El ple municipal de Sant Cugat del Vallès ha debatut aquest dilluns, 15 d'octubre, diferents mocions que tenien per objectiu "rebutjar la violència a Catalunya, apostant per la convivència i la concòrdia a la ciutat". Un debat que ha arribat després d'aprovar la moció presentada per PDeCAT i ERC-MES amb motiu del primer aniversari de l'1 d'octubre, i que ha confrontat el ple.
En primer lloc, s'ha tractat la moció presentada per Ciutadans de condemna a tota la violència a Catalunya i per la convivència i el respecte entre tota la ciutadania, que ha estat rebutjada. Una moció presentada per Aldo Ciprian, qui ha subratllat que "aquells que no combreguem amb les tesis violentes patim assetjament", i cridant a "respectar les tesis de les democràcies avançades", i reivindicant "una ciutat diversa". D'aquesta manera ha cridat a condemnar "qualsevol acte violent dels exaltats".
Xavier Cortés, regidor no adscrit, ha justificat la seva abstenció mostrant la seva "solidaritat vers les persones preses", i ha lamentat que "molts estigueu establerts en el frontisme" que "no ens permet debatre conjuntament tres mocions", fent una crida al diàleg. Álvaro Benejam (PP) ha mostrat el seu suport a la proposta de Ciutadans de condemnar qualsevol mostra de violència al municipi, i Pere Soler (PSC) ha remarcat que compartia la moció al 90%, condemnant la violència, però apuntant que "és una moció que no s'han mirat el melic per construir-la, perquè sols han plantejat el conflicte des de l'altra perspectiva", demanant vot diferenciat dels acords que proposa la formació.
ICV-EUiA s'ha sumat a la reflexió de la necessitat de sumar debats que són de la mateixa temàtica. "La moció parla de convivència i respecte, i n'estem a favor", ha dit, lamentant que "l'objectiu de la moció no és aquest, sinó retreure a l'altre bàndol que ells són més violents". "Estic cansat que a cada ple dediquem tanta estona a aquest debat", ha subratllat Ramon Gutiérrez, anunciat el seu vot contrari. Per part d'ERC-MES, Èric Gómez ha dit que "és hipocresia" presentar aquesta moció; "no hi sé veure la temàtica local". També pel fet que "que ciutadans parli de violència fent exclusivament una violència que no és tal, per defensar el seu discurs de violència", i recordant els incidents violents que s'han produït a les manifestacions on Ciutadans participa.
Ignasi Bea, per la CUP, ha qualificat la moció de "pròpia del piròman, que cala foc, i després truca els bombers tot espantat". "Vostès que parlen de condemnar la violència, no només no condemnen la violència policial, sinó que riuen", ha apuntat, entre altres aspectes, mostrant la seva oposició a la moció. Mentrestant, Cristina Paraira (PDeCAT-Demòcrates), ha anunciat el vot contrari, perquè "el titular sembla interessant, però aquesta moció no aporta cap favor a la convivència".
La segona moció al respecte l'ha presentat el Partit Popular, qui ha reivindicat el compliment de l'Ordenança municipal de Convivència Ciutadana reguladora dels usos de les vies i dels espais públics i en favor de la concòrdia i la convivència a Sant Cugat.
El PP ha estat el grup que ha iniciat l'argumentació: "L'Ordenança municipal de Convivència Ciutadana, reguladora dels usos dels espais públics avui dia no s'aplica, i no s'aplica només a un grup de la societat, el que ens porta a utilitzar la paraula de prevaricació", ha iniciat Álvaro Benejam, regidor del PP. En aquest sentit, també ha valorat la presència de llaços grocs al municipi: "Ens veiem obligats a denunciar la passivitat i, inclús la cooperació de l'Ajuntament amb els grups independentistes i l'ocupació de l'espai públic per part d'aquests grups", ha afegit Benejam. "Els insto a retirar els llaços grocs i les pintades que hi ha al municipi", ha assenyalat Benejam a l'equip de govern. En la mateixa línia ha argumentat el grup de Cs, que ha seguit amb el mateix discurs que en la moció anterior.
