L'exlíder d'Unió Democràtica i número 3 a les llistes del PSC a les eleccions del 21 de desembre, Ramon Espadaler, ha visitat aquest dimarts, 5 de desembre, Sant Cugat. Espadaler ha explicat els motius que van portar a l'acord entre Units per Avançar (fundat per ex d'Unió) i el Partit Socialista i s'ha mostrat crític tant amb els partits independentistes com amb PP i Ciutadans.
Espadaler ha ofert una roda de premsa amb el primer secretari del PSC a Sant Cugat, Pere Soler, que ha destacat la capacitat dels socialistes d'arribar a pactes amb tothom i de refer ponts. Soler ha destacat que l'acord entre els ex d'Unió i el PSC té més sentit a Sant Cugat que enlloc: "Per la sociologia i per la composició de la societat creiem que aquest catalanisme estava orfe".
El TOT ha conversat uns minuts amb Espadaler a la seu del PSC de Sant Cugat.
Com valora la decisió del Tribunal Suprem de mantenir la presó incondicional per Junqueras, Forn, Cuixart i Sánchez i la llibertat sota fiança per la resta de consellers?
És agredolç. Dolç per aquells que han recuperat la llibertat i han tornat a casa. I agre perquè hi ha persones que romandran a presó i el nostre desig era que tothom pogués sortir, sempre hem considerat que era una mesura desproporcionada, tot i que hem respectat. És agra, en primer lloc per les persones i per les famílies i també per la normalitat política d'una campanya que no és normal.
L'empresariat que tradicionalment votava a Unió, pot ara votar una opció d'esquerres com el PSC?
Aquest sector que és més proper el que podia ser Unió ha entès bé l'acord. És un acord amb base catalanista, transformador, no independentista ni immobilista. Moltes veus agraeixen aquest acostament, que és puntual per aquestes eleccions i no té una voluntat de continuïtat. És per sortir del pas i no caure en l'extrem dels que volen la república i defensen els Comitès de Defensa de la República ni a l'extrem dels que ens volen deixar en la pell i els ossos. Al mig hi ha un espai.
Tant PSC com Unió han defensat un referèndum d'autodeterminació acordat en moments anteriors. Ara, el catalanisme ha de renunciar a un referèndum acordat?
El que volem sotmetre a referèndum és un acord. Els nostres esforços aniran en la direcció d'assolir un acord intern de mínims a Catalunya, que no satisfarà als extrems. A partir d'aquí un acord amb el conjunt d'Espanya a través de les institucions. És això el que nosaltres volem refrendar, aquí i allà. Això és tan democràtic com fer una consulta dicotòmica que acaba dividint el país, que s'ha demostrat impossible i que perpetua la fractura. És el referèndum que defensem.
"Parlarem amb tothom qui torni al camí de la legalitat"
Amb qui governarà el PSC?
Volem governar en solitari amb acords puntuals. No anem a fer un tripartit amb ERC ni un tripartit constitucional amb PP i Cs.
Pot assegurar que els vots del PSC no aniran a parar ni a un president independentista ni a un president que doni suport al 155?
El nostre compromís és fer president a Miquel Iceta i no ens mourem d'aquí perquè creiem que és possible, ho tenim a tocar, ho noto pel carrer. A Catalunya ara cal sensatesa, cintura i fons polític, sumar entre catalanistes. Això té nom i cognoms: Miquel Iceta i PSC.
Si Iceta és el candidat més votat, amb quin partit parlaran primer?
Parlarem amb tothom, haurem de fer acords entre diferents. El que no podem és perpetuar la divisió entre l'independentisme i l'immobilisme. Parlarem amb tothom qui estigui disposat a tornar al camí de la legalitat, parlarem amb tothom qui vulgui concòrdia. No ens tanquem a parlar amb ningú, sobre la base d'un catalanisme no independentista i que fuig de l'immobilisme.
