Ingla (alcaldessa): "No hi haurà pressupost abans d’acabar el mandat”

L’alcaldessa, Mireia Ingla (ERC), està al capdavant de l’Ajuntament de Sant Cugat des del juny del 2019, gràcies a un pacte d’ERC, PSC i CUP

L’alcaldessa, Mireia Ingla (ERC), està al capdavant de l’Ajuntament de Sant Cugat des del juny del 2019, gràcies a un pacte d’ERC, PSC i CUP. Quan falten 4 mesos per les eleccions municipals, que se celebren el 28 de maig, el TOT Sant Cugat l’entrevista per fer balanç d’aquest mandat i de com ha funcionat aquest govern amb tres partits diferents. 

Quina és la principal acció d’aquest govern?

El més important que ha fet aquest govern, a banda de formar aquest govern, ja que és un canvi després de 32 anys, són dues coses. La primera voler preservar la qualitat de vida que és el que defineix aquesta ciutat. Per preservar-la havíem d’actualitzar els paràmetres de com es governava, amb estàndards del segle XXI. I la segona, vam posar damunt de la taula que en aquesta ciutat s’expulsen persones perquè no s’hi poden quedar a viure.

Però quins són aquests estàndards que no estaven actualitzats?

Tot. Per exemple, la manera de moure’ns. Aquest és el primer estàndard del segle XXI: ens hem de moure de manera que siguem capaços de fer compatibles diferents maneres. És pensar que les ciutats són saludables, després de la pandèmia, sobretot, la gent vol una bona qualitat de l’aire. És una Zona de Baixes Emissions, treure aquells cotxes que més contaminen, fer entorns escolars segurs i saludables. Aquesta ciutat ha crescut d’una forma exponencial, ara ha de créixer d’una manera governada. Volem una ciutat verda i bonica, però el tractament d’aquests espais ja no es pot fer com es feia abans.

"Aquesta ciutat ha crescut d’una forma exponencial, ara ha de créixer d’una manera governada"

Tenim dades del que ha suposat per la qualitat de l’aire de Sant Cugat l’aplicació de la ZBE?

Com que la normativa que apliquem és la que també utilitza Barcelona, i per tant això ho gestionem de forma conjunta, no tinc les dades del darrer tram, però sí que des de la darrera vegada que es va fer aquesta valoració es parlava que havia disminuït un 16% l’entrada dels vehicles que més contaminaven. La zona de baixes emissions no arriba a afectar ni un 2% del parc de vehicles de la nostra ciutat, això vol dir que ja és una ciutat que està preparada per garantir la qualitat de l’aire.

"La zona de baixes emissions no arriba a afectar ni un 2% del parc de vehicles"

Diu que només afecta un 2% del parc. Aleshores, es nota molt en la qualitat de l'aire perquè hi ha pocs vehicles contaminants?
Sí, perquè en temes de contaminació, a l'aire no se li pot posar barreres. Vivim al costat d'infraestructures que generen molt de trànsit i hi ha una sèrie de factors que no podem evitar, però sí que podem fer-ho en allò que depèn de nosaltres. Tenim 6 o 7 sensors de qualitat de l'aire que ens ajuden a tenir informació.

Tenen un govern a tres. Què aporta ERC en aquest govern?
Principalment aporta l'alcaldia.

I a part d'aquest lideratge?
Liderar un govern és la màxima responsabilitat a la qual pot aspirar una força política i en aquest cas la persona que encapçala el projecte soc jo. Quan ens presentem a unes eleccions és per liderar un Ajuntament, i ERC és el que està fent.

Alcaldesa Mireia Ingla i Mas

L'alcaldessa a l'ajuntament FOTO: Bernat MIllet

Què és el que ha fet aquest govern per garantir el dret a l’habitatge?

El que hem fet en matèria d’habitatge han estat dues coses. Una ha estat posar damunt la taula la realitat d’aquesta ciutat, això no s’havia fet mai en aquests trenta-dos anys de governs convergents. I no només no s’havia posat damunt la taula, sinó que es negava aquesta realitat. Arribem al govern i encomanem un estudi poblacional que diu que des de l’any 2000, la població de Sant Cugat s’ha duplicat i des del 80 s’ha triplicat. Ens diu que des de l’any 2000 han arribat 100 mil persones, però que se n’han anat 40 mil; que cada any n’arriben unes 5.000 i se’n van unes 3.000. Si només arribés gent tindrem 200 mil habitants. Així hem dissenyat un nou pla d’habitatge amb aquest horitzó del 2030, amb l’objectiu principal de doblar la previsió d’habitatge públic. El que fa aquest pla d’habitatge és tirar endavant les promocions previstes i buscar el sol per fer-lo. El destí era arribar a aquest 10% d’habitatge assequible.

"Des de l’any 2000 han arribat 100 mil persones, però que se n’han anat 40 mil"

Tot i aquestes dades de l'estudi, l'estudi no diu els motius.
Sí que diu els motius. Diu els motius perquè amb aquestes dades s'analitza el nivell de formació de les persones, la conclusió que fa aquest estudi, d'acord amb aquest grau de formació de les persones que arriben a Sant Cugat són de renda alta. Ve població més consolidada des del punt de vista professional, que té unes rendes que els permet viure a la ciutat, de fet s'observa que hi ha gent que marxa i que al cap d'uns anys pot tornar perquè li canvia la seva situació econòmica. Ens explica que la població de fora ve països d'Europa, no de països amb una situació de vulnerabilitat, la qual cosa sí que passa en altres entorn de l'àrea metropolitana. Les conclusions de l'estudi són claríssimes, en aquesta ciutat ve molta gent, se'n va molta gent, i la situació econòmica és el biaix claríssim de la raó que té tant per arribar com per marxar.

"En aquesta ciutat ve molta gent, se'n va molta gent, i la situació econòmica és el biaix claríssim de la raó que té tant per arribar, com per marxar"

Es va presentar a mig mandat Ragull Centre. El seu soci de govern Pere Soler va dir l'altre dia que s'havia de repensar aquest projecte d'habitatge. Precisament ja el van repensar i van fer canvis, baixant alçades. L'alcaldessa creu que s'ha de tornar a repensar com va dir Pere Soler?
És un projecte del govern de Sant Cugat, perquè si no, no l'haguéssim fet, com tots. I té un únic objectiu que és tenir habitatge públic, fruit d'aquest conveni publicoprivat. El projecte també inclou solucions a un barri que històricament té deficiències d'espais i equipaments. És el barri més històric de la ciutat. Quan el donem a conèixer resulta que se centra tota la problemàtica en l'alçada i ja vam dir que això no havia de ser un problema, vam fer unes reunions amb veïns i entitats per conèixer on era el problema, i gairebé només era l'alçada i ho vam treballar. A partir d'aquí el que algú pugui dir com a formació política, en un acte polític, d'un partit polític, que no és el meu, té tota la llibertat del món de fer-ho, però jo no opino del que opinen altres partits polítics. Jo com a alcaldessa responc de l'obra de govern. Aquest projecte no el farem en dos dies, primer hem de modificar el planejament que això vol dir entre 1 i 2 anys i després hem de començar a edificar. En aquell moment el tornarem a posar damunt la taula, el que vol aquest govern és que allà hi hagi 75 habitatges assequibles.

"(Ragull centre) és un projecte del govern de Sant Cugat"

Un altre partit , però és el segon partit del govern i ho va dir el seu primer tinent d'alcaldia. Vostè diu que no s'ha de repensar?
Estic dient que com a govern ja hem modificat l'alçada i que quan hàgim fet la modificació del planejament i comencem la construcció si s'han de repensar altres coses…, el que deia és que encara li falta temps. El que és important ara és el projecte. No em correspon parlar d'altres partits, parlo com a alcaldessa, com a màxim sí que podria parlar del meu partit polític.

Quan serà efectiu aquest canvi de planejament? Serà abans d'acabar el mandat?
Potser sí, falta poc per acabar el mandat i falta poc per poder-ho presentar. Potser ara tenim alguna altra prioritat que ens ocupa més. Estem parlant de l'aprovació inicial i el recorregut encara és llarg com totes les modificacions de planejament.

Entr

Moment de l'entrevista FOTO: Bernat Millet

Va posar la Mirada com la prioritat d'aquest govern. La Mirada no té data encara. Es va suspendre el contracte amb les empreses que han de construir-la.
El que hem fet és suspendre el contracte amb el promotor perquè no el podem tenir en vigor si encara no es pot començar l'obra. En el moment que s'alci la suspensió el contracte seguirà amb el tràmit.

Serà automàtic?
Crec que també haurem de passar per Ple l'aixecament.

És optimista? Construiran la Mirada en aquella ubicació?
No es tracta de ser optimista, no hi ha cap altra opció. No m'he basat mai en termes d'optimisme. A mi se'm fa un traspàs i se'm diu que qualsevol dia es podria construir la Mirada i que en aquest mandat ja la podríem inaugurar. Després d'això, en menys d'un mes, se'm va dir des de la part tècnica que allà no es podia fer, per tant, vam haver de buscar l'alternativa, que era la més ràpida i la que més preservava el projecte inicial. Teníem un projecte que ja havíem pagat, si havíem de començar de zero, havíem de començar un nou projecte amb tot el que implica. I si una cosa no hem tingut en tot aquest temps, és temps, perquè l'escola ja existia. El problema és que l'escola ja existeix. Aquest curs que ve no l'altra ja s'arriba a 6é, ja hi haurà infants que han fet tota l'escolarització amb mòduls. Mòduls que hem tractat que sempre estiguin en les millors condicions, moderns, més que altres escoles més antigues. L'entorn també l'hem adaptat el màxim possible.