El regidor no adscrit, Xavier Cortés, ha demanat que la moció es voti en punts separats, ja que estava d'acord en condemnar la violència, però no en què la Policia Local hagi d'intervenir en aquestes qüestions. Per la seva banda, Pere Soler, del PSC, ha explicat la visió del grup municipal: "Hi ha coses d'aquesta moció que no s'ajusten a la realitat i van en contra de la llibertat d'expressió. A nosaltres no ens agraden els llaços grocs, però no creiem que s'hagin de retirar", ha explicat Soler. La força política municipal també ha demanat votar la moció per punts.
D'altra banda, Ramon Gutiérrez, d'ICV-EUiA ha assenyalat que el PP "fa un ús maliciós del llenguatge". "És una moció que expressa un model sobre el qual no ens posarem mai d'acord, però vostès la presenten igual. Si volem viure en democràcia, l'espai públic no serà mai un espai neutral. Si defensem la llibertat d'expressió, no podem defensar el fet que no hi hagi llaços grocs", ha afegit Gutiérrez.
Èric Gómez, d'ERC-MES, també ha explicat la perspectiva del seu grup municipal: "En l'àmbit jurídic, vostès saben perfectament que les normes s'han d'interpretar d'acord amb les lleis i amb la Constitució. Si llegeix l'article 20.1 de la Constitució veurà que el Dret a la Llibertat d'Expressió es protegeix", ha afirmat el regidor d'ERC-MES. "La llibertat d'expressió en l'espai públic és l'essència de la democràcia. El dret a penjar llaços existeix, igual que abans que existissin els presos polítics hi havia gent que penjava pancartes sobre altres temàtiques. A l'espai públic s'hi han de poder expressar diferents idees, i una d'elles és la de reclamar la llibertat dels presos polítics", ha sentenciat el regidor. En aquesta mateixa línia ha girat el discurs de la CUP-PC, a través de la veu de Núria Gibert: "No hi ha egoisme més eixut que la neutralitat. La neutralitat no és ni desitjable ni recomanable", ha afirmat Gibert. "Hem sorprèn que vostès són capaços de sostenir una cosa i després la contraria. Són capaços de venir i dir 'concòrdia' sense cap mena de vergonya", ha dit Gibert adreçant-se al PP.
La tinenta d'Alcaldia de Presidència, Entorn Urbà, Mobilitat i Seguretat Ciutadana, Cristina Paraira, també ha respost al PP: "Tergiversen les coses i l'únic que volen és anar en contra de la convivència i la concòrdia", ha dit Cristina Paraira a Benejam. El regidor del PP ha utilitzat el torn de rèplica: "Qui vulgui fer entendre que estem en contra de la llibertat d'expressió per demanar que es compleixin les ordenances de Sant Cugat, és que no ha entès res", ha respost Álvaro Benejam. "Si hem d'anar als jutjats hi anirem, però de moment, avui el que demanem és que l'Ajuntament faci complir les ordenances municipals. Nosaltres volem que les coses es facin amb ordre", ha sentenciat.
Aquesta moció s'ha desestimat amb els vots en contra de PDeCAT, ERC-MES, ICV-EUiA i la CUP-PC, en les votacions de tots els punts de la moció.
Finalment, s'ha debatut la moció d'urgència del PSC a favor del diàleg polític dins de la Constitució i de l'Estatut: "Aquesta moció va en la línia de l'acord per buscar l'entesa entre el PDeCAT i el PSOE al Congrés dels Diputats. Cal diàleg per sortir d'aquesta situació de crispació, a través del qual tothom pugui dir la seva i permeti a la societat catalana definir el seu futur en el marc de la legalitat vigent", ha explicat Pere Soler, dels socialistes. Tot i això, la moció ha estat retirada després del debat, en el qual tant els partits independentistes com els unionistes s'han mostrat contraris a la moció, tot i valorar-ne el to i la voluntat de diàleg. En aquest sentit, doncs, no s'ha arribat a votar els acords de la moció, després que el PSC hagi decidit retirar-la al no veure possibilitat d'acord amb la resta de grups.
Més mocions del Ple Municipal