Si el PSC pot pactar amb tothom, votar el PSC pot ser com tirar un dau. No saps si pactarà amb PP o els comuns...
Pactar amb tothom vol dir acordar polítiques en concretes amb tothom i guanyar el pa cada setmana al Parlament. No volem dir acords de govern, no creiem que hagi de venir un acord de quotes de partits. Cal un govern amb un president amb una visió molt clara de retornar a la normalitat i dir a l'entorn que Catalunya ha girat el rumb de col·lisió que portava i que poden tornar les empreses. Però no pactes estranys ni quotes de partits. Tenim molt clar el retorn de les institucions, el retorn a la legalitat, canviar les relacions amb Espanya... Algunes qüestions, com l'autogovern o el model educatiu, no ens podem jugar.
Unió està en l'origen del procés sobiranista. Pensaven que s'arribaria a la situació actual?
Encara compartim moltes de les raons que han fet créixer l'independentisme. Estem infrafinançats, tenim un problema de recentralització, l'estat ens roba algunes competències que havíem assolit. El que no compartim és la teràpia que proposa l'independentista. De cap manera ens imaginàvem que podríem arribar a aquest extrem i que tindríem un tripartit independentista que ballés al so de la CUP i aplaudís la presència de Comitès de Defensa de la República als nostres carrers. És una situació incomprensible. Hem anat massa enllà i cal retornar a l'espai del mig, evitant els extrems.
"Seny, sentit comú i catalanisme ara està a la candidatura d'Iceta"
Per què s'oposa frontalment als Comitès de Defensa de la República?
Em remeto als fets: és l'absència de l'estat. Quan algú es pren per la seva mà la defensa d'una república, que per altra banda no sabem si s'ha proclamat o no, em sembla que hem perdut la legitimitat i els papers col·lectivament com a país. Un país on la gent veu això per televisió em sembla que convida que les empreses marxin. És el pitjor que ens pot passar. Qui més rep de la paràlisi econòmica no són els que tenen la capacitat de traslladar la seu social, són els petits i els mitjans, els primers que rebran. Són els més febles i això ens escandalitza que hàgim arribat aquí.
Com veu la situació de l'antiga Convergència, ara PdeCAT?
Ha fet una evolució que no podem compartir, per això vam partir peres el 2015. No sóc qui per donar lliçons al PdeCAT. Nosaltres estem per construir un catalanisme que toqui de peus i terres i que és d'intensitats diferents.
PSC i Units per Avançar aspiren al mateix per Catalunya?
Jo crec que Units per Avançar té una voluntat d'arribar molt més enllà en l'autogovern i en finançament que el PSC, però tenim un denominador comú molt important: ni la república ni convertir Catalunya en una diputació. Volem més autogovern i millor finançament. Volem serenitat, que és el que necessita l'economia.
S'ha entès l'acord?
Quan vam anunciar l'acord, des de la dreta ens van dir que els socialistes fitxaven a independentistes i des del PdeCAT ens van dir que els socialistes fitxaven el personatge més retrògrad de l'Europa Occidental. Ni una cosa ni l'altra. Jo estic on estava, en el catalanisme constructiu que no aposta per la independència perquè l'Europa que ve és de treure fronteres i no posar-ne. Que vol que el país creixi en riquesa material i espiritualment. Un país on hi capiguem tots, els que són independentistes i els que no, l'hem de construir entre tots. Hem de sortir sense revenges a Catalunya i sense humiliacions a Catalunya.
Quin missatge li donaria als votants tradicionals d'Unió?
Hem fet aquesta aliança per donar un senyal clar als qui van votar Unió el 27S i malauradament els 104.000 vots no van ser suficients per tenir representació. Els hi diem que el catalanisme, el seny i el sentit comú ara està a la candidatura de Miquel Iceta. M'adreço a aquesta gent per dir que allò que defensàvem ara està al PSC. Seny, sentit comú i catalanitat responsable ara està a la candidatura d'Iceta.