L'independentisme analitza l'1-O: lliçons i reptes set anys després del referèndum

Mònica Terribas, Jordi Muñoz i David Ros analitzen els encerts i errors de l’1-O i plantegen el camí a seguir en el moviment independentista català

Set anys després del referèndum de l'1 d'octubre, Sant Cugat ha acollit una xerrada per analitzar els encerts i els errors que es van produir. La jornada ha comptat amb la periodista i vicepresidenta d'Òmnium Cultural, Mònica Terribas, el politòleg Jordi Muñoz i l'activista David Ros. Tots tres ponents han fet una valoració crítica del passat, del present i del futur del moviment independentista, centrant-se en els reptes que el moviment independentista afronta en un context molt diferent del de 2017.

Mònica Terribas: "L'aprenentatge col·lectiu és clau per avançar"

Mònica Terribas ha destacat que el referèndum de l’1 d’octubre va ser una conquesta col·lectiva, basada en el dret a vot i que va transcendir més enllà de la qüestió de la independència. "El país ha fet molts aprenentatges", ha afirmat, posant èmfasi en l'empoderament de la ciutadania i en la intel·ligència amb què es va organitzar el procés. Tot i les discrepàncies internes, l'objectiu compartit va ser "prou il·lusionant" per a unir les diferents forces independentistes, ha remarcat. 

Terribas també ha volgut destacar la discreció amb què es va treballar, un dels grans encerts del moviment. Tanmateix, ha criticat el fet que s'hagi passat massa temps analitzant els errors del procés, cosa que ha contribuït a la desmobilització. "El pitjor que hem fet és aprendre a fer-nos mal entre nosaltres", ha remarcat, tot fent una crida a superar les ferides i tornar a acumular forces de manera col·lectiva.

Jordi Muñoz: "El procés és una etapa més d’un llarg camí històric"

Jordi Muñoz ha assegurat que la col·laboració entre la societat civil i les institucions com un dels grans èxits de l'1 d'octubre. "L'1-O va ser una expressió de poder popular", ha dit, fent referència a la capacitat d’organització de la ciutadania enfront d'un "Estat molt fort". Muñoz ha comparat el moviment amb la història de David contra Goliat, destacant que l'èxit va venir per no saber que era "impossible".

Pel que fa als errors, ha reconegut que es va perdre la visió històrica del procés, tractant-lo com "un esprint" quan en realitat es tracta "d'una cursa de fons". Muñoz ha subratllat la necessitat d'entendre el procés com "una part de la història del catalanisme", un moviment que fa més de 200 anys que es desplega al país. També ha fet èmfasi en la distància entre la percepció d’Espanya com a Estat hereu del franquisme i la imatge que es té des d'Europa.

David Ros: "El moment actual és un punt i seguit"

David Ros, per la seva banda, ha reivindicat l’esforç col·lectiu que es va fer per tirar endavant el referèndum de l’1-O, destacant la implicació de tots els sectors socials, polítics i institucionals. Segons Ros, un dels errors més grans va ser no aprofitar la força del 3 d'octubre, una data que va mostrar una gran potència en l'àmbit mediàtic i de mobilització. També ha assenyalat que no es va calcular adequadament la capacitat de repressió de l'Estat espanyol.

Pel que fa a la situació actual, Ros ha afirmat que "som en un moment de punt i seguit". Ha subratllat que el treball no ha acabat, sinó que es continua fent a escala internacional, i ha fet una crida a continuar aplanant el camí "per als futurs embats". Tot i que la il·lusió s'ha transformat, ha deixat clar que la gent continua mobilitzada.

Els reptes del futur del procés

En la part final de la xerrada, Terribas ha destacat que cal deixar de personalitzar les lluites i tornar a acumular intel·ligència i força col·lectiva. Muñoz ha advertit del perill de quedar atrapats en el moment de l’1-O, remarcant la necessitat d'adaptar-se als canvis generacionals i de centrar-se en el país d’avui. Per la seva banda, Ros ha destacat que, tot i les dificultats, el moviment està "lluny d’haver arribat al final", i que s’està treballant intensament en l'àmbit internacional per mantenir viva la reivindicació independentista. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem