Mireia Ingla és la quarta vegada que es presenta com a candidata d’ERC a Sant Cugat. Al 2019, els republicans van obtenir 6 regidors i gràcies al pacte de govern d’esquerres (ERC, PSC i CUP) va ser investida alcaldessa.
Quin balanç fa d’aquests quatre anys?
Han estat quatre anys marcats bàsicament per una pandèmia que ens va impedir avançar en moltes coses. I després de 32 anys d’hegemonia política de l’entorn convergent, ara fa quatre anys vam arribar a l’alcaldia, al govern, tres forces polítiques progressistes que ens vam posar d’acord amb moltes qüestions relacionades amb Sant Cugat. Hem demostrat ser un govern responsable, compromès, solvent. Això és a causa de dues raons: la generositat i la capacitat de teixir complicitats i també perquè partíem d’un acord de govern molt ben acordat.
Últimament, parla d'adaptar la ciutat els estàndard del segle XXI. Què vol dir perquè la ciutadania ho pugui entendre?
Aquesta és una ciutat de la qual estem molt orgullosos, fins i tot en alguns moments, o segons qui, ho qualifica que som una ciutat d'èxit, i podria estar-hi d'acord. Sant Cugat és benestar, és qualitat de vida. És molt fàcil que això es perdi perquè hi ha tendència a conformar-se, i viure de la inèrcia (això és el que els va passar als darrers governs), perquè fer canvis fa por. És evident que no ens podem moure igual que ens movíem en el segle XX, ni podem tractar el verd urbà com ho fèiem, a causa de l'Emergència Climàtica, la sequera. Hem d'esforçar-nos cada dia per continuar sent un pol d'atracció, de talent, d'empreses de generar ocupació. Els joves no es poden quedar a viure a Sant Cugat, ja a dia d'avui. Aquests són els reptes del segle XXI.
"El passat ens serveix per saber d'on venim, però precisament per preservar-lo, hem d'avançar"
Quina gent creu que mira endarrere, algun candidat?
Estem sentint aquests discursos en general, bé alguns se'ls sent més, altres se'ls sent menys, altres fins i tot no se'ls sent. El passat ens serveix per saber d'on venim, però precisament per preservar-lo, hem d'avançar, bàsicament perquè el món avança. Si amb una cosa definirien els santcugatencs la seva ciutat a banda de benestar i qualitat de vida, és que volem ser una ciutat moderna, volem ser el referent. Ho hem estat durant molt de temps i vull que ho continuem sent.
M'ha dit que sí que es podria qualificar de ciutat d'èxit Sant Cugat. També diu que era necessari treure els convergents del govern, però especifica els últims governs de convergència. Però estaria d'acord en la gestió anterior per haver aconseguit aquesta ciutat d'èxit?
Tampoc s'ha d'analitzar la gestió una per una, si calgués ho faríem i totes les gestions tenen punts positius i negatius, com la nostra segur que també. Però no és el mateix una ciutat que els anys vuitanta tenia un terç de la població que té ara, que una ciutat que està a punt d'arribar als 100.000 habitants, no es poden fer les mateixes coses que s'havien fet sempre. Per tant, aquesta ciutat a cada moment s'ha anat adaptant a les circumstàncies i ara ens toca de fer-ho, i em temo que hi ha gent que en lloc de mirar cap endavant sempre miren cap endarrere.
Quin va ser el principal obstacle que es va trobar?
Hi ha diverses coses, però tot el que ha passat amb l’escola La Mirada. Va ser un problema que ens vam trobar damunt la taula quatre dies després que comencés a fer d’alcaldessa. Se’ns va dir això ja està a punt, i ens adonem que havíem de començar de zero, amb totes les complexitats que hi ha hagut i tot l’encariment que ha suposat. Sobretot, perquè estem parlant d’una escola, que no és un equipament nou, l’escola ja existeix. Fins ara havíem tingut problemes urbanístics i ara s’han posat els tribunals pel mig, i quan els tribunals es posen pel mig tens un problema, perquè no saps quin és el termini, perquè no sabem quan es pronunciarà la jutge.
"Quan érem a l’oposició i ho dèiem, se’ns negava que existia el problema de l'habitatge"
Van arribar fa 4 anys dient que pactaven principalment per solucionar el tema de l’habitatge. Què s’ha fet?