"A mi se'm fa un traspàs i se'm diu que qualsevol dia es podria construir la Mirada i que en aquest mandat ja la podríem inaugurar"

Havent vist com ha anat tot plegat, va ser un error posar en funcionament l'escola sense edifici?
No, perquè la diferència entre una escola i un equipament esportiu és que l'escolarització és obligatòria i aquesta és una ciutat que ha crescut. Aquesta és una escola que va néixer amb la idea de tenir tres línies, es necessitaven tres línies. Això vol dir que hi havia infants de P-3 que necessitaven una escola. De cap manera era un error. S'havia de fer, una altra cosa és amb els termes amb el que es va fer. Des de l'Ajuntament estem fent una bestreta brutal, tenim un conveni amb la Generalitat que és d'uns 5 milions euros i aquest conveni és així, tant si l'escola en val 8 com 15.

No tenen previsió de quan s'aixecaran aquestes cautelars?
Sabem que les lleis tenen uns terminis, però que els terminis que diuen les lleis no es compleixen mai. Preferim no fer una previsió que depèn d'un jutjat.

És la mateixa jutgessa que la va condemnar a pagar 500 euros la setmana si no retirava la pancarta de suport als presos. És coincidència?
No sé si ha mirat especialment la meva persona. En tot cas una jutgessa no hauria de fer això.

Per què durant aquest mandat no hi ha hagut cap pressupost aprovat abans d’acabar l’any?

La resposta a això és, sobretot, dir que això segur que ho haguéssim pogut fer millor. Dit això, el pressupost és una eina. De fet, un pressupost d’ençà que comença fins que acaba pateix tantes modificacions, afortunadament. Per tant, s’ha d’anar ajustant el pressupost a cada moment. El pressupost és una eina viva, per això fem modificacions molt sovint per anar atenent les necessitats. El que hem de garantir amb el pressupost que hi hagi en cada moment, prorrogat en aquest cas, és que pugui donar resposta. Certament això ho fem. El que sí que no podríem tolerar i em preocuparia, és que amb el pressupost de cada moment no poguéssim atendre les necessitats de la ciutat. També en aquest mandat hem estat en pandèmia, la qual cosa ens ha desbordat les previsions, hem hagut de pagar coses que mai formarien part d’un pressupost.

Així no hi haurà pressupost nou 2023 abans d’acabar el mandat?

Ara com ara el pressupost estarà prorrogat i el que sí que farem seran modificacions en allò que ens calgui. No hi haurà pressupost nou abans d’acabar el mandat.

Per una de les coses que ha rebut moltes crítiques aquest govern és pel manteniment de la ciutat. Vostès diuen que una de les coses que dificulta aquest manteniment és tenir prorrogat el contacte de neteja viària i recollida de residus.
Les crítiques dels governs en el manteniment hi són sempre i arreu. Nosaltres també criticaven l'anterior govern per falta de manteniment.

"Les crítiques dels governs en el manteniment hi són sempre i arreu"

No, els seus socis de la CUP deien que hi havia massa manteniment.
Doncs ara parlo de nosaltres i em poso el barret d'ERC i ara com govern i alcaldessa. El manteniment és un dels objectius. les mocions que va presentar l'oposició l'altre dia, ens van permetre explicar tot el que fem. El manteniment és tot, que la ciutat estigui neta, bonica, que estigui en perfecte estat de revista. La gent que viu aquí  ha vingut a viure a Sant Cugat perquè és molt exigent i nosaltres estem obligats a donar aquest nivell d'exigència. Viure bé també vol dir això. Com ho fem? Amb aquests nous estàndards. Els contractes caduquen de seguida, ja no només en l'àmbit de temps, sinó que allò que serveix per a una ciutat de 50 mil no serveix per a una de 70, i menys per una de 100 mil. La realitat que ens vam trobar era que el contracte de neteja en aquest ajuntament ja feia molt de temps que estava caducat. Estem parlant del contracte més important que té la ciutat i estem treballant perquè s'adapti a les necessitats reals que té avui la ciutat. Nosaltres volem que aquesta ciutat estigui molt neta. I ho farem amb nous paràmetres, amb una recollida modernitzada, amb criteris de recollida selectiva, com estan fent a moltes ciutats de l'entorn. Segurament haurem de fer-ho amb molts sistemes alhora, perquè és una ciutat molt diversa, no és el mateix viure a Mira-sol que al centre o les Planes. Per això és tan complex adaptar-se a totes aquestes necessitats. 

