Sant Cugat de Vallès rebutja "rotundament les peticions de presó que demana la Fiscalia i Advocacia de l'Estat als nostres representants polítics i socials per haver permès el referèndum de l'1 d'octubre de 2017" i exigeix "l'absolució de totes les persones acusades, captius d'uns fets inexistents i d'un relat inventat que té com a únic objectiu el càstig i l'escarment". Així s'ha acordat durant la celebració del ple municipal d'aquest mes de novembre, a instància del PDeCAT-Demòcrates i ERC-MES amb el suport de la CUP-PC, ICV-EUiA i el regidor no adscrit Dimitri Defranc, el vot en contra de Cs, PP i PSC, i l'abstenció del regidor no adscrit Xavier Cortés.
Igualment, s'ha denunciat la manca de separació de poders a l'Estat espanyol i la manipulació de la realitat, "per crear un relat que es basa en la violència que no va existir mai en tots els actes i manifestacions cíviques i pacífiques dels catalans", exigint la llibertat immediata i incondicional dels presos i preses polítiques i el retorn de les persones exiliades. De la mateixa manera, s'ha mostrat el suport i solidaritat a tots aquells i aquelles que avui pateixen la repressió per part de l'Estat, i a totes les famílies, amics i amigues dels presos i preses polítics i persones exiliades.
Els acords aprovats a Sant Cugat es traslladaran als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, al govern de la Generalitat, als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats, als grups parlamentaris del Parlament Europeu i a l'Oficina de l'Alt Comissionat de l'ONU per als Drets Humans (ACNUDH). També a l'ACM i a l'AMI.
Cristina Paraira, per part del PDeCAT-Demòcrates, ha subratllat que "no volem un indult, volem l'absolució" exigint "la seva llibertat immediata i incondicional". En el mateix sentit s'ha expressat Ferran Villaseñor (ERC-MES) destacant la importància que "no ens acostumem al silenci de la presó, i el que està passant no és una cosa normal". "Considerem que existeixen les vies polítiques per resoldre les coses polítiques, i no aquest caràcter venjatiu que estan vivint les persones empresonades i a l'exili", ha subratllat.
Per part del PP, Álvaro Benejam ha anunciat que no donarien suport a la moció destacant que "som sensibles als sentiments que tenen aquestes persones sobre les persones que estan a presó", però apuntant que "no som sensibles amb el fons de la qüestió". També Pere Soler (PSC) ha anunciat el vot en contra, destacant que "des del partit dels socialistes sempre hem apuntat que es tractaven d'unes mesures cautelars desproporcionades", així com que "simpatitzem amb les persones empresonades, i ens dol per les seves famílies". Tot i això, ha destacat que "creiem en la separació de poders, i demanar l'absolució des de les administracions, és inviable poder-ho fer".
Ramon Gutiérrez (ICV-EUiA) s'ha mostrat "d'acord en el fet que cal l'absolució dels presos polítics, i totalment en contra de la judicialització de la política", reafirmant que "el que hi ha a Catalunya és un tema polític i s'ha de resoldre políticament". Amb tot, s'ha mostrat contrari a algunes de les afirmacions que es fan a la moció, mantenint el vot afirmatiu "perquè creiem que els presos i preses han de tenir un judici just, perquè s'ha de fer política".
Per la seva banda, Múnia Fernández Jordán (Cs) ha destacat que "no podem estar d'acord en res del que diuen", a més de "no podem estar d'acord en cap mena d'ingerència contra el sistema judicial, atacant el principi d'igualtat" dient "als jutges, des de la política, el que han de fer". Lurdes Llorente (CUP-PC) ha subratllat que "la moció és molt clara, que va en la línia de demanar justícia; de demanar un tractament just cap a uns presos polítics". En aquest sentit, ha dit que "hem de seguir teixint xarxes de solidaritat i de lluita per l'embat que ens vindrà, perquè no els absoldran, perquè no estem parlant d'un sistema just".