Estem contents de posar el problema damunt la taula. Cada dia que surto al carrer de 4 persones que em trobo, 3,5 em diuen que aquest és el principal problema. Quan érem a l’oposició i ho dèiem, se’ns negava que existia el problema de l'habitatge i era evident que això passaria. Vam demanar un estudi poblacional a la Universitat Autònoma que conclou que el biaix perquè una persona decideixi si ve a Sant Cugat o no, és la seva situació socioeconòmica perquè som la ciutat amb el preu de l’habitatge més car. Un cop tenim tot això havíem de buscar com podem créixer en el nombre d’habitatges assequibles. Actualitzem el pla d’habitatge i veiem que no en tenim prou amb el sol públic, perquè en tenim poc, per tant, hem d’arribar a acords amb privats. Ens hem de posar d'acord amb aquests propietaris, perquè sigui compatible el seu dret legítim a poder construir i a poder fer el seu negoci, però que alhora tinguem habitatge plurifamiliar i que una part sigui de protecció oficial. Això porta molta feina perquè implica moltes transformacions urbanístiques. Com a Ajuntament, cada any comprem tots els pisos de Promusa que al seu dia es van vendre i que ara els seus propietaris els volen vendre amb el tempteig i retracte. Hi havia un pla anterior que preveia un horitzó d'un 5% d'habitatges assequible i per nosaltres això era insuficient, però és que a més a més quan l'analitzem, veiem que hi ha projectes que ja no serveixen avui en dia. Hi havia finques que l'Ajuntament va adquirir on no es pot fer habitatge, com al carrer de Víctor Hugo.
Arribar acords amb privats com a Ca n’Ametller
Ca n’Ametller es basa sobretot en aquesta idea de tenir el màxim nombre d’habitatges de protecció oficial possible, i també hem treballat des del minut zero en el disseny del barri. Ara tenim una previsió del 10%, però és un pla que continuarà movent-se. Nosaltres no pararem de trobar alternatives i ocasions.
Hi ha alguns partits que ho han titllat de fum perquè diuen que no hi ha projecte i que primer s’han de soterrar les vies.
Tenim consens polític i, per tant, tu pots donar suport a un projecte i després dir una altra cosa, però el suport hi és i ets allà. Parlar de fum quan em refereixo al futur... hi ha gent que es troba molt més còmode mirant enrere que mirant endavant. Nosaltres hem mirat endavant i continuarem mirant endavant perquè és el que li toca a algú que té una responsabilitat institucional i continuarem en aquest sentit. La cobertura de les vies ja està prevista i ja està quantificada perquè és la base. Sense la cobertura no es pot iniciar.
Quan creuen que es pot tenir la primera pedra de Ca'n Ametller?
Són moltes pedres allà, perquè és un barri sencer. Quan jo vaig començar a fer d'alcaldessa al cap de quatre dies tenia els promotors del barri de Can Ametller a la porta per començar a construir. I va ser aleshores quan vam proposar-los d'asseure'ns tots plegats per decidir com volem que sigui aquest barri per fer-lo amb aquests estàndards del segle XXI. Als promotors els va semblar molt bé i tot això ho van fer de la mà d'ells. Estem fent un consorci entre la Generalitat, l'Àrea Metropolitana i Ajuntament de Sant Cugat, que són les tres grans institucions que hi tenen a dir.
'"S'ha fet un càlcul de què poden haver-hi 4.000 habitatges"
Això voldrà dir densificar més?
No té res a veure. Encara s'ha de dibuixar com ha de ser Can Ametller. I sempre hem dit que es farà d'acord amb els criteris del Sant Cugat de sempre.
Però sí que volen el màxim nombre de pisos d'habitatges assequibles. Per tant, això sí que vol dir que hi haurà més gent?
Es farà d'acord amb com decidim i amb com aquests promotors vulguin fer aquestes construccions, i amb com l'Ajuntament de Sant Cugat els ho permeti fer. Que són amb els criteris de Sant Cugat de sempre. Hi haurà la gent que hi càpiga. Sobre el paper, amb els criteris que ja té la ciutat, allà s'ha fet un càlcul de què poden haver-hi 4.000 habitatges. Hi són i hi seran, tant si la Mireia Ingla és alcaldessa, com si no ho és. Perquè aquell sòl pertany a promotors privats que construiran, tant sí com no.
Mireia Ingla i Mas FOTO: Bernat Millet
L’altre gran projecte és Ragull Centre, encara s’ha de fer el canvi de planejament.
L’objectiu és aconseguir el màxim nombre d’habitatge assequible. Ragull parteix de la base de voler tenir habitatge assequible a la ciutat, més fer més equipaments públics per al mateix barri, per la ciutat en conjunt. Si ha de ser d’una manera o ha de ser de l’altra, això és un tema que hem estat parlant amb els veïns i que en tot cas mai ha de ser un obstacle per tirar-lo endavant i hem de seguir treballant. Estem acabant de decidir com el volem fer. No és fàcil.
El PSC sí que va dir que s'havia de repensar el projecte.
El PSC que digui el que vulgui.
Però és el seu soci de govern principal
Clar, però jo soc la portaveu del govern. Després el que pugui dir el PSC com a partit és una altra cosa i té tot el dret de fer-ho, només faltaria.
La ciutat està deixada? Hi està d'acord?
Estic d’acord amb el fet que tothom ha de dir el que li convingui. Això es diu de totes les ciutats i això se li retreu a tota la gent que governem en aquests moments a les ciutats de Catalunya. Tenim planificada la recollida com a gran ajuntament que som, i després anem resolent tot allò que pugui sortir en el dia a dia. I més tard què? Proposo planificar com reduïm residus a la nostra ciutat. Hi ha molts models de recollida. Ho estem treballant i hem de mirar allò que tingui un impacte positiu i no negatiu per la gent.
"Tenim planificada la recollida com a gran Ajuntament que som,"
Un altre dels temes del mandat ha estat el tema de les llicències. Ha dit que era prioritari per Sant Cugat crear ocupació de qualitat? Hi ha empreses que no s'han instal·lat a Sant Cugat pel retard en les llicències?
Ni una. De fet, hem treballat acompanyades de Sant Cugat Empresarial des del principi.El dia del ple l'estat de la ciutat vaig llegir una darrera l'altra les empreses que s'han instal·lat a la ciutat. Volem ser una ciutat moderna, però també hem de ser una administració moderna. Aquesta administració, quan la vam trobar ara fa quatre anys, no ho era. Precisament el servei de llicències és un dels serveis que estava més mal dimensionat, amb menys recursos. Avui dia hem posat prou recursos i ja està funcionant. M'he trobat amb totes les empreses que s'han volgut instal·lar a la ciutat, una altra cosa és que hi hagi empreses que vulguin arribar a la ciutat i busquin espais i no els trobin.
Al centre hi ha embussos de trànsit. Quina és la proposta perquè no hi siguin i per tendir a treure més cotxes del centre?
L’embús que hi ha en qualsevol ciutat gran. En tot cas, l’aposta pel transport públic ha de ser clara, per això estem treballant, ho hem de fer amb l’Àrea Metropolitana, que és qui té la competència de la gestió de fer uns busos urbans més eficaços. També hem de donar resposta a la gent que es mou amb vehicle privat, perquè som una ciutat on encara és necessari el vehicle privat.
Com veuria vianantitzar Quatre Cantons?
De fet, la ciutat té un pla de mobilitat que ho diu i ho va votar tothom.
"La mala gestió d'un Ajuntament és que es robi, i això, evidentment, en aquest Ajuntament no ha passat"
El PP no.
Bé, no crec que el PP tingui la propera l'alcaldia de Sant Cugat.
Una opció seria vianantitzar Francesc Moragues fins a Quatre Cantons.
Hem d'anar avançant en aquest sentit, hem de ser una ciutat amable i hem de prendre decisions de cara al futur. Aquells que tenim l'objectiu de fer de Sant Cugat una ciutat moderna, que s'hi respiri, que es pugui caminar, que es pugui passejar, som els que estem disposats a entomar aquest repte bàsicament perquè sabem com fer-ho.
Li preocupa el dèficit econòmic que té l’Ajuntament?
No em preocupa perquè el dèficit no ens condiciona al nostre dia a dia. El que és important és que tenim un romanent que ens permet fer moltes coses, també en aquest 2023, un cop hem prorrogat el pressupost del 2022. En aquests moments ni perilla cap servei públic, ni els sous de la gent que treballa a l’Ajuntament. Aquest dèficit no deixa de ser una conseqüència més de la situació econòmica actual que afecta tot el context, que és que hi ha menys ingressos per les plusvàlues.
Aquest dèficit el lliga totalment a la situació externa, mai a una mala gestió?
La mala gestió d'un Ajuntament és que es robi, i això, evidentment, en aquest Ajuntament, no ha passat.
"Esquerra Republicana avui a Sant Cugat, i al país en general, pot aspirar allò que vulgui"
O que no es controli bé quins ingressos tindrà l'Ajuntament.
A cada moment, hem d'adaptar-nos a aquesta realitat. El que és important és que ara com ara tenim aquest romanent i hem de ser capaços que el pressupost del 2024 el fem amb la nova fotografia d'ingressos i despeses que té l'Ajuntament.
