables. La desinformació articula estratègies de manipular l'opinió pública i busca erosionar l'estabilitat de les institucions". Per la seva banda, els comuns han posat l'accent en el compromís dels diferents grups municipals de no utilitzar notícies falses, com ha explicat el seu portaveu, Ramon Gutiérrez: "La moció no només proposa la necessitat de prevenir i combatre les notícies falses, sinó també demana el compromís dels grups polítics de no utilitzar les notícies falses per fins partidistes i això és molt rellevant en el nostre context".
En la banda contrària, PP i Vox han estat crítics amb la moció inicial de la CUP. En el cas dels populars, el seu portaveu, Álvaro Benejam, ha considerat "complicat fer una normativa per determinar quines opinions són certes i quines no". Pel que fa a Vox, el seu portaveu, Marcos Rodríguez, ha acusat el grup proposat "de voler controlar la informació que arriba, construint un relat ple de mentides".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.