La militància d'Esquerra ha mostrat el seu rebuig a obrir negociacions amb Convergència per arribar a un acord de govern a Sant Cugat. Així ho ha expressat majoritàriament la militància, aquest 22 de febrer, durant l'assemblea extraordinària convocada pel partit, per veure si els militants republicans volien obrir un procés de negociació amb els convergents per entrar al govern municipal.
"Volíem saber el parer majoritari dels militants i ha estat molt clar", ha explicat el president d'ERC Sant Cugat, Oriol Cisteró, al TOT. Aquest ha estat el de rebutjar un pacte de govern amb Convergència amb l'objectiu de fer "una oposició constructiva per buscar el millor per a la ciutat". Cisteró ha afegit que hi ha hagut opinions diverses, però la majoria "en la mateixa direcció".
Una cinquantena de militants han participat en l'assemblea, que ha estat un debat obert on no s'ha votat cap proposta. "Exercir una oposició responsable i arribar a acords puntuals, en cas que sigui possible", és un dels objectius marcats pels assistents, segons exposa la formació en un comunicat, alhora que "manté la intenció de mantenir-se ferma en el posicionament com a alternativa de govern".
És per això que l’assemblea manté la possibilitat d’arribar a pactes puntuals amb Convergència, com el recent acord pressupostari. Tot i així, "la militància també ha expressat la necessitat de ser una oposició contundent quan calgui posar de manifest maneres de fer poc transparents o el no compliments dels acords assolits".
Les eleccions municipals del mes de maig van significar la pèrdua de la majoria absoluta de Convergència, que des de llavors necessita el suport d'altres forces polítiques per tirar endavant part de les seves propostes. Des de l'endemà dels comicis, responsables convergents han repetit que els agradaria arribar a un acord amb ERC per governar conjuntament a Sant Cugat.
"Jo confio que, més a la llarga que a la curta, puguem arribar a un acord estable", va dir l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, després d'un primer intent sense èxit d'arribar a un acord amb ERC. En aquella entrevista al TOT, Conesa va assegurar que "és bo assolir estabilitat perquè et permet tirar endavant amb tranquil·litat el full de ruta". "Ara bé, no depèn de nosaltres", va dir en aquell moment. Després que ERC anunciés una assemblea per decidir si obrien negociacions per formar govern, Convergència va tornar a mostrar la seva voluntat d'arribar a un acord.
Des d'Esquerra, després de les eleccions van rebutjar frontalment la possibilitat d'arribar a un acord de govern amb Convergència. "La militància no entendria un pacte amb Convergència", va dir la llavors presidenta republicana, Mireia Ingla. Al cap d'uns mesos, però, la mateixa Ingla va reconèixer que la porta d'un pacte amb CDC "mai havia estat tancada".
Al novembre de 2015 es va produir un dels moments d'inflexió a la relació entre convergents i republicans a Sant Cugat, quan els dos partits van signar un acord d'estabilitat pressupostària i van aprovar conjuntament el Pressupost i les Ordenances Fiscals del 2016. Ara, el nou president d'ERC ha explicat que per explorar la possibilitat d'arribar a un pacte de govern necessitaven comprovar "un canvi de tarannà i de manera de fer les coses" de l'equip de govern, que s'hauria produït, tot i que "petit".
Esquerra va tornar a obrir la porta a un pacte en convocar una assemblea extraordinària perquè la militància expressés la seva opinió al respecte. S'ha celebrat aquest 22 de febrer i la resposta dels militants ha estat clara: mantenir-se a l'oposició.