El Govern diu que una "venda puntual" no resoldrà els problemes d'habitatge de Sant Cugat

El PSC de Sant Cugat ha presentat una moció al Ple d'octubre perquè els ingressos d'una venda es destinin a habitatge protegit, però l'equip de govern ha desestimat amb els vots del PP i VOX

El Govern de Sant Cugat ha defensat en el Ple d'octubre que una venda puntual de patrimoni no resol el finançament de les polítiques d'habitatge, que haurien de tenir una planificació a llarg termini. Ho ha fet a través del tinent d'alcaldia d'economia, Carles Brugarolas (Junts per Sant Cugat) que també ha carregat les culpes de la situació habitacional de la ciutat a les polítiques dels governs metropolitans i de la ciutat de Barcelona, en resposta a les acusacions de la portaveu del grup municipal del PSC, Elena Vila, que ha presentat la moció proposada pel seu partit.

Brugarolas ha argumentat la postura del Govern i, en aquest sentit, ha explicat que quan va entrar al govern de la ciutat va veure que calia optimitzar l’ús del patrimoni de la ciutat.  I ha afegit que, a l'hora d'abordar aquesta optimització, va veure que calia desfer-se d'actius de l'Ajuntament immobilitzats durant anys. Per això, ha argumentat que, en veure que uns terrenys "difícilment" es podrien utilitzar en el futur, van decidir vendre'ls i obtenir 1,8 milions d'euros per aconseguir ingressos per equilibrar les finances municipals.

Més info: Sant Cugat posa a la venda quatre parcel·les públiques per 1,8 milions

Una moció del PSC per destinar ingressos per venda de patrimoni a polítiques d'habitatge

Per la seva banda, Elena Vila ha defensat la moció del seu grup municipal, destacant que l'habitatge és una "prioritat absoluta" per a la seva formació i que cal donar-li la importància que mereix, ja que és la principal preocupació dels santcugatencs. Per fer aquesta afirmació, s'ha referit al fet que diversos estudis com el DIBAròmetre de la Diputació de Barcelona del 2024, que mostra com el 23,8% del veïnat local ho considera la seva preocupació principal. I ha contraposat aquesta dada amb el fet que al Vallès Occidental l'habitatge només preocupa al 8% dels enquestats.

Vila ha subratllat que la problemàtica de l'habitatge és un "drama social", ja que molts joves es veuen obligats a marxar de la ciutat on han crescut. I, tot i reconèixer que la venda d’actius patrimonials no és una solució definitiva, ha defensat que els ingressos obtinguts es destinin a la construcció d’habitatge protegit. I posat mostrat perplexitat perquè no s'aprovi la moció. Sobretot tenint en compte que en el govern municipal hi ha ERC.

Aina Balada, regidora d'En Comú Podem, ha agraït la presentació de la moció i ha advertit que Sant Cugat es troba en una situació d'"emergència habitacional", amb el risc de convertir-se en la ciutat més excloent de Catalunya. Ha reconegut que la moció és només "un granet de sorra dins la gran problemàtica", però ha subratllat la necessitat de començar a garantir el dret a l'habitatge. En aquest sentit, tot i defensar la moció, ha reclamat al govern de la Generalitat, a reformular la llei d'habitatge i a regular els lloguers a Catalunya.

Marco Simarro, portaveu de la CUP, ha volgut tornar a centrar el discurs en la realitat de Sant Cugat i ha afirmat que la ciutat pateix una "manca endèmica de sòl públic". Aquesta escassetat l'ha atribuïda a una política patrimonial que no ha tingut una estratègia clara d’habitatge. També ha demanat que es destinin recursos a polítiques d’habitatge, sigui per construir nous habitatges o per comprar habitatge de segona mà. I ha advertit que, si no es prenen "mesures serioses", la ciutat es convertirà en una "ciutat d’elit". Per últim, tot i estar a favor de la moció, ha instat al PSC a actuar en la regulació de l’habitatge a la Generalitat.

Álvaro Benejam, portaveu del PP, ha expressat que no comparteix la idea de destinar els ingressos únicament a habitatge protegit. I ha destacat que el manteniment de la ciutat és una de les seves prioritats i ha qüestionat per què no s’han venut abans les parcel·les sense ús, mencionant també la compra de la Torre Negra com una "decisió errònia". També ha criticat la manca de col·laboració publicoprivada en qüestions d’habitatge.

Per al·lusions, el tinent d'alcaldia de Drets, Dinamització de la ciutat, Comerç i Seguretat, Bernat Picornell (ERC) ha expressat el seu cansament perquè, arran d’una moció, s’hagi de determinar el posicionament d’un grup o d’un altre. I ha afirmat que es pot fer "una política local millor". I ha qüestionat què ha fet Pedro Sánchez en matèria d’habitatge. A més, ha recordat que el 2023 es van comprar diversos habitatges, cosa que considera que caldria revisar amb dades concretes, en resposta a les crítiques de Vila perquè no s'havia invertit en aquesta qüestió. Després d'escoltar això, Vila ha reconegut l'error i ha reiterat la seva crítica assegurant que durant el 2023 no s'havia construït cap habitatge de protecció oficial.

Aquesta moció no ha tirat endavant perquè l'equip de govern, format per Junts per Sant Cugat i ERC, han votat en contra. També han votat en aquesta direcció PP i VOX. S'han posicionat a favor el partit proposant, el PSC, i la CUP i En Comú Podem.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem