La decisió sobre la ubicació de La Mirada s'ajorna per trobar "el màxim consens possible"

El govern ha retirat el punt d'urgència que portava a aprovació inicial l'inici dels tràmits urbanístics per construir l'escola a la Guinardera

La decisió definitiva sobre la ubicació que haurà d'acollir l'Escola La Mirada s'ajorna al juliol. El govern municipal ha retirat de l'ordre del dia el punt d'urgència que portava a aprovació inicial l'inici dels tràmits urbanístics per construir el centre a la Guinardera, i es dona un mes de marge per intentar trobar "el màxim consens possible". Així ho ha explicat el tinent d'alcaldia Jordi Puigneró durant l'audiència pública del ple municipal, en què l'AFA de La Mirada ha instat el govern a "tornar al camí del seny". 

Més info: El govern projecta La Mirada a la Guinardera i esborra el projecte al bosc de Volpelleres

Més info: Els ecologistes celebren que el govern de Sant Cugat situï La Mirada fora del bosc

Tot i el marge que s'ha donat el consistori, Puigneró ha assegurat que no poden "deixar aquesta situació a l'aire" perquè les sentències sobre l'emplaçament al Bosc de Volpelleres "no seran immediates". Així, el tinent d'alcaldia ha defensat que la responsabilitat del govern és "donar solucions alternatives" que puguin "donar certeses". "Si triguem massa més, no hi haurà escola en molts anys", ha dit Puigneró, que ha apuntat que el "gran problema" que té la ubicació al Bosc de Volpelleres és que "ningú pot assegurar" que s'hi podrà construir l'escola. 

El punt s'ha retirat després que l'alcalde, Josep Maria Vallès, hagi ajornat mitja hora l'inici del ple perquè es pogués dur a terme una reunió entre els dos socis de govern, Junts i ERC. Ha sigut el partit republicà qui ha demanat la retirada del punt sobre La Mirada. "Feia dies que intentàvem veure si hi havia algun tipus d'escletxa per intentar algun tipus d'acord més ampli", ha explicat el tinent d'alcaldia d'ERC, Bernat Picornell. De fet, la majoria dels partits de l'oposició han agraït la retirada del punt per tenir més temps per poder valorar el seu posicionament final. 

L'oposició, menys el PSC, oberta a donar-hi suport

El debat sobre la retirada del punt d'urgència s'ha donat en el torn de l'audiència pública arran de la intervenció de Josep de la Puente, membre de l'AFA de La Mirada, que ha demanat a tots els grups el seu posicionament sobre la situació. Això ha permès que l'oposició s'hagi pogut pronunciar sobre la decisió del govern.

La portaveu del PSC, Elena Vila, ha carregat contra Junts per dur a terme "males pràctiques polítiques, autoritarisme i demagògia". Segons la regidora socialista, l'intent d'incorporar a l'ordre del dia via urgència el punt sobre La Mirada ha estat "un despropòsit" i ha agraït "l'esforç d'ERC" per finalment ajornar la seva aprovació. "Aquesta modificació que votaran el juliol és una clara mostra que Junts es mou per interessos de lobbies que d'ecologistes en tenen poc", ha dit Vila, que, a més, ha acusat Junts d'"amagar" informació pública. "Ja és oficial que el 2024 hi haurà sentència sobre el planejament, és possible per La Mirada al bosc", ha assegurat la portaveu del PSC. 

La resta de partits de l'oposició, però, s'han mostrat oberts a utilitzar aquest mes de marge per definir el seu posicionament. El portaveu del PP, Álvaro Benejam, ha explicat que fins i tot en el seu partit hi ha diverses opinions, i que per això utilitzaran aquest marge per "tornar-ho a valorar amb totes les conseqüències". "La localització de la Guinardera no és un drama, com tampoc és un drama la del Bosc de Volpelleres", ha expressat Benejam.

En el mateix sentit s'ha expressat la CUP. El seu portaveu, Marco Simarro, ha agraït la retirada del punt per donar temps a l'oposició. "Vam demanar que s'ajornés aquest punt per poder tenir uns ritmes de valoració que ens permetessin actuar com a partit amb una reflexió pertinent", ha dit Simarro. Sobre el seu posicionament, el portaveu cupaire ha dit que la formació s'ha basat en tres barems: temps, idoneïtat i la inversió a fer. "Haurem de dirimir políticament cap a on anem, però s'ha de fer de manera acompanyada amb la comunitat educativa". 

El portaveu de Vox, Marcos Rodríguez, ha assenyalat com a responsables de la situació ADENC i el govern tripartit, a qui acusa d'"ocultar i negar" que existissin alternatives al Bosc. "La nostra prioritat és tenir l'escola al més aviat possible amb la solució més consensuada possible", ha dit Rodríguez. 

En Comú Podem, per la seva banda, també ha coincidit a remarcar que "és necessari prendre una decisió". "Fer l'escola al Bosc ara mateix tampoc és la solució més ràpida ni la millor per com han evolucionat les coses", ha destacat Ramon Gutiérrez, portaveu dels comuns, que també ha agraït que no s'hagi entrat per urgència el punt sobre La Mirada. 

L'opció de no desprogramar el Bosc de Volpelleres

Preguntat sobre la possibilitat de tirar endavant els tràmits a la Guinardera sense desprogramar el Bosc de Volpelleres, tal com demana l'AFA i el PSC, Puigneró ha dit que "no té cap sentit". "Hauríem de fer invents urbanístics. Els metres que hi ha al Bosc són els que es necessiten a la Guinardera. No compliquem més les coses", ha dit el tinent d'alcaldia de Junts. 

Més info: L'AFA de La Mirada insisteix a mantenir el bosc com a opció per construir l'escola

Ajornat també el punt sobre la parcel·la a la Clota

L'equip de govern també portava a aprovació una modificació inicial del PGM per ampliar en 740 metres quadrats la parcel·la d'equipaments que es troba a l'avinguda de la Clota, on actualment hi ha parts dels mòduls de La Mirada. L'objectiu és adequar la parcel·la, que acaba en punta i amb aquesta ampliació tindrà una forma més quadrada perquè en un futur pugui acollir millor un nou equipament, encara per definir. 

El punt, però, també s'ha retirat. "És un punt que no té res a veure, però a vegades la gent veu fantasmes", ha dit Puigneró. 

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem