El Consell de Barri de la Floresta engega per segon any un procés participatiu obert a tots els veïns per tal de decidir a què es destinen els 80.000 euros de lliure disposició del barri. Com en el 2016, veïns i entitats florestanes poden presentar els seus projectes i, finalment, seran tots els habitants del districte els votaran per escollir les propostes guanyadores.
Aquest dilluns, dia 13 de febrer, s'obre el termini perquè associacions i ciutadans presentin els seus projectes. Ho poden fer fins al 19 de març a través d'un formulari físic al Centre Social Sanitari, un formulari a través d'internet o per correu electrònic. Els projectes han de tenir un pressupost màxim de 20.000 euros. Hi ha 3.000 euros que es decidiran des del futur Consell d'Infants de la Floresta.
Els veïns i entitats podran defensar els seus projectes en un consell extraordinari el dia 29 de març i, entre el 3 i 23 d'abril, les propostes es podran consultar a través d'internet. La votació final, oberta a tots els veïns, serà entre el 24 i el 30 d'abril de forma física a través d'urnes físiques pel barri i, com a novetat, s'intentarà obrir també la possibitat de votar per internet.
Alguns requisits per les propostes
- Tenir visió de barri i tenir impacte sobre el conjunt del territori.
- Donar resposta a una necessitat concreta i justificada del barri.
- De competència municipal.
- Ser viables tècnicament i econòmica, i respectar el marc legal.
- Quedaran exclosos els projectes que discriminin a les persones per la seva condició socioeconòmica, d’origen, de gènere o que implici algun tipus impacte negatiu sobre el medi ambient.
Un barri participatiu
En la primera edició del procés participatiu dels diners de lliure disposició van votar per algun dels 18 projectes presentats gairebé 500 veïns de la Floresta, un 11% del cens. Una xifa que des del Consell de Barri van considerar molt positiva en comparació a processos similars d'altres poblacions.
De fet, en els pressupostos participatius de tot Sant Cugat van votar un 18% dels florestans, quan la mitjana de tot el municipi es va situar en el 8%, deu punts per sota que a la Floresta.
També per aquest motiu, durant el Consell de Barri del passat 7 de febrer, els veïns van tornar a mostrar la seva indignació pel funcionament del pressupost participatiu de Sant Cugat, ja que entenen que si no es pondera la diferència demogràfica, serà impossible que un projecte de la Floresta sigui dels més votats per la major població que hi ha al centre.
La presidenta de l'AFA de l'escola La Floresta, Xènia Amorós, va qüestionar als responsables de l'Ajuntament de Sant Cugat si tenien pensat solucionar-ho de cara a futures edicions. Així, els veïns van tornar a posar damunt la taula la necessitat de fer canvis en el mecanisme de Sant Cugat per tal de no desincentivar la participació florestana.