El Ple municipal va aprovar una proposta d'ICV-EUiA a favor de la condemna dels atacs d'Israel sobre la Franja de Gaza durant l'anomenada "Marxa del Retorn", una mobilització que reclamava el dret de les Nacions Unides al retorn dels refugiats, la fi del bloqueig i l'ocupació. La moció va tirar endavant a la reunió del passat 21 de maig amb esmenes del PDeCAT, que retiraven la demanda d'explicacions a l'empresa HPE, amb instal·lacions a Sant Cugat, sobre la tecnologia armamentística proporcionada a l'estat israelià.
Arran de la mobilització de la Marxa del Retorn, el passat 30 de març, 18 manifestants palestins van morir i prop de 1500 persones van ser ferides, entre elles 750 disparades amb munició real, en ser tirotejades per franctiradors de l'Exèrcit d'Israel quan realitzaven diverses manifestacions pacífiques, segons informava el grup polític d'esquerres.
D'acord amb aquesta situació, el text de l'acord plantejava que el Ple expressés la seva "rotunda condemna per l'ús deliberat de foc real contra prop de 30.000 manifestants pacífics, homes, dones i nens com una intolerable i gravíssima violació dels més bàsics drets humans", així com l'exigència a Israel del cessament de la violència, i "l'establiment d'una investigació independent i transparent dels fets".
"Aquestes matances les fa un estat que diu defensar els valors democràtics i occidentals" va destacar Ramon Gutiérrez al Ple. "Volem reivindicar una moció que presentava el centre Delàs, ara fa un any, que arrancava el compromís polític d'aquest ajuntament de no afavorir l'activitat de productores d'armes a nivell local i declarar Sant Cugat com a municipi lliure d'indústria armamentística i el que això comportava", va afegir.
En relació a aquest compromís, el regidor d'ICV-EUiA va voler demanar a la reunió el suport per exigir "aclariments a l'empresa HPE sobre els sistemes tecnològics subministrats per HPE a l'estat d'Israel, i que deixi de proporcionar al règim israelià les tecnologies de vigilància i control utilitzades en territori palestí ocupat", tot i que les esmenes del PDeCAT van tombar aquesta part de la moció.
Susanna Pellicer, tinenta d'alcalde de Cicles de Vida, va mostrar-se propera amb la gravetat del conflicte: "entenem la relació i la compartim que diu ICV sobre la Franja de Gaza, entenem que s'està agreujant i que sembla que no tingui aturador, i compartim la possibilitat d'iniciar una col·laboració amb aquesta entitat, Urua". Tot i això, la posició sobre HPE va ser clara al dir que "el nostre grup no donarà suport al boicot a Hewlett-Packard perquè creiem que no som partidaris de boicotejar a ningú ni a cap empresa".
La CUP-PC no va fer cap comentari i va votar a favor de la moció, mentre que el regidor no-adscrit, Dimitri Defranc, va voler destacar que "des d'aquí ens falta informació sobre el que està passant a Orient Mitjà. Ens falta informació. Ens arriba esbiaixada". Alhora, Álvaro Benejam, del PP, va voler mantenir-se al marge de tota posició ferma: "creiem que per l'enorme complexitat de la qüestió seria una temeritat per la nostra part fer qualsevol pronunciament", i va declarar la seva abstenció.
Pere Soler, del PSC, va ser més clar en el seu posicionament: "reclamem la fi del bloqueig, la fi de l'ocupació israeliana dels territoris palestins, la fi de la política de colonització de terres ocupades, la immediata paralització de la construcció del mur i la demolició dels trams ja construïts". Alhora, Ferran Villaseñor, d'ERC-MES, va mostrar la seva consonància amb ICV-EUiA en aquesta matèria, i va diferenciar els febles i els forts en el conflicte al dir que "els febles són els que tiren pedres i els forts el que tiren una bala al cap a aquells que tiren pedres".
Per últim, la posició de Ciutadans va ser també continguda, ja que, segons va expressar el seu regidor Sergio Blàzquez, "creiem que l'Ajuntament no és el lloc idoni per debatre aquestes temàtiques i de ben segur que és més apropiat que es faci en altres institucions no municipals". Tot i això, va votar a favor del text amb les esmenes del PDeCAT.