Mireia Ingla durant l'entrevista FOTO: Bernat Millet
Ha fet un balanç bo al principi del govern d'esquerres. Deia en una altra entrevista que apostava per tornar-la a revalidar?
El que vaig dir és que feia un balanç bo. I el que dic sempre és, que és el que és important, per fer què? El meu balanç és positiu, no pot ser d'una altra manera i estic molt agraïda a totes les persones del govern amb qui hem pogut tirar endavant tants projectes, i assumir reptes colossals com va ser la pandèmia. A mi l'única cosa que em preocupa és que no es continuï avançant amb aquesta voluntat que Sant Cugat pugui preservar allò que la caracteritza, mirant cap endavant. Per la resta, com hem fet fins ara, disposats al que calgui.
"Treballem per tenir els millors resultats possibles"
A la seva llista electoral, hi ha algun canvi significatiu, per exemple, el número 2 ha passat al número 4. Ha fitxat Bernat Picornell de 2, una persona coneguda a la ciutat per implicació en diverses entitats, per haver sigut senador, i també té experiència en altres administracions com a la Generalitat. És el seu relleu?
És una gran aportació al projecte local d'Esquerra Republicana, perquè com diu el Bernat, ja fa molt de temps que treballa pel nostre partit , allà on se li ha demanat a cada moment. I ara, jo li he demanat que ho faci des de l'Ajuntament de Sant Cugat, des del Govern de Sant Cugat En els projectes polítics has d'incorporar persones que es renovin, i que sobretot, sempre garanteixin mirar endavant. Si vull el millor pel futur de la ciutat òbviament també vull el millor pel futur del meu partit polític.
Hi ha dos regidors que no continuen, bé, a priori, perquè estan molt enrere de les llistes i que són Alba Gordó i Francesc Carol.
Són decisions que prenem a cada moment per circumstàncies, hem fet la millor llista que podíem fer amb les millors persones avui dia, com vam fer fa 4 anys,
"Només tinc una opció que és continuar endavant amb el projecte que hem liderat aquests quatre anys"
Creu que pot guanyar les eleccions i arrabassar aquest primer lloc que té l'espai convergent?
Treballem per tenir els millors resultats possibles, i per això ens hem deixat la pell. Aquests 4 anys hem fet el millor per a la ciutat. Hem pogut tirar endavant moltes coses, altres no i, per tant, són reptes que ens queden pendents. Esquerra Republicana avui a Sant Cugat, i al país en general, pot aspirar allò que vulgui.
Sembla que de moment les majories absolutes s'han acabat a Sant Cugat. La seva primera opció seria revalidar el govern d'esquerres o no descarta fer un govern amb Junts?
Només tinc una opció que és continuar endavant amb el projecte que hem liderat aquests quatre anys, per tant, jo no faré política ficció, entre altres coses, perquè quan sento aquells que ja estan fent càlculs de repartir-se càrrecs i alcaldies, aquí a mi no m'hi trobaran. Jo treballo per explicar el projecte d'Esquerra Republicana al costat dels meus companys i companyes per aconseguir el dia 28 tenir el màxim suport de gent possible.
Qui parla d'això?
Tots sentim el que sentim. En tot cas, nosaltres, insistim, només treballem per explicar el nostre projecte, en la resta d'escenaris no ens hi trobaran.
En cas de repartir, si algun soci de govern li demanés precisament això de repartir l'alcaldia, amb això hi jugarien o no?
No parlaré de repartir l'alcaldia per respecte a la gent de Sant Cugat, que el que vol és escoltar el que farem als partits polítics si guanyem, i que no els interessa gens i els incomoda que ens passem el dia repartint càrrecs.
No es tanca cap pacte ni amb el PSC ni la CUP, que són els seus actuals socis, ni amb Junts?
És una falta de respecte fer qualsevol cosa d'aquestes abans que les eleccions. A Esquerra no funcionem així, aquestes coses no les fem.
La veurem de consellera algun dia?
El privilegi d'haver fet d'alcaldessa de Sant Cugat me'l dona el fet de pertànyer a un partit polític al qual un dia vaig decidir entrar i un dia em va confiar
aquesta gran responsabilitat d'encapçalar el projecte de Sant Cugat, i aquest és el meu projecte. Les sigles del partit no les hem amagat mai i a disposició del que calgui, però la meva prioritat ara mateix és el 28 de maig a Sant Cugat.
Mireia Ingla i
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.