El Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Barcelona ha ordenat a l’Ajuntament de Sant Cugat que executi provisionalment la sentència amb la qual li va ordenar que retirés l’estelada de la plaça Lluís Millet. La magistrada accepta així la petició de Societat Civil Catalana, i concedeix al consistori un termini màxim de deu dies per despenjar la bandera.
Mentrestant, però, l’Ajuntament es manté a l’espera que es resolgui el recurs d’apel·lació presentat aquest passat divendres en contra de la petició d’execució de la sentència.
A la interlocutòria, la magistrada recorda que l’estelada no pot estar penjada en base al dret i deure de la llibertat d’expressió dels càrrecs electes municipals, com sempre ha defensat l’Ajuntament de Sant Cugat. En aquest sentit, la jutge respon que la doctrina del Tribunal Constitucional sosté que “les institucions públiques, a diferència dels ciutadans, no gaudeixen del dret fonamental a la llibertat d’expressió”.
No és la primera vegada que l'estelada de la plaça de Lluís Millet és protagonista judicial. De fet, diferents formacions polítiques com el PP, C's i VOX també han denunciat la presència de la bandera a la via pública.
Societat Civil Catalana
SCC interpreta la interlocutòria de la jutge i l’ordre provisional de retirar l’estelada com “un triomf de la democràcia i del pluralisme”, ja que el cas arrenca d’una queixa de l’entitat vers l’Ajuntament, a qui va acusar de fer cas omís al requeriment d’un grup de ciutadans que reclamaven retirar l’estelada de la plaça.
Un cop publicada l’ordre de la jutge per executar provisionalment la sentència i retirar així l’estelada, Societat Civil Catalana ja ha avançat que vetllarà “per a què es doni correcte compliment” de la interlocutòria, de manera que han exigit a l’Ajuntament que no esgoti el termini de deu dies que concedeix la magistrada. En un comunicat, han demanat que “retiri la bandera separatista sense demores ni maniobres obstruccionistes”.
Finalment, SCC ha lamentat que el consistori “s’obstini a judicialitzar la seva acció de govern adoptant pràctiques clarament il·legals”. Per aquest motiu, han sol•licitat a l’Ajuntament que retiri el recurs d’apel·lació que es va presentar tot just aquest divendres passat. Al recurs, el consistori demanava que no s’ordenés l’execució provisional perquè podria generar “perjudicis de difícil reparació” i insistia en defensar els drets d’expressió dels càrrecs electes.
D’altra banda, Societat Civil Catalana ha demanat a totes les institucions públiques “que han afavorit la instal·lació de banderes partidistes” que procedeixin a retirar-les. Adverteixen que, de no fer-ho, els ciutadans “acudiran als tribunals per defensar la neutralitat de les institucions”.