En Comú Podem s'ha mostrat crític en la proposta del govern de Sant Cugat per desenvolupar un nou barri a l'antic golf de Sant Joan amb 3.000 habitatges públics. Els comuns han denunciat una "manca" de diàleg, transparència i participació en l'anunci: "Un projecte d’aquesta magnitud hauria de sorgir d’un procés participatiu ampli, que inclogués els grups polítics, les entitats socials i el veïnat. Anunciar-lo directament a la premsa sense consulta prèvia reafirma l’actitud unilateral del govern municipal".
La formació considera que el debat sobre el creixement de Sant Cugat hauria de ser "una qüestió compartida, no una decisió exclusiva de l’equip de govern". Tot i això, el partit no nega "els impactes positius que podria tenir la proposta pel que fa a l’emergència habitacional". "Multiplicar per quatre el parc d’habitatge assequible és clau per combatre l’especulació i facilitar l’accés a l’habitatge, especialment per als joves", afirmen. A més veuen amb bons ulls la combinació d'habitatge de lloguer i la cessió d'ús.
Els dubtes d'En Comú Podem.
Tot i això, els comuns alerten que la construcció d'un nou barri en una zona natural "sempre comporta una alteració de l'ecosistema". Per això, són partidaris d'apostar més per la rehabilitació i densificació d'espais urbans ja existents abans de noves urbanitzacions amb l'objectiu de "reduir l'impacte ecològic". Per això, creuen que el govern santcugatenc fa blanqueig verd amb la proposta.
Pel que fa a la mobilitat, reivindiquen la necessitat de reforçar el transport públic i la mobilitat compartida perquè el nou barri no tingui una excessiva dependència del cotxe. "També ens preocupa la manca de planificació per a comerços, oficines i espais de treball que pot acabar convertint el barri en una zona residencial amb baixa activitat econòmica i comunitària", afegeix En Comú Podem, que planteja una mixtura d'usos per potenciar el dinamisme comunitari i la vida social.
"En conclusió, considerem que el projecte neix mal plantejat, ja que tot i que presenta avenços importants en matèria d’habitatge, la falta de participació inicial, els impactes ambientals i la baixa diversitat d’usos poden comprometre la seva sostenibilitat i integració a la ciutat", reafirma el partit, que conclou: "Estarem atents i treballarem per garantir un model urbà que respongui a l’emergència de l’habitatge amb una mirada de futur, basat en la comunitat i la sostenibilitat. No podem acceptar solucions del passat que perpetuïn les desigualtats i agreugin els problemes actuals".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.