L'Ajuntament de Sant Cugat ha acordat instar el Govern de l’Estat espanyol a dur a terme les actuacions jurídiques i polítiques pertinents per anul·lar la sentència del judici sumaríssim al President de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys i Jover, així com realitzar totes aquelles actuacions oportunes perquè l’honor del President Companys sigui reparat.
Així ho ha acordat el Ple Municipal aquest dilluns, 19 d'octubre, aprovant la moció presentada per ERC-MES, amb els vots a favor de CiU, CUP-PC, ICV i PSC.
Una moció que Mireia Inglia (ERC) ha defensat com un “tema de dignitat i lleialtat institucional”. Àlvaro Benejam (PP) ha mostrat la seva oposició a la moció. En aquest sentit ha apuntat que “des del meu punt de vista i del PP, l'afusellament de Companys no és un fet del que es pugui estar orgullós, i mai he estat d'acord amb la pena de mort”. Amb tot, ha remarcat que “a Companys se'l va jutjar per uns fets, i va cometre errors; no era un sant”.
Destacant que són uns fets que “van passar fa 75 anys”, Benejam ha apuntat que “revisar la història en aquest sentit, és lamentable. Ni condemnem ni deixem de condemnar, perquè no ho fem per cap banda”.
Pere Soler (PSC), per la seva banda, ha començat la seva intervenció tot dient que “no entraré a valorar les paraules d'Àlvaro Benejam” per destacar després que “la moció és pertinent; no es tracta de revisar la història, sinó de fer justícia a la figura de Companys”, marcant-la com a “referent” per al socialisme català.
Per la seva banda, Roser Casamitjana (ICV), ha manifestat també el suport a la moció, “entre altres coses, perquè pensem que la figura de Companys representa totes aquelles persones que van lluitar contra el franquisme i per les llibertats”. En aquesta línia ha lamentat que encara no s'hagi restituït l'honor d'aquestes persones.
Aldo Ciprian (Ciutadans) no ha volgut entrar en el debat dient que no entrarien en debats que no afecten els ciutadans de Sant Cugat.
Per part de la CUP, Ramon Piqué ha remarcat que “em costa entendre que cometre errors a la vida sigui un delicte” i ha destacat que “no tenim més remei que rellegir la història, per rellegir aquelles coses que expliquen com som”. Piqué ha qualificat l'afusellament de Companys com “l'afusellament d'un poble”, i ha criticat la manca de voluntat dels governs posteriors al franquisme de “restituir la figura de Companys”.
Carmela Fortuny (CiU) ha tancat les intervencions subscrivint la moció tot reconeixent “la singularitat de Companys com a president” tot reivindicant que “potser el que va fer malament va ser morir pels seus ideals”.
Amb l'aprovació de la moció també s'instarà el Govern de l’Estat espanyol a modificar la Llei 52/2007, de 26 de desembre, per la qual es reconeixen i amplien els drets i s’estableixen mesures a favor dels qui van patir persecució o violència durant la guerra i la dictadura. Igualment, s'insta a modificar la llei d'Enjudiciament Criminal i la Llei Processal Militar.
A més, es reclamarà a l’Estat espanyol que retorni tota la informació sobre Lluís Companys requisada per la Gestapo a París l’any 1940 i que actualment es troba confiscada a l’arxiu d’Àvila. I es reclamarà a tots els governs que van participar de la captura i assassinat de Companys que participin d’un acte de desgreuge a la figura de l’únic president elegit democràticament i assassinat a Europa durant el segle XX.
Les imatges del ple municipal d'octubre.