El Col·lectiu Antimilitarista de Sant Cugat, l’assemblea local del Procés Constituent i Cal Temerari han iniciat una campanya per informar els santcugatencs de com fer l'Objecció Fiscal a la despesa militar a l'hora de fer la declaració de la renda. L'Objecció Fiscal consisteix en no col·laborar amb la despesa militar de l'estat espanyol i destinar, en el seu lloc, els diners a entitats humanitàries.
"Diversos col·lectius santcugatencs compromesos amb la cultura de la pau i contraris la militarització iniciem la campanya per incentivar a la ciutadania a què desarmi els seus impostos", destaquen en un comunicat les tres entitats, que apunten que la despesa militar espanyola va ser de més de 17.000 milions d'euros durant el 2015.
"L’Objecció Fiscal és un acte de desobediència a la despesa militar, consisteix en què cada ciutadà es responsabilitzi dels seus diners i dels seus impostos i decideix no destinar-los a la despesa militar. Alhora no només és deixar de pagar diners a la despesa militar, sinó destinar-lo a qui treballa per la pau", apunten.
Com fer l'Objecció Fiscal
Cal Temerari disposa a internet d'un manual per tal de fer l'Objecció Fiscal, que es duu a terme en la presentació de l’impost a la renda de les persones físiques de la declaració de la renda, de la qual ara ha començat la campanya. En primer lloc, les entitats expliquen que no s'ha d'acceptar l'esborrany d'Hisenda per fer la declaració.
Un cop sabem si ens toca pagar o ens han de retornar, s'han de fer els càlculs de l'objecció. Així ho expliquen a Cal Temerari: "Si ens toca pagar (per exemple 100 €), nosaltres li pagarem a l’estat 88-95 euros. Per què? Perquè entre el 5 i el 12% del pressupost de l’Estat va destinat a Armament i despesa corrent de les Forces Armades".
La diferència la destinarem a una entitat solidària, guardant-ne el resguard.
Des de Cal Temerari asseguren que fer l'Objecció Fiscal no és sancionable i que, només en comptats casos, Hisenda ha reclamat tornar a pagar la quantitat objectada.