"Volem que aquesta ciutat estigui molt neta"

Quan diu que pot ser diversa, vol dir que hi pot haver recollida porta a porta al centre, i a Mira-sol contenidors que s'hagin d'obrir amb targeta, per exemple?
M'estaré molt de dir un exemple per crear expectativa. La recollida serà diversa perquè això és el que passa a totes les grans ciutats al segle XXI. Som una ciutat que reciclem bé, però també generem molts residus. Som una ciutat molt extensa i això ens dificulta molt la recollida, ja que necessitem molts vehicles al mateix temps. Volem que la ciutat es netegi d'acord amb el que la ciutat necessita el dia d'avui i en els anys vinents. Perquè nosaltres sí que volem fer la previsió de creixement que té la ciutat. Hem de contractar serveis públics que tinguin la capacitat cada moment d'adaptar-se a les necessitats de la ciutat.

Sí que va dir els contenidors soterrats passarien a la història. El que no m'imagino són contenidors normals allà on ara hi ha els soterrats al centre. Per això jo li deia el tema de la recollida porta a porta al centre.
No estic al capdavant d'aquest contracte, però el manteniment de la ciutat és una de les coses que més em preocupa i més m'ocupa com a alcaldessa. Ja hem tret contenidors soterrats en punts molt determinats, ja que amb vies de vianants els camions de recollida fan malbé paviments i generen malestar. Ara s'han substituït per contenidors normals, pel fet que encara no estem amb el nou contracte. Són accions puntuals que encara fem en el marc d'aquest contracte actual. Des del punt de vista tècnic, els contenidors que en aquell moment semblaven una bona opció, ara ja no ho són.

I abans d'acabar el mandat aprovarem aquest nou contracte?
No.

Alcaldesa Mireia Ingla i Mas 7

FOTO: Bernat Millet

Com valora el govern? Estaria per tornar a repetir aquest pacte si estiguéssim el 2019 amb aquests mateixos resultats?

Aquest govern ha generat estabilitat i ha estat un govern que ha respost les necessitats de la ciutat amb compromís, amb objectius, que ha anat avançant. Nosaltres hem vingut perquè aquesta ciutat sigui el referent que va ser en el seu dia. La meva satisfacció és molt gran i a més afegeixo que hi ha hagut complicitat. Només puc fer que valorar-ho positivament.

"Aquest govern ha generat estabilitat"

Per una banda, el seu soci de govern, el senyor Soler (PSC) no ha descartat que pugui pactar amb Junts. D'altra banda, Marco Simarro (CUP) ha dit que si no treien més representants que tres regidors que els permeti incidir més en el govern i fer més polítiques d'esquerres, tampoc estaven pel pacte. Tot i que l'altre dia amb el balanç de mandat amb vostè al costat semblava que no havien dit tot això. Com ho valora?
No coneixia aquestes declaracions concretes en el marc d'actes polítics. Em remeto amb el que va passar altre dia en el balanç de mandat. Serà imprescindible l'aritmètica, amb les eleccions sabrem el que la gent prioritza. El que el govern ha demostrat és estabilitat i aquesta alcaldessa ha demostrat el lideratge d'un govern de coalició. I aquesta carta de presentació, que només és meva, perquè d'alcaldessa només n'hi ha una, ha estat ser al capdavant d'un govern que ha fet tota aquesta feina i que ha plantejat tots aquests reptes i objectius, i que, per tant, se n'ha sortit. És l'úncia cosa que puc dir per què bàsicament és el que he demostrat. Vull continuar sent l'alcaldessa de Sant Cugat. He demostrat tots aquests anys aquest lideratge, a partir d'aquí el resultat de l'aritmètica serà el que decantarà. Cada partit polític farà les seves lectures.

"De l'única manera que em veig és continuar sent alcaldessa"

En el cas que no pugui revalidar l'alcaldia perquè aquesta aritmètica no ho permetés, es veuria sent oposició una altra vegada?
Jo de l'única manera que em veig és continuar sent alcaldessa

I es veuria governant amb Junts si l'aritmètica no permetés l'altre pacte?
Quan passi això, farem les valoracions que calgui, perquè és evident que els partits polítics tenen els seus objectius. En tot cas aquí estic parlant com a alcaldessa i no em pertoca.

Doncs abans d'eleccions li tornarem a preguntar com a candidata.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem