El Ple Municipal de Sant Cugat s'ha reunit per primera vegada en aquest curs escolar, després de no celebrar-se cap sessió plenària durant el mes d'agost, el dilluns 16 de setembre. Amb això, l'acció política de la ciutat reprèn l'activitat i ho ha fet amb l'economia social, l'educació, la seguretat i la gent gran com a protagonistes.
Sant Cugat, així, ha decidit formar part de la Xarxa de Municipis per l'Economia Social i Solidària amb l'objectiu de potenciar aquesta economia i fomentar un model de consum basat en la justícia social i la sostenibilitat. Aquesta adhesió té per objectiu sensibilitzar l'empresa i la ciutadania sobre el potencial impacte positiu del sector, generar projectes transformadors i impulsar la creació de noves organitzacions.
D'altra banda, la 'Guia per fer front als maltractaments a les persones grans' ha vist la llum, una guia que va estar elaborada en l'anterior mandat, però que no ha estat ratificada fins aquesta sessió plenària, amb el vot unànime de tots els grups municipals. La guia busca ser una eina per a professionals per poder prevenir i detectar els maltractaments cap a les persones grans.
Els problemes de mobilitat i de places als centres educatius
Sant Cugat implementarà zones d'aparcament 'petó i adeu' als centres educatius on hi hagi problemes de mobilitat. Així ho ha aprovat el Ple municipal a través d'una moció originària del Partit Popular que ha esdevingut institucional. El propòsit és crear espais on els vehicles puguin aturar-se de forma segura perquè els alumnes puguin baixar i dirigir-se al centre educatiu.
D'altra banda, el govern de Sant Cugat ha tombat una moció d'En Comú Podem que reclamava millores a la xarxa d'escoles bressol públiques del municipi perquè no pot complir amb els acords que proposa. Alguns dels acords que hi havia redactats era l'obertura de les 30 places (20 a la Mimosa i 10 a Gargot) que es van perdre durant el període d'inscripció i augmentar les places de les escoles bressol públiques.
La seguretat i el local per renovar el DNI
Durant el ple municipal, l'equip de govern ha acusat Vox Sant Cugat de crear inseguretat i por a la ciutadania, després que el grup d'ultradreta hagi presentat una moció en la qual assenyala que el nombre d'efectius de la Policia Local "no és suficient per garantir la plena seguretat a Sant Cugat".
En aquesta sessió plenària, a més, la ciutat s'ha compromès a treballar amb el Ministeri de l'Interior per trobar, amb la màxima celeritat, un local adequat al municipi per poder ubicar-hi una nova Oficina de Documentació del Cos Nacional de Policia, després que s'hagi aprovat en el ple municipal una moció del PP Sant Cugat amb esmenes del govern.
Altres mocions
Sant Cugat també demana la cessió de terrenys pròxims a l'AP-7 per instal·lar plaques solars, arran d'una moció de la CUP Sant Cugat, que ha tingut esmenes de l'equip de govern. Aquesta moció buscar combatre el canvi climàtic i apostar per noves maneres de consumir l'energia.
A més, la sessió plenària ha servit per aprovar una moció per "exigir" el perdó per l'assassinat de Lluís Companys. Els partits de l'equip de govern de l'Ajuntament de Sant Cugat, Junts per Sant Cugat i ERC, i els partits de l'oposició, En Comú Podem i la CUP, han votat a favor. Han votat en contra PP i VOX i s'ha abstingut el PSC.
Tensió a la Floresta i maltractament animal
El ple municipal també ha estat marcat per les intervencions durant l'audiència pública. Per una banda, l'Associació de Propietaris i Veïns de la Floresta demana "mesures excepcionals" a l'Ajuntament davant l'increment de venda i consum de drogues, botellades i xivarri. El tinent d'alcaldia de Seguretat, Bernat Picornell, ha allargat la mà als veïns per fer "un treball conjunt" perquè siguin coneixedors de les accions que s'estan duent a terme i per fer-los copartícips de la solució.
A més, dos suposats casos de maltractament animal a Sant Cugat també han estat presents en aquesta sessió plenària. La PAS va denunciar que s'estaria maltractant un cavall en un terreny de Can Barata i que un veí hauria llançat des d'un tercer pis sis gats. L'Ajuntament ha assegurat que el cas del cavall és un problema de salut i no de maltractament, mentre que el cas dels gats és un problema "complex" perquè no hi ha proves que el seu propietari els hagi llançat al buit.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.