La comissió de Governació del Parlament ha rebutjat una proposta de resolució presentada per C's que instava el Govern a "no iniciar o paralitzar qualsevol procés de segregació de l'EMD de Bellaterra". Ho ha fet amb els vots en contra d'aquesta petició de Junts pel Sí, CUP i PP; els vots a favor de C's i PSC i l'abstenció de Catalunya Sí que es Pot. Tot i això, s'ha aprovat per unanimitat el segon punt, que instava a "treballar amb l'administració local per a la creació d'una comissió de seguiment del conveni establert entre Bellaterra i Cerdanyola, així com per a la creació d'una taula de treball per a la millora del mateix".
El president de l'EMD de Bellaterra, Ramon Andreu, ha mostrat la seva "decepció en majúscules" pels resultats de la votació, ja que ha recordat que fa temps que s'intenta millorar el conveni i no confien en aquesta via. A més, ha recordat que la consulta que va celebrar Bellaterra el passat setembre era un consulta "legal i acceptada" per l'Ajuntament de Cerdanyola.
Ha considerat "curiós" que els partits que defensen el dret a decidir de Catalunya no facin el mateix amb el de Bellaterra, cosa que ha assegurat que haurien de fer "per coherència", al mateix temps que ha considerat "curiós" que el PP sigui qui estigui recolzant el posicionament de l'EMD. "El dret a decidir de Bellaterra no s'ha respectat", ha lamentat. Per a Andreu el que ha aprovat la comissió de Governació és "seguir igual".
Cal recordar que Bellaterra va celebrar el setembre del 2015 una consulta sobre la possible independència de Cardanyola. El resultat va ser favorable a la segregació, amb més del 90% dels vots emesos, que van superar el 50% del cens.
"Egoïsme de Bellaterra"
En el debat en comissió, C's ha apel·lat a la "necessitat de racionalitzar el mapa administratiu per evitar duplicitats i poder millorar les despeses en polítiques i serveis per millorar la cohesió social i la igualtat d'oportunitats", posicionament oposat a la creació d'un nou municipi. Per part de JxS, Marc Sanglas ha reconegut que "no és una qüestió fàcil" i que hi ha una preocupació per part dels veïns de Bellaterra davant d'una "manca d'inversions" i el fet que alguns serveis no s'han prestat adequadament per part de Cerdanyola.
El diputat del PP Alberto Vilagrasa ha explicat el seu vot assegurant que els populars estan en general en contra de la segregació de municipis però ha matisat que "s'ha de veure cas per cas". En aquesta línia, ha afegit que a Bellaterra "es donen molt condicionants" perquè vulgui i pugui tenir "entitat jurídica pròpia".
Des de CSQP, la diputada Marta Ribas ha dit que el seu posicionament és "apostar pel que unànimement van aprovar els grups municipals", en contra de la segregació, i ha apuntat que no hi ha el consens territorial necessari que requereix la creació d'un municipi a partir de la segregació d'un altre.
El PSC ha votat a favor de paralitzar el procés perquè ha considerat que els ciutadans de Bellaterra volen separar-se de Cerdanyola "per motius econòmics", en paraules de la diputada Eva Martínez. Martínez ha afegit que seria "un mal precedent que els barris rics marxessin per convertir-se en ciutats riques" i ha denunciat que aquest anhel està fonamentat "en l'egoisme de no contribuir en el bé de la ciutat".