Front municipal per compensar la pèrdua de l’Impost de Plusvàlues

La moció demana crear un fons extraordinari, amb càrrec als Pressupostos Generals de l'Estat, per compensar la pèrdua d'ingressos que suposa el nou mètode de càlcul de l'Impost de Plusvàlues

El Ple de l’Ajuntament de Sant Cugat ha aprovat una moció en virtut de la qual es reclama que es compensi la pèrdua d’ingressos de l’Impost de les Plusvàlues. Des que el 2021 el Tribunal Constitucional (TC) va anul·lar aquest tribut que cobraven els ajuntaments, es va perdre una de les principals fonts de finançament dels municipis. Segons s’explica en el text de la moció, Sant Cugat ha deixat de percebre uns 15 milions d’euros per aquest motiu. Consulta la moció sencera sobre l'Impost de les Plusvàlues.

Al text es recorda que el govern espanyol va publicar un Reial decret on es reformava l’impost, però que no recollia cap mecanisme de compensació a favor dels ajuntaments. Per aquests motius i tenint en compte que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha manifestat la seva voluntat de trobar una solució satisfactòria a aquesta problemàtica, el Ple reclama que “es creï un fons extraordinari, amb càrrec als Pressupostos Generals de l'Estat, de 1.500 milions per compensar la pèrdua d'ingressos que suposa el nou mètode de càlcul de l'impost de plusvàlua sobre les finances municipals”. El document també insta la Moncloa a incorporar en els pressupostos generals una partida destinada a revertir la situació i compensar els ajuntaments perjudicats.

El portaveu d’ERC, Bernat Picornell, va defensar el document impulsat pel seu grup argumentant que, malgrat que recuperar aquests diners no solucionaria els problemes econòmics de l’Ajuntament, sí que col·locaria el consistori en una posició molt més còmode. Tant l’altre membre del govern (Junts), com la CUP i En Comú Podem van compartir la diagnosi i la proposta de solució. Des de la CUP i Junts es va fer èmfasi en que no es pot fer dependre despeses ordinàries d’aquests ingressos i En Comú Podem va fer una crida a la innovació fiscal i va reclamar una llargament esperada Llei de Finançament Local de Catalunya.

Les veus més discordants van arribar del PP i VOX. El portaveu popular, Álvaro Benejam, es va queixar del fet que l’Ajuntament seguís exigint el tribut als ciutadans quan ja existia la sentència contrària del TC. Benejam va titllar aquest tarannà de “frau processal” ja que obligava al ciutadà que havia pagat l’impost a reclamar per després ser retornat per via judicial. Des de VOX, Jordi Guirado va trobar surrealista que ERC reclami compensacions econòmiques després de deixar un forat a les finances municipals de 25 milions. El portaveu del partit va defensar la supressió d’aquest impost i va suggerir que el que cal és compensar els veïns que han pagat el tribut (i no els ajuntaments). Guirado va acusar ERC de voler els diner per gastar-los en “partides ideològiques” i “retòrica comunista”.

Per la seva banda, el PSC, que es va abstenir de la votació juntament amb el PP, va coincidir en el fons però no en la forma. Pilar Gorina va defensar el rescabalament pels municipis però va preferir donar marge a Madrid per arreglar el conflicte, tal com va prometre Pedro Sánchez.  Segons la regidora socialista fa falta més diàleg i va defensar que “aquesta moció, ara, no toca”.   

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem