Els ciutadans tindran tres setmanes per fer propostes pels pressupostos

El dia 26 d'abril es farà un col·loqui obert al públic sobre els pressupostos participatius

El procés participatiu perquè els santcugatencs decideixin a què es destinen dos milions d'euros d'inversions del pressupost municipal del 2016 i 2017 ja ha començat. A partir del 22 d'abril i fins al 15 de maig, ciutadans i entitats podran fer les seves propostes d'inversions, que s'acabaran votant per tota la ciutadania al mes d'octubre. Així ho han comunicat el comissionat de Participació Ciutadana, Joan Puigdomènech, i la regidora de Comunicació, Joana Barbany, que s'han mostrat convençuts que la iniciativa tindrà bona acollida entre els santcugatencs.

L'objectiu dels pressupostos participatius és implicar la ciutadania en la presa de decisions responsables sobre el destí d'una part dels recursos públic. "A vegades no detectem les necessitats que tenen els ciutadans", ha recalcat Puigdomènech, destacant que per aquest motiu és interessant que siguin els santcugatencs els que posin damunt la taula les seves necessitats. I és que pel comissionat, "la participació serà un element crític". "Segur que a partir del 2017, quan la gent vegi que les propostes s'executen, la gent s'animarà molt més".

Les propostes hauran de tenir una visió global de ciutat i generar un impacte al conjunt del territori. "Des del Consell de Ciutat hem incidit molt en fer ciutat, que no siguin inversions per només un barri o un districte", ha explicat el vicepresident del Consell de Ciutat, Eduard Jener. Precisament aquest òrgan format per representants de la societat santcugatenca serà qui haurà de fer de filtre de les propostes.

Les propostes poden ser projectes petits (de fins a 50.000 euros) o grans (fins a 270.000 euros). Es poden fer arribar presentant una butlleta als edificis municipals com l'Ajuntament, la Casa de Cultural, als casals dels districtes o a les biblioteques. A més, també es poden presentar a través d'internet. Així mateix, hi haurà espais itinerants per tot el municipi on es podran portar projectes.

Com funciona el procés?

Un cop tancada la fase de recollida de propostes, els tècnics municipals faran una anàlisi de la viabilitat tècnica de les propostes. A partir de llavors es crearan tres taules formades per ciutadans que hauran de seleccionar un total de dotze projectes cadascuna (sis grans, de fins a 270.000 euros; i sis petits, de fins a 50.000 euros).

En aquest punt, el Consell de Ciutat haurà de reduir la llista a un total de dotze projectes grans i dotze petits, tenint en compte les conclusions de cada taula. Seran aquestes propostes les que votaran els santcugatencs durant el mes d'octubre, a través d'una aplicació mòbil.

"La ciutadania participa en tot el procés", ha remarcat Joan Puigdomènech. Per Joana Barbany, aquest és "un exemple d'implicar la gent en la política de l'Ajuntament" i ha destacat que l'objectiu és "arribar a tots els santcugatencs" perquè participin el màxim nombre de ciutadans.

El dia 26 d'abril es farà un col·loqui obert al públic sobre els pressupostos participatius, on es compartirà l'experiència d'altres municipis i s'analitzaran les dificultats, èxits i fracassos que han comportat iniciatives d'aquestes. Serà al Cafè Auditori a partir de les 18.30 hores.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem