Xavier Humet és el candidat a la presidència a l'EMD de Valldoreix amb Guanyem Valldoreix. És una candidatura impulsada per la CUP-PC, ERC-MES, Sant Cugat en Comú i l'Associació de Veïns i Veïnes Progressistes i l'associació veïnal Gent per Valldoreix. Cal recordar que els valldoreixencs voten en dues urnes a les eleccions municipals d'aquest 26 de maig, una per escollir directament al president de la vila i l'altra pels regidors de Sant Cugat.
Com neix Guanyem Valldoreix?
S'ha format a partir de l'Associació de Veïns i Veïnes Progressistes, que va iniciar les converses. Finalment hem aconseguit ser els que som, CUP-PC, ERC-MES, Comuns, Gent per Valldoreix i l'Associació de Veïns Progressistes.
Ha estat complicat arribar a un acord?
Han estat mesos de conversa i l'objectiu, que ens va fer coincidir, va ser parlar del model de poble i accions que s'han de fer urgentment a Valldoreix. Si haguéssim filat molt més prim, hauríem trobat els punts que ens diferencien.
La unió sorgeix també pel sistema electoral de Valldoreix, en què el president és escollit de forma directa i guanya el que té més vots?
Està claríssim. El sistema electoral de Valldoreix hauria de ser amb llistes. En pacte que hem fet no s'entén sense demanar el vot a la gent de Valldoreix per les candidatures que es presenten a Sant Cugat, CUP, ERC-MES i Sant Cugat en Comú, per tenir vocals i poder fer govern.
"Quants més habitatges de protecció oficial, millor"
Una de les problemàtiques a Sant Cugat i a Valldoreix és l'accés a l'habitatge. Què proposen?
Volem habitatge social, per gent gran i gent jove. Volem fomentar el cohousing i tenim models per fer-ho, com el cooperativisme. És molt fàcil fer-ho, podem fer-ho i hi ha terrenys per fer-ho. En cooperatives amb cessió d'ús del sòl, com ja es fa a diferents llocs. Un tema molt important és que apostem, en habitatge privat, perquè els habitatges plurifamiliars puguin ser bifamiliars. Que la gent pugui tenir un pis a sobre en què hi poden viure els seus fills, per exemple, o es pugui llogar. Però sense propietat horitzontal, que podria ser un crit a l'especulació. Si algú fa un habitatge nou, també ha de poder ser bifamiliar i pugui llogar un pis.
I pisos de Promusa?
Quants més habitatges de protecció oficial, millor. Des de l'EMD volem fomentar el model cohousing, que consisteix a compartir espais comuns com biblioteca, habitació de rentadora, garatge... i cadascú té el seu habitatge. Això ho podríem fer des de l'EMD. Si des de Promusa es promouen més iniciatives, benvolgudes siguin. Si s'arriba a l'acord amb l'Incasòl perquè edifiqui uns 50 habitatges amb el model de Valldoreix, de planta baixa més dos, als Santjoanistes, benvingut sigui. Necessitem molts habitatges perquè la gent jove i no tant jove ha de marxar. Si som capaços d'introduir oferta d'habitatges, no apujaran tant els preus i és una manera d'incidir al mercat. Això són molts diners i s'ha de fer una aposta decisiva si no volem convertir Valldoreix en un barri elitista.
També en forma de pisos?
De planta baixa més dos. Si tens un solar de 600 metres quadrats, pots construir 450 metres en planta baixa i es poden fer 6 0 7 habitatges per gent jove, de 50 metres. Aquest seria el model plurifamiliar de protecció oficial.
I pisos a l'estació?
No volem, de cap manera. A cinquanta metres tens una autopista i davant tens la via del tren. Seria una equivocació i d'aquí a uns anys faríem estudis de sonometria pels problemes de soroll.
I l'estació quedaria només per aparcament?
Hem de fomentar l'aparcament i el petit comerç. Imagines una petita zona de comerços a l'estació amb el gran trànsit de persones que hi ha? Seria un èxit assegurat.
"Volem recuperar el model de poble i la cohesió social"
Es parla molt de models de ciutat en aquesta campanya. Mantindrien el model de vila-jardí de Valldoreix?
El model de vila-jardí el volem preservar sí o sí. I el model de construcció serà el de planta baixa més dos. I amb aquest model es manté la ciutat-jardí i hi ha més habitatge. Hi haurà gent que agradarà més o menys, pel model de vida. Nosaltres sí que volem recuperar el model de poble, la cohesió social, que la gent pugui anar a una plaça i sàpiga que es trobarà gent.
Han parlat de cohesionar Valldoreix i tornar a ser un poble. Com s'aconsegueix amb una vila tan extensa i amb cases per tot arreu?
El model urbanístic a Sant Cugat ha sigut un error, des del punt de vista convivencial. No s'han fet locals en planta baixa i no és un negoci immediat de vendre un habitatge, però és el barri i el poble del futur. Allà on hi ha locals s'estableixen botigues, escoles de dansa, d'idiomes... i és el que crea barri. A Valldoreix plantejar-se això, amb l'extensió, no és possible. Però podem buscar minicentralitats que siguin punts de trobada.
És sostenible el model de vila de Valldoreix?
Per exemple, una de les coses que portem a programa és il·luminar Valldoreix, que és una de les mancances. Un fanal a Valldoreix il·lumina quatre cases i un en un carrer de Sant Cugat, 50 pisos. Hem de buscar alternatives per fer-ho sostenible. Volem que amb calderes de biomassa es pugui fabricar electricitat per il·luminar a la nit. A Valldoreix es podrien fer quatre o cinc punts concrets amb calderes de biomassa per generar energia i il·luminar el barri.
"No podem dir que no hi haurà robatoris, perquè no és veritat"
Els veïns de Valldoreix han denunciat que pateixen inseguretat en relació als robatoris a domicilis. Què farien?
Volem fer partícep a la gent, crear xarxa entre els veïns: instal·lar alarmes entre els jardins, fomentar les xarxes de coneixement veïnal. Alguns veïns no saben res del que viuen al costat. No sé com es pot fomentar, es podria fer a través de les associacions o reunions sobre robatoris. I l'exigència de presència policial de la Policia Local i sobretot dels Mossos a Valldoreix. Quan s'actua i estan actius, l'efecte és immediat. Fa uns mesos es van disparar els robatoris, es van establir uns dispositius, i les dades que donen és que els robatoris han baixat. Però som conscients que el robatori és una qüestió humana, sempre n'hi haurà, però hem de posar els mitjans. No podem dir que no hi haurà robatoris, perquè no és veritat, però sí fer accions per crear un clima perquè la gent se senti més segura.
Heu denunciat sovint la falta d'un pla d'equipaments i que es compleixi.
S'han de prioritzar els equipaments i fer-los amb austeritat, austeritat ben entesa, no retallades. Som contraris a la despesa de quasi 500.000 euros per l'aparcament de davant de l'EMD. Creiem que no toca gastar-se aquesta quantitat, amb 100.000 euros per reendreçar l'espai era suficient.
I què farien?
Fer un pla d'equipaments, que ha d'estar pactat amb la major part de gent perquè sigui del poble, governi qui governi. No podem jugar a fer canvis segons el govern, això no és fer poble. S'ha de fer amb mentalitat de futur, no amb accions immediates.
"El més important és no concentrar tots els equipaments en un sol punt"
Quina seria la vostra proposta? Què necessita Valldoreix?
El més important és no fer tota la concentració d'equipaments en un sol punt, perquè Valldoreix és disseminat. La nostra aposta és distribuir els equipaments al llarg de l'eix de l'avinguda Mossèn Cinto Verdaguer. Podríem tenir un eix comercial molt maco a l'estació, a la centralitat podem tenir el teixit cultural i associatiu i a la zona de l'EMD el vessant més educatiu, amb l'escola de música Tenim un terreny d'equipaments molt gran a l'avinguda Mossèn Cinta Verdaguer, passat el carrer de Jacint Borràs, que seria bo per fer habitatges. El govern volia un camp de futbol, però no hi estem d'acord.
I llavors, per quins equipaments esportius aposteu?
Els tenim concentrats a la zona del complex i del pavelló i volem buscar un espai sota Mas Fuster, a tocar de la riera, per posar un altre equipament esportiu. La nostra mentalitat és pensar en el Valldoreix d'aquí a 20 anys, no podem pensar en el Valldoreix d'aquí a dos anys perquè hi ha eleccions. És un error que s'ha comès moltes vegades des de la política perquè no hi ha visió de futur.
Pactaríeu un pla d'equipaments amb les altres forces polítiques, inclosa Junts per Valldoreix?
Totalment, estem disposats a negociar amb tots. Amb Junts per Valldoreix és imprescindible, amb els socialistes també i amb Ciutadans també, perquè són part del poble.
Què hi faríeu a la centralitat?
S'ha de redefinir el projecte. I nosaltres apostarem perquè el tema cultural hi estigui concentrat, així com espais associatius de trobada, locals de reunió, el bar... M'imagino un teatre-auditori polivalent que serveixi per diverses activitats. Serem capaços de començar les obres en els pròxims quatre anys. I amb un aparcament a la planta inferior. És necessari perquè estarem molt temps depenent dels vehicles i, si volem que sigui fàcil accedir-hi, ha de ser fàcil aparcar, que és una de les reclamacions també del petit comerç.
I zona comercial a la centralitat?
No. Botigues de petit comerç com el forn de pa o la carnisseria o un petit supermercat, a l'estació. Hi ha molt més trànsit de vianants.
"Per la gent de Valldoreix hi ha d'haver aparcaments a l'estació. I s'haurà de regular"
L'aparcament és una de les demandes principals de veïns, especialment a l'estació. Com es pot resoldre?
Aquí ve gent, amb tot el dret del món, d'altres municipis per aparcar i agafar el tren per anar a Barcelona, més amb les tarifes de la zona 1. És un dels problemes que s'ha de regular. Nosaltres creiem que per la gent de Valldoreix hi ha d'haver aparcaments prop de l'estació i que no siguin per la gent de fora. Ja veurem si pagant o no, però s'haurà de regular, per exemple com a la zona verda de Sant Cugat. A la gent de fora ja els hi buscarem altres llocs, com a Can Cadena o carrers que ara hi ha molt aparcament buit, a cinc minuts de l'estació.
Durant la campanya heu insistit en la participació ciutadana.
La participació ha estat un cavall de batalla de l'oposició. Sobretot implica acostar l'EMD a la gent i se senti partícep. Això passa per la refundació i convocatòria immediata del Consell de la Vila.
En aquest mandat, per exemple, es van tirar endavant els pressupostos participatius, tant a Valldoreix com a Sant Cugat. I sembla difícil que la gent s'impliqui.
Si la gent no veu un retorn clar en la participació, no participa. És complicat perquè la societat en general vol cada vegada més les coses fetes i cada vegada costa més que la gent participi. Som conscients que no desbordarem la sala de plens de l'EMD, però hem d'oferir la participació i la presa de decisió als veïns. Fent consultes és que la gent se sent més implicada. Els pressupostos participatius no són dolents, però es podria millorar molt. Entendrem la participació des d'un òrgan suprem, que seria el Consell de la Vila, obert a tots els veïns. I crearíem comissions, ja n'hi ha que en funcionen, per treball específic.
"Els carrils bici són imprescindibles. A Valldoreix en falten"
A l'inici del mandat hi va haver queixes per la mobilitat. Com ha de ser la mobilitat en un poble com Valldoreix?
No s'ha fet res i tenim un problema. Hi ha un sector molt molest amb aquelles variacions de sentits de carrer i no s'ha fet res. S'ha de fer un pla de mobilitat que no depèn de preguntar-li als veïns com volen ser el seu carrer, com s'ha fet a l'avinguda de Baixador. La mobilitat l'hem de mirar a vista d'ocell, per buscar una mobilitat amable i tranquil·la, sense facilitar vies ràpides. Si és el cas, s'han de posar obstacles per reduir la velocitat.
Un dels reptes és la mobilitat sostenible, per reduir la contaminació. És factible en un poble amb l'extensió de Valldoreix?
Jo fa mesos que em desplaço amb bici elèctrica i és complicat. Els carrils bici apareixen i desapareixen. Ho hem de fomentar. No li diré a uns pares que vagin a buscar els fills a l'escola en bicicleta, però sí que molts desplaçaments dins de Sant Cugat i Valldoreix s'han de fomentar. És una pedra que tenim, també per l'extensió. És impossible poder fer petit comerç a peu des de tot arreu de Valldoreix, però s'ha d'apostar per vehicles elèctrics i bicis.
Calen més carrils bici a Valldoreix?
Són imprescindibles, falten carrils bici perquè el carrer és perillós. Igual que dissenyem les ciutats amb voreres per protegir el vianant, també hem de protegir el ciclista i donar continuïtat als carrils existents.
Com ha de ser la relació amb l'Ajuntament de Sant Cugat?
Les dues administracions estan per servir al ciutadà. Hem d'anar junts sí o sí. Una cosa que haurem de negociar és que totes les gestions de padró i altres tràmits es puguin fer des de l'EMD de Valldoreix per facilitar la vida als ciutadans.