Els santcugatencs decidiran 2 milions d'inversions per al 2017

El comissionat de Participació ha presentat al Consell de Ciutat com funcionaran els pressupostos participatius de Sant Cugat

Tots els veïns de Sant Cugat estan cridats a participar durant els pròxims mesos en l'elaboració dels pressupostos participatius per decidir en què es destinaran dos milions d'inversions (el 10% del total) del 2016 i el 2017. El comissionat de Participació, Joan Puigdomènech, ha explicat al Consell de Ciutat, celebrat aquest 1 de març, el funcionament d'aquest procés.

Amb l'objectiu que la ciutadania decideixi a què van destinats una part dels recursos públics, l'Ajuntament vol involucrar tots els santcugatencs en aquest procés. D'aquesta manera, els ciutadans els faran les propostes de projectes i, al final del procés, tots els veïns podran votar quins projectes tiraran endavant i es convertiran en una realitat.

Aquesta és la primera vegada que a Sant Cugat es posen en marxa uns pressupostos participatius. En aquest cas, es deixa a decisió dels ciutadans el 10% del pressupost anual en inversions, un milió d'euros aproximadament. Enguany, es decidiran les inversions de dos milions, ja que durant el 2017 s'invertiran els diners pressupostats per al 2016 i el 2017.

Com funcionarà

El primer pas per engegar el procés de participació és que el Consell de Ciutat aprovi el reglament de participació, cosa prevista per a finals de març. A partir de llavors i fins al maig, els ciutadans podran fer les seves propostes, de forma presencial i a través d'Internet, per a les inversions del 2016 i el 2017.

Un cop tancada aquesta fase i feta l'anàlisi la viabilitat tècnica de les propostes, es crearan tres taules formades per ciutadans que hauran de seleccionar un total de dotze projectes cadascuna (sis grans, de fins a 270.000 euros; i sis petits, de fins a 50.000 euros).

El Consell de Ciutat haurà de reduir la llista a un total de dotze projectes grans i dotze petits. Aquestes seran les propostes que hauran de votar tots els santcugatencs, en urnes físiques o per Internet. Es preveu que la votació es faci a l'octubre.

Val a dir que també hi ha dos projectes de 5.000 euros per fer realitat els projectes sorgits del Consell d'Infants i el Consell de Joves.

"La ciutadania participarà en tot el procés", ha remarcat Joan Puigdomènech, que ha deixat clar que "un 10% del pressupost no és qualsevol cosa". Per la seva banda, l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, s'ha mostrat il·lusionada per engegar els pressupostos participatius, que ha recordat que eren un compromís electoral: "Hem volgut donar prioritat a la participació".

Aquest 1 de març s'ha constituït oficialment el Consell de Ciutat, l'òrgan de participació de Sant Cugat que agrupa tots els àmbits i districtes.

Eduard Jener, representant del Consell de Cultura, ha estat nomenat sotspresident: "Només que una de les propostes que fem tiri endavant, ja tindrà sentit el Consell de Ciutat". Jener, que ha advertit que és una persona "crítica", ha demanat a l'Ajuntament que "la participació ciutadana sigui corresposta".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem