"L'objectiu del mandat és treballar per fer de Sant Cugat una ciutat més inclusiva", ha recordat Mireia Ingla, portaveu del grup municipal d'ERC-MES en començar la roda de premsa de balanç del primer any de mandat aquest divendres, 22 de juny. "Hem ajudat a concretar mesures que ho fan possible, amb el pacte d'estabilitat pressupostaria", ha afegit.
En aquest sentit, ha destacat les mesures per combatre l'atur, com les subvencions a empreses que contractin persones a l'atur, o l'impuls a la Tarifació Social "en marxa per primer cop a Sant Cugat", ha remarcat. Mesures que "són millorables, però estem atents per afinar-ho", ha explicat.
En la mateixa línia, Ingla s'ha referit a l'habitatge. "Sant Cugat és una de les ciutats més cares i ha expulsat joves perquè no poden pagar els lloguers". Una problemàtica que ha remarcat s'ha de solucionar amb mesures com la subvenció a una empresa del tercer sector que es dedica a buscar pisos buits i gestionar-ne l'accés, i "reivindicant el replantejament de Promusa perquè l'habitatge públic sigui de lloguer". "El problema de l'habitatge ha de ser una prioritat per al govern", ha destacat.
Tot plegat, per fer que "no hi hagi dos Sant Cugats, com es va posar en evidència durant el darrer torn de participació ciutadana del Ple", ha recordat Ingla, tot reclamant que es fomentin les polítiques de participació ciutadana "perquè els veïns han de poder dir com podem solucionar les coses".
Per la seva banda, Ferran Villaseñor s'ha centrat en els temes d'urbanisme de la ciutat. "S'estan arreglant problemes anteriors, gestionant errors que ens estan costant molts de diners", ha dit en referència a les indemnitzacions de Can Mates o Adif. "Demanem responsabilitat política, i de tots plegats, perquè no vagi a més", ha remarcat.
En la mateixa línia s'ha expressat en parlar de Torre Negra. "S'ha de buscar la unitat que s'ha trencat amb Ciutadans i PP, perquè no tot està perdut", ha afirmat.
Pel que fa a participació, Villaseñor ha recordat que s'han creat consells de barri que abans no hi eren (al centre) i que s'han "revifat" els dels districtes. En la mateixa línia ha dit que el Pla del Barri del Monestir i Sant Francesc "és una de les nostres prioritats, està en funcionament, i als veïns, traslladar-los que, per fi, el seu barri estarà a l'altura de tot el municipi".
Èric Gómez ha estat l'encarregat de fer balanç de les polítiques de joventut. Gómez s'ha mostrat crític. "Hem constat el que ja sabíem" ha apuntat, dient que "per valorar les polítiques de joventut, haurien d'haver-hi, i són pràcticament inexistents", ha lamentat. Amb tot, ha apuntat que ERC-MES "hem deixat empremta jove, amb punts del pacte d'estabilitat", i "tenim molta feina a fer".
Entre aquesta "empremta", ha destacat l'impuls a la nova biblioteca. "És una demanda que ve de lluny, i estem satisfets perquè suposa tenir aules d'estudi al centre", ha afirmat. Un altre aspecte que ha remarcat és la Sala Polivalent. "S'ha posat en l'agenda política" ha dit, mentre s'estudien ubicacions i està pressupostada, "esperant que sigui una realitat abans d'acabar el mandat".
Pel que fa a participació ciutadana, Gómez ha valorat positivament el canvi de majories, i ressaltant el paper dels pressupostos participatius per servir per "empoderar la ciutadania". Igualment, s'ha referit al Pacte per la nit, dient que està "encallat per la manca de capacitat del govern per solucionar-ho". Amb tot, s'ha mostrat optimista amb el fet que s'elabori una ordenança de terrasses que podria estar vigent al setembre o octubre.
Gómez també s'ha referit a l'àmbit esportiu. "És molt positiu que l'Ajuntament es posi amb el Pla de l'Esport; ja era hora que la ciutat es plantegés què vol ser en aquest sentit", ha dit. I en mobilitat, ha recordat que s'ha constituït el Consell de Mobilitat que ha d'aprovar, entre d'altres, mesures com la zona vermella que "en zones com els CAP hauria d'implementar-se abans de final d'any".
Reptes
De cara al nou curs polític, Ingla ha destacat, en relació al pacte d'estabilitat pressupostària, que "el futur és, bàsicament, complir-lo. Pel que fa a la possibilitat d'entrar al govern, Ingla ha recordat que en assemblea es va decidir no fer-ho. "Fem una oposició constructiva; res indica que hem de canviar la manera de funcionar", ha afirmat.
En aquest sentit, ha explicat que "moltes coses s'estan aconseguint per no haver-hi majoria absoluta", i ha refermat el seu compromís en "treballar pels santcugatencs". Ingla ha reivindicat que "s'ha d'estar a Sant Cugat per poder saber què vol i que necessita la gent de Sant Cugat".