El Consorci del Parc Natural de Collserola s'ha compromès a tirar endavant totes les actuacions necessàries per tal de no autoritzar més pràctiques militars dins el terme territorial de Collserola. I és que el Regiment de Muntanya de la Caserna del Bruc de Barcelona ja fa temps que realitza pràctiques i exercicis militars al Parc Natural, amb el permís fins ara del Consorci. Veïns, entitats i ajuntaments fa temps que denuncien aquesta presència militar i en demanen la seva prohibició.
El Consorci argumenta que "aquestes pràctiques militars no han de ser una escena habitual al Parc" i mostra la seva voluntat que Collserola no "es converteixi en un camp de maniobres militars". Així ho van acordar els membres de l’Assemblea del Consorci del Parc de Collserola, presidida per Ada Colau, amb Mercè Conesa com a vicepresidenta i amb presència dels diferents Ajuntaments de l'entorn, com és el cas de Sant Cugat.
El Consorci recorda que "dins del Parc s’hi troben 13 centres educatius" i apunta trobar-se amb maniobres militars "pot suposar un impacte emocional per als infants". A més, refermen el compromís de la cultura de la pau i els valors de convivència, a banda de refermar que l'objectiu del Parc de Collserola és difondre els valors ambientals i de respecte a la natura.
Per tal d'assolir l'objectiu d'acabar amb les pràctiques militars a Collserola, el Parc instarà el Ministeri de Defensa, i com a mesura transitòria, que doni les indicacions pertinents perquè no es realitzin aquestes maniobres en zones properes a centres educatius. Paral·lelament, s'impulsaran les accions per tal que el Parc Natural sigui declarat zona desmilitaritzada.
Una invasió polèmica
La presència de militars a Collserola fa temps que és una qüestió polèmica i que ha generat moltes crítiques per part de la societat civil i també de diferents municipis inclosos en el Parc. Ja fa quatre anys, a instàncies de la CUP, l'Ajuntament de Sant Cugat va mostrar el seu rebuig a la presència militar a la serra i va reclamar formalment al Parc que deixés d'autoritzar les pràctiques.
Des de Sant Cugat, el Col·lectiu Antimilitarista sempre ha reclamat la retirada de militars de Collserola i havia denunciat en més d'una ocasió que el Consorci no tenia cap voluntat d'acabar amb aquestes pràctiques. Les imatges i alguns vídeos, així com de testimonis de santcugatencs, de la presència militar són diversos.
Des d'aquest col·lectiu van denunciar que s'havien dut a terme pràctiques militars fins i tot dins del terme municipal de Sant Cugat, a la Floresta. Fa dos anys, l'entitat recollia aquest testimoni d'un veí florestà: "El mati del 12 de març, un Land Rover de l'exèrcit espanyol amb matrícula va descarregar soldats a la parada de la línia 4 de la plaça del Centre. Els militars, vestits amb indumentària de camuflatge de color marró, boina, anaven caminant per l'avinguda de la Piscina direcció Can Busquets en mig de la tranquil·litat del barri i direcció cap al bosc".