La política santcugatenca s'ha acomiadat del ple municipal aquest 18 de juliol amb la celebració de l'última sessió abans de les vacances d'agost. Gairebé cinc hores de debat polític que, com sempre, ha estat ben variat, que ha provocat moments de tensions entre els regidors i que ha deixat idees com decretar els dilluns sense carn a Sant Cugat.
Alarma. “El ciutadà de Sant Cugat està preocupat per la seguretat de la ciutat”, ha afirmat Aldo Ciprián (Ciutadans). I és que la seguretat ha estat un dels punts de debat durant el ple, amb una moció del PP i de C's per més presència policial. “No volem ser alarmistes”, ha avançat Álvaro Benejam (PP), que ha explicat que a ell li han entrat a robar dues vegades a casa i ha ofert dades de l'augment dels robatoris a cases els últims anys. Segons ha dit, 300 delictes d'aquest tipus a habitatges en els primers sis mesos d'any a Sant Cugat. No està malament per no voler crear alarma.
“No sé on viuen, no entenc aquesta obsessió del PP de voler més policies a Sant Cugat. És demagògia”, ha respost Mireia Ingla (ERC-MES), que ha convidat a “pagar-se la seguretat privada” a aquells que vulguin “un policia davant de casa”.
"Idèntica"
Déjà vu. “No ens coleu la independència a tot arreu”, ha demanat Pere Soler (PSC) durant el ple municipal. I és que les mocions sobre el procés català són habituals, però no ho és tant que una moció ja aprovada es torni a presentar pràcticament igual. És el que ha passat amb una proposta de Convergència de suport als encausats pel 9N.
“És idèntica a la que van presentar a l'octubre”, ha apuntat Ramon Gutiérrez (ICV-EUiA), tot i explicar que hi donaria suport: “Ens adaptem al dia de la marmota”. “És veritat que és molt pesat, però això li han de dir a l'Estat espanyol que utilitza les clavegueres. Ells sí que són pesats”, ha argumentat Ingla.
T'has begut l'enteniment?
Agressivitat. Ple especialment dur el de Ciutadans, que ha ofert el seu ventall de crítiques força agressives a tort i a dret. Primer, sobre els encausats pel 9N. “Poden estar tranquils, si lladres confessos de la família Pujol no estan a la presó, no hi anirà ningú per posar quatre caixes de cartró”, ha afirmat Aldo Ciprián.
Sergio Blázquez (C's), per la seva banda, ha relacionat el vot d'ERC-MES en una moció amb la pujada de sou dels portaveus de l'oposició que s'ha votat aquest 18 de juliol. “T'has begut l'enteniment, o què passa?”, li ha etzibat Ferran Villaseñor (ERC-MES), molt molest per aquesta insinuació. Blázquez no ha fet marxa enrere i ha reclamat la seva llibertat “d'associar” el que li doni la gana. “¿Estamos?”, ha rematat, per deixar clar que no es penedia de res.
Bufets d'advocats
Diners. “Està bé parlar de salaris”, ha dit Núria Gibert (CUP-PC) durant el debat sobre aquest augment de sou, pel qual els portaveus de l'oposició amb dedicació exclusiva passaran de percebre 24.000 euros en concepte de dietes a cotitzar a la seguretat social amb un salari brut de 35.000 euros anuals. Una modificació que Benejam ha considerat a “mesura de persones concretes”.
Ferran Villaseñor (ERC-MES) ha defensat la dedicació exclusiva dels regidors de l'oposició “en una ciutat de 90.000 habitants” i ha celebrat el canvi. Gibert també ha defensat la moció: “Que no només es pugui dedicar a la política gent de professions liberals o que treballin en bufets d'advocats”. Una afirmació que no ha agradat a Benejam, del ram del dret: “No entenc la distinció entre treballadors i persones que treballen en despatxos d'advocats”.
En aquest punt, hem tornat a veure un moment dur de Ciutadans, en boca de Ciprián: “Per coses com aquestes, pujades de sou, s'han expulsat regidors de C's”.
Jocs Olímipcs
Medalles. Les que s'ha posat en aquest ple Ramon Gutiérrez, ja que estem a tocar dels JJOO. Primer, per qüestions mediambientals i amb tota la raó del món: “Els d'Iniciativa fa uns anys ens tractaven de bojos quan parlàvem del canvi climàtic”.
Però encara se n'ha posat una altra, la del referèndum, quan ha fet referència a l'aposta ara d'un sector de l'independentista pel RUI. Aquesta medalleta no ha agradat a Ingla, que no ha deixat l'ocasió per contestar: “Fa molt temps que parlem del referèndum, però no demanant permís a l'Estat espanyol”.
El tarannà
Comiats. El de Carles Brugarolas com a tinent d'alcalde d'Economia, a qui tota l'oposició ha agraït la seva tasca i, sobretot, el bon tarannà a l'hora de dialogar tot allò relacionat amb l'economia municipal (“Que algú d'Unió i de la CUP s'hagin entès en qüestions econòmiques...”, ha comentat Ignasi Bea).
També és l'últim ple abans de les vacances d'agost. I, potser, també l'últim amb aquestes cròniques. Són tres anys intentant comentar el ple de manera diferent, buscant desdramatitzar les discussions i debats polítics que sovint es fan eterns i no són precisament entretinguts. El cervell se satura! Segur que alguns polítics santcugatencs estaran contents!