El Ple Municipal de Sant Cugat ha refusat una moció de Cs i el PP per celebrar els 40 anys de la Constitució espanyola, que se celebra el pròxim 6 de desembre. En aquest sentit, les dues forces municipals havien presentat conjuntament una moció que contemplava que l'Ajuntament organitzés diferents activitats per commemorar els 40 anys de la constitució, així com facilitar, de forma dinàmica i festiva, parts del text constitucional als santcugatencs i santcugatenques. D'altra banda, Cs i PP també pretenien que l'Ajuntament fes diferents cartells informatius sobre els actes de celebració que demanaven.
La moció ha comptat amb el suport de les seccions locals de Cs i PP, l'abstenció del PSC i els vots desfavorables del PDeCAT, ERC-MES, la CUP-PC, ICV-EUiA i el regidors no adscrits, Dimitri Defranc i Xavier Cortés.
El debat
Ha iniciat el torn de paraula el regidor de Cs, Sergio Blázquez: "Només des del desconeixement es pot menysprear la constitució. De vegades la irresponsabilitat política pot a alguns partits polítics, però cal recordar que la Constitució ha suposat la base del creixement més gran en la història de la societat espanyola. La Constitució ha estat el paraigua a través del qual s'ha desenvolupat també l'Estatut de Catalunya", ha afirmat Sergio Blázquez. "La Constitució pot i ha de ser reformada, però està clar que per fer-ho calen amplis consensos", ha afegit el regidor. En aquesta mateixa línia ha girat el discurs d'Álvaro Benejam, del PP: "Vull recordar que a Catalunya es va votar favorablement a la Constitució. Complir-la és la millor manera de respectar la democràcia", ha assenyalat Benejam. "La Constitució espanyola ens va permetre esdevenir una democràcia avançada i continua sent el marc per al futur", ha afirmat el regidor del PP. "Caldria que l'Ajuntament commemorés la constitució amb un acte institucional", ha sentenciat.
El regidor no adscrit, Dimitri Defranc, ha assenyalat la necessitat de reformar la constitució: "Seria bo fer una reforma de la Constitució ara. Col·locar-hi coses que ja s'estan fent en altres constitucions, com els drets universals o els drets de la natura", ha dit Defranc. "De què ens serveix imposar una constitució si després no complim qüestions bàsiques d'aquesta constitució", ha afegit.
Per la seva banda, Pere Soler, del PSC ha recordat el posicionament del seu partit: "La reforma de la constitució i avançar cap a la federalitat". "Aquesta és una constitució vella, que s'ha de reformar. És una constitució que no ha tingut una revisió profunda, i per tant, necessita una bona revisada. Les democràcies més avançades no tenen por a reformar la seva constitució, l'adeqüen i l'actualitzen en funció del que demana la seva societat", ha sentenciat Soler. També ha emès un retret cap al PP en relació a l'Estatut de Catalunya: "Vostès van portar l'Estatut al constitucional, perquè no celebrem la data en què Catalunya el va votar", ha dit.
"La societat ha avançat molt i la constitució no ho ha fet, no s'ha reformat i és un text que dona forma i dona pes al model d'Estat i a la monarquia. Un model que s'ha vist insuficient que hem de superar", ha argumentat Ramon Gutiérrez, d'ICV-EUiA. "És greu que es defensi amb tanta vehemència una part de la constitució i no es faci en la seva totalitat. Hi ha drets com el de l'habitatge que no es defensa. És important no sacralitzar els textos i menys el constitucional", ha dit també el regidor.
Èric Gómez, d'ERC-MES ha explicat que el partit està "en contra de la constitució espanyola". "Aquesta moció ens demana que adoctrinem als nens i les nenes en relació a una constitució que no ens sentim com a propi. No hem de mal gastar ni un euro públic sobre aquesta constitució", ha dit Gómez. El regidor d'ERC-MES també s'ha referit a l'1-O: "La resposta d'aquests constitucionalistes va ser imposar-nos per la força aquesta constitució que ara ens demanen que celebrem", ha afegit. "No celebrarem 'l'atado i bien atado' del franquisme", ha sentenciat.
Ignasi Bea ha estat l'encarregat de donar la visió de la CUP-PC: "Tenim concepcions oposades de què vol dir democràcia. Per nosaltres a l'Estat espanyol no n'hi ha. En el període de la transició va haver-hi 500 víctimes de la violència política. Nosaltres creiem que aquesta constitució no l'han votat favorablement, avui dia, ni dues de cada 10 persones que viuen actualment", ha afirmat Bea. "La gent no tenia un escollir i per això ens vam empassar la Constitució espanyola. El procediment per reformar-la és excessivament complex i que es va fer sense un cens oficial i amb moltes irregularitats", ha sentenciat el regidor de la CUP-PC. "No tenim res a celebrar", ha dit també.
Per part del PDeCAT ha pres la paraula Cristina Paraira: "Que portin aquesta moció amb aquets to jovial quan acaben de sortir les acusacions per als presos polítics fereix una mica", ha assenyalat Paraira.
Sergio Blázquez ha aprofitat el temps de rèplica per contestar Ignasi Bea: "No utilitzin més l'expressió del poble català. La formació més votada en les últimes eleccions de Catalunya va ser Cs", ha afirmat. D'altra banda, Álvaro Benejam, del PP, ha volgut recordar que "la constitució es pot reformar, però cal una majoria. No hi ha res que impedeixi que es reformi, simplement cal una majoria", ha afirmat Benejam.