El govern treu pit de la nova biblioteca amb el rebuig de CUP per "pervertir les mocions"

La CUP havia presentat una moció per replantejar el projecte de la nova Biblioteca Central, però lamenta que l'equip de govern "alteri per complet el sentit de les mocions"

La intenció de la CUP Sant Cugat de replantejar el projecte de la nova Biblioteca Central i d'exigir la construcció de 2 noves biblioteques pels barris de Valldoreix, la Floresta i les Planes ha quedat en va, després que la seva moció hagi estat aprovada amb esmenes de l'equip de govern, en el ple municipal de juny. Així doncs, la moció ha acabat tirant endavant amb l'objectiu d'impulsar aquest centre cultural amb els vots de l'equip de govern i el PSC i amb la resignació del partit proposant, que ha preferit "abaixar el cap per aconseguir un pla de manteniment urgent per les biblioteques existents i la internalització del seu servei", però que ha mostrat el seu rebuig en vers a l'equip del govern "d'alterar per complet el sentit de les mocions". Pots llegir la moció inicial i com ha acabat amb les esmenes de l'equip de govern.

Més info: La nova Biblioteca Central avança amb crítiques de l'oposició pel cost de 14 milions

Tal com ha explicat la regidora cupaire, Ariadna Sierra, l'objectiu inicial de la moció era "promocionar la Xarxa de Biblioteques de la ciutat" en considerar que les actuals 3 biblioteques municipals "són insuficients". "La legislació vigent de Catalunya assenyala que els municipis o barris de més de 5.000 habitants han de tenir una biblioteca i és per això que demanem una biblioteca per Valldoreix i una altra per la Floresta i les Planes", ha indicat Sierra.

La cupaire, a més, s'ha mostrat crítica amb el projecte de la nova Biblioteca Central: "És evident que cal una Biblioteca Central, però no cal que sigui un projecte tan ostentós en el qual hàgim d'invertir 14 milions d'euros. Esteu encaparrats en fer aquesta infraestructura, independentment si és una biblioteca o una altra cosa, quan podríem invertir tots aquests diners en totes les biblioteques i en arranjar tots els equipaments culturals".

Per tot això, la CUP Sant Cugat demanava replantejar la nova Biblioteca Central, incorporar 2 noves biblioteques municipals als barris, aprovar un pla de manteniment urgent per a les biblioteques existents, augmentar la plantilla d'auxiliars i internalitzar la gestió del servei de biblioteques.

El Govern aposta per la Biblioteca Central

Davant aquesta moció, la regidora de Cultura, Núria Escamilla (Junts per Sant Cugat), ha defensat el projecte de la biblioteca central: "No és un caprici d'aquest mandat, sinó un projecte iniciat ja fa anys i que el mandat anterior va posar en un calaix. Aquest projecte no només vol oferir un servei de préstecs, fomentar la lectura o incloure una aula d'estudi, sinó que el vol acompanyar de noves tecnologies, d'una sala de conferències i de fomentar la cohesió social". Escamilla, a més, ha assenyalat que la llei exigeix que Sant Cugat compti amb una biblioteca central i 3 locals i que, per tant, només quedaria treballar en la darrera biblioteca de districtes, tenint en compte la Biblioteca Marta Pessarrodona (Mira-sol) i la Biblioteca Miquel Batllori (Volpelleres).

Més info: La futura Biblioteca Central de Sant Cugat costarà 13,9 milions d'euros

Així doncs, les esmenes de l'equip de govern, que han estat aprovades pel propi equip de govern, el PSC i Vox, i l'abstenció del PP, contemplen impulsar la nova biblioteca central, començar a estudiar el projecte de creació d'una nova biblioteca de districte i millorar les condicions de la Biblioteca Gabriel Ferrater. Per contra, les esmenes descarten augmentar la plantilla d'auxiliars bibliotecaris en considerar que el nombre actual s'adequa a la llei.

Més prioritat als districtes

El PP Sant Cugat ha preferit abstenir-se a aquesta moció en considerar que el cost de la biblioteca central "hauria d'invertir-se en assegurar serveis més bàsics com el manteniment de la via pública, la neteja o la mobilitat de la ciutat", com ha explicat la regidora Estrella Salanova. La popular també s'ha mostrat a favor de "disposar equipaments més accessibles als barris de muntanya" i de la necessitat de millorar "les instal·lacions i els serveis de les actuals biblioteques, que ja compleixen la seva funció". En Comú Podem, per la seva banda, ha votat en contra de la moció amb les esmenes per no tenir en compte els barris més perifèrics, com ha indicat el portaveu, Ramon Gutiérrez: "Hauríem de començar fent biblioteques als barris i en un futur ja projectarem la biblioteca central. Moltes vegades volem resoldre la necessitat d'equipaments amb grans construccions al centre de la ciutat, quan realment on més falten són als districtes".

Més info: Collazos: “El nou projecte de biblioteca central és necessari per llei”

Finalment, la moció amb les esmenes sí que ha rebut el vot positiu del PSC Sant Cugat, qui ha considerat que ambdós projectes poden tirar endavant en paral·lel, com ha indicat la regidora Pilar Gorina: "La moció inicial vol reduir l'espai de la Biblioteca Central per poder crear noves biblioteques a altres barris i nosaltres no volem descartar res, creiem que tot és compatible". Gorina, però, ha demanat a l'equip de govern que es torni a reunir amb tots els grups polítics per aclarir tots els dubtes que poden sorgir de la Biblioteca Central.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem