Com porta aquest primer any d'alcalde?
Molt content, tant en l'àmbit personal com en el de govern. Al final, estic treballant per a la meva ciutat. A mi em treus de Sant Cugat i no sabria què fer.
Ha notat el canvi entre estar a l'oposició i estar al govern?
Des de l'oposició el que fèiem era fiscalitzar, però alhora també fer propostes, i en aquest cas, com a govern, el que fem és un constant de fer propostes. Sí que és cert que com a govern tens una gran responsabilitat que no tens segurament com a oposició. I, per tant, tens el pes del dia a dia, de diumenge a diumenge, en tots els àmbits de la ciutat. Això vol dir afrontar moltíssimes coses des de les més petites, més senzilles i més ximples que poden semblar, a projectes de ciutat molt rellevants.
Hi ha alguna cosa que li hagi costat més que altra?
No, la veritat és que no. La dedicació és absoluta, però quan estava a l'empresa privada la meva dedicació també ho era. Evidentment, el dia a dia és complicat, hi ha reunions més fàcils, reunions més complicades, hi ha problemes més greus que altres, hi ha actes més agraïts... No hi ha cap dia que sigui igual, perquè a Sant Cugat passen moltíssimes coses. I al final la feina és ajudar a fer que les coses passin, a millorar la ciutat. El meu objectiu és doble: acabar aquest mandat amb un Ajuntament més ben gestionat i amb una ciutat millor de la que la teníem. Si l'Ajuntament està ben gestionat, la ciutat estarà millor.
"Si l'Ajuntament està ben gestionat, la ciutat estarà millor"
Li anava a demanar per això precisament. Quins són els principals eixos d'aquest govern?
El primer, la gestió interna de l'Ajuntament, parlem d'una plantilla de 1.000 treballadors. I això vol dir que tot ha de funcionar el millor possible, perquè es noti a la ciutat. Un altre eix és resoldre totes aquelles urgències de la ciutat, que n'hi ha moltes en molts àmbits. Això vol dir resoldre, vol dir planificar, i tenir presents coses que haurien de funcionar millor i que no estan funcionant.
Com ara?
El tema principal que vam afrontar va ser la neteja de la ciutat. Al desembre vam convocar el concurs, han passat ja set mesos, i es van presentar vuit o deu empreses; ara només en queden tres. Estem a la recta final de decidir quina serà l'empresa que finalment tindrà l'adjudicació de la neteja. Però això no vol dir que es resolgui immediatament, perquè un cop has adjudicat aquell pressupost que tens destinat, li has de donar a l'empresa perquè pugui comprar tots els vehicles, tots els camions, tots els nous contenidors. Serà un procés que no es veurà de cop i volta, crec que es veurà durant el primer trimestre del 2025. També t'he de dir, però, que en aquests mesos hem collat la concessionària actual perquè hi havia racons i carrers de la ciutat que no estaven prou nets, tot i que tenim un servei molt prorrogat. Tenim un servei per una ciutat de 70.000 habitants quan en som gairebé 100.000.
"El tema principal que vam afrontar va ser la neteja de la ciutat"
Són pràcticament 100.000 o ja són 100.000?
Som 100.000. Tenim 100.000 raons per tenir cura d'aquesta ciutat.
"Les voreres de Sant Cugat estan molt malament"
M'ha posat el focus en la neteja, però l'altra qüestió també és el manteniment general de la ciutat, voreres, estat dels carrers, manteniment de parcs i jardins... Amb això s'hi està ficant remei o no?
Totalment. A mi la gent em proposa molts temes i molts problemes pel carrer, amb actes, per WhatsApp o per xarxes socials. El tema principal era el de la neteja. Ara amb aquests reforços que hem fet inicialment, la gent ja no està tan preocupada per la neteja. Les voreres de Sant Cugat estan molt malament. Ara, després de l'estiu, presentarem el pla de voreres 2025-2032. L'any que ve tindrem un pressupost important, de més d'1 milió d'euros per començar a arranjar voreres. I amb aquest pla, el que volem és que la gent visualitzi, que realment, en algun moment o altre, tocarà un barri determinat o un carrer determinat. Perquè això és una cosa que comença, però no ha d'acabar. Quan acabem tot el cicle, qui l'acabi, l'haurà de tornar a començar perquè són molts quilòmetres i la durabilitat d'una vorera en bon estat és de 15 anys. A grans trets, Sant Cugat és una ciutat que ja està acabada i el que hem de fer és tenir cura de la ciutat. Està acabada en habitants, però no en serveis. El que hem de fer és dotar-la dels serveis. Tenim 100.000 raons per tenir cura de la ciutat. En tots els àmbits: serveis culturals, esportius, socials... Hem de dotar els serveis que aquesta ciutat necessita abans d'afrontar algun possible creixement de la ciutat, però primer hem de tancar bé aquesta ciutat.
I aquests nous barris de Ca n'Ametller o Can Sant Joan no faran créixer el nombre d'habitants?
Ara quan hi hagi un nou govern a la Generalitat, haurem d'afrontar aquest nou barri de Can Sant Joan amb l'objectiu que sigui pels joves de Sant Cugat i, per tant, no augmentaríem la població. Seria fer una promoció molt important d'habitatge públic per al jovent de Sant Cugat. És per població pròpia, perquè no marxi. A Ca n'Ametller estem planificant com serà aquesta darrera pastilla, però sense córrer, perquè si posem molts més habitants nous que venen de fora de Sant Cugat, i volen venir al centre o volen utilitzar equipaments, no hi haurà manera.
I quins són aquests equipaments que farien falta a Sant Cugat?
Falten equipaments, per exemple, esportius. Hi ha molta gent jove que vol practicar esport i ens falten hores de pavelló, per poder entrenar, per poder competir. Ara, en aquest mateix any, haurem acabat el pavelló de la rítmica. Serà per la rítmica, però el fet que sigui per la rítmica, allibera moltes hores d'entrenament i competició d'altres pavellons. I si tot va com ha d'anar, iniciarem el projecte del pav. 4. També ens fa falta aquest Centre d'Alta Resolució Sanitària, que tot i que el govern de la Generalitat canviï, continuarà endavant.
I la segona residència pública?
Només tenim una residència pública, que és de l'any 1992, amb 60 places. Se n'han fet moltes de privades que sí que tenen concertades places, però una dedicada a places públiques no la tenim. Vam parlar amb el conseller i ens va dir que no era una de les prioritats de la Generalitat. Així que ens vam posar a treballar, perquè hi ha diferents operadors que estan interessats a fer aquesta residència pública i el mes de juliol portarem a ple la convocatòria de les bases perquè es puguin presentar operadors. Aquí aniria una residència que doblaria les places que tenim a Santa Rosa, serien 120 places. Sí que és cert que, clar, al fer-la un operador privat, potser un 20% de les places serien privades. No estarà acabada en aquest mandat, però volem començar les obres en aquest, ja que és una demanda històrica de la gent gran de Sant Cugat. Perquè sí que hi ha moltes residències privades, però no tothom pot pagar aquests preus.
Han tornat a sortir novetats de La Mirada. Ja hi ha lloc final?
Vam arribar al Govern ara fa un any amb un procés judicialitzat, que encara està judicialitzat. Hi havia tres recursos posats, ara només en queden dos: contra el planejament i contra el projecte. I nosaltres vam dir des del primer dia que no ens quedaríem de braços plegats, com estava el govern anterior, i que buscaríem alternatives. Vam trobar primer la Clota i vam trobar la Guinardera. A la Clota, la direcció de l'escola, bàsicament, va dir des d'un bon principi que no ho veia. Hem fet 11 reunions, a la Mirada és on aquest govern ha destinat més temps. Vam estudiar la Guinardera, que és un terreny que té moltes possibilitats. Tant l'AFA com la direcció ens van dir que d'acord si estudiem tot allò que es pot fer per atenuar moltíssimes coses que potser afecten aquest terreny. Tot i això, ens van demanar si podíem recuperar la primera opció i vam anar a veure Protecció Civil. Un procés que ha durat gairebé mig any, pèro hi ha un informe d'ADIF que diu que passen molts trens de mercaderies perilloses. Protecció Civil ja ens ha dit que veient l'informe d'ADIF ja queda descartada aquesta opció. A la Guinardera és on hi ha més consens i, per tant, farem la Guinardera. Jo crec que després d'un any, ningú ens pot dir que no hem escoltat, que no hem debatut, que no hem anat a buscar alguna alternativa més. Després d'un any toca decidir i hem de fer l'escola a la Guinardera. Aleshores, la idea és portar l'aprovació inicial del canvi de planejament aquest mes de juny.
Aproveu el canvi de planejament? I de qui tenen el suport?
Bé, ho veurem dilluns.
Del seu soci de govern?
Això ho hauria de preguntar al soci govern. El tinent d'alcaldia Bernat Picornell ha estat a totes les reunions. Després d'un any toca decidir. I a qui toca decidir és al govern de la ciutat, no a una AFA ni a la direcció d'una escola, tot i així hem escoltat a tothom.
I qui ha de pagar aquesta escola?
Com totes les escoles del món, la Generalitat. La consellera encara no m'ha rebut, m'ha anul·lat dues visites. Tot i això, ara per la Generalitat és una prioritat, ja que ens ho ha dit serveis tècnics i això no variarà en absolut encara que hi hagi canvi de govern. I nosaltres, aquest any no tenim diners, però l'any que ve farem tot allò que faci falta per tenir la millor escola possible.
I què passarà amb el bosc? Perquè hi ha una part de bosc que està destinada a equipaments.
El bosc quedaria desprogramat, perquè ara actualment la parcel·la de la Guinardera és zona verda. I has de fer un canvi. Si sabem perfectament que al bosc no es farà, s'ha d'agafar d'allà.
M'ha dit que una de les prioritats era deixar aquest Ajuntament ben endreçat perquè funcionés tot l'engranatge. Suposo que també deixar-lo sanejat econòmicament? Perquè ara no ho està.
Sí, totes dues coses. Quan dic ben gestionat, més enllà que hi hagi una gerència i un consell de direcció professional, de directors professionals que han passat un procés públic, també implica revertir la situació econòmica que ens vam trobar en entrar a l'Ajuntament. L'objectiu és que quedi revertit en aquest 2024, això no vol dir que l'any 2025 podrem fer 50.000 coses, ni de bon tros, però que de mica en mica podrem anar fent inversions. Això volia dir prendre decisions dures i responsables, per no passar-nos 4 anys patint. Millor patir un primer any, i a partir d'aquí podrem continuar treballant i fent coses per a la nostra ciutat.
Es plantegen apujar les taxes municipals?
Mentre jo sigui alcalde de Sant Cugat, aquest Ajuntament no augmentarà la pressió fiscal dels ciutadans.
Així, tots els ajustos econòmics que hi haurà seran a força de retallar?
No augmentarem els impostos. La situació la revertirem aquest any i anirem a millor. El tinent d'alcalde ho va explicar molt bé, hi ha hagut una retallada, però no es perdran aquests diners. Es recuperaran tots. El primer compromís és recuperar tot allò que s'ha retallat.
"No augmentarem els impostos"
I com es farà això, si no augmentes els ingressos?
Doncs fent una bona gestió econòmica i financera de l'Ajuntament.
I de qui i de què és culpa aquesta situació?
Del govern anterior que va fer unes previsions pressupostàries que no s'adequaven a la realitat. Va preveure uns ingressos que no van arribar o que van arribar menys dels esperats. Segurament, es van destinar partides a temes on no s'haurien d'haver destinat.
Com ara? Ha identificat algun tema?
En el mandat anterior, en el darrer any es van destinar més de 800.000 euros a Nadal. Nosaltres ho vam reduir a una tercera part, uns 340.000 euros. I vam apostar molt per la cavalcada perquè és l'acte més popular. I no vam poder fer Nadal a l'Envelat.
"Del govern anterior que va fer unes previsions pressupostàries que no s'adequaven a la realitat"
I l'Envelat es recuperarà?
Sí que es recuperarà, quan es pugui recuperar.
Em diu que la situació aquesta és culpa del govern anterior. Llavors, per què s'ha pactat amb el partit que tenia l'alcaldia en aquell moment i que té la responsabilitat última de la gestió de l'Ajuntament?
Hem pactat amb un partit que per ideologia estava més proper a Junts per Catalunya. També és cert que és l'únic partit que ens podia donar la majoria per governar. Això no era possible amb altres partits. I vam pactar perquè per donar resposta a tots els projectes que volem tirar endavant, cal una estabilitat a l'Ajuntament de Sant Cugat.
Diu que per ideologia. Serà en l'eix independentista perquè en el dreta/esquerra...
Jo vaig veure que a la nit electoral, només ERC tenia 4 regidors. Si haguéssim vist 4 regidors de Vox, no hauríem pactat amb Vox. Amb Esquerra tenia sentit. De fet, també estan darrere les persones, m'he trobat amb un portaveu que pràcticament no coneixia, que no havia tractat, que no havia estat al govern anterior, i amb qui em vaig entendre des del primer dia. Fa un any i ens continuem entenent.
No el preocupen aquestes desavinences que s'han fet públiques?
Si arriba el dia que hi ha una desavinença molt bèstia d'una decisió que creiem que s'ha de tirar endavant i que el teu company de viatge no vol donar-hi suport, doncs potser arriba el dia que hem de governar sols. Espero que això no passi, però si arriba el dia treballarem més encara.
"Potser arriba el dia que hem de governar sols"
Sobre l'habitatge. La intenció és desenvolupar el barri de Ca n'Ametller?
No estem parlant només de fer habitatge, sinó d'urbanitzar tot un barri. S'ha d'organitzar tot. S'han de definir els serveis, els equipaments... s'han de cobrir les vies, i això no depèn de nosaltres sinó del Ministeri. Hi ha una comissió que es reuneix cada 15 dies només per aquest tema. Ha de ser un creixement pausat. Estem debatent políticament, tècnicament i amb els propietaris dels terrenys, que tenen drets per edificar, per fer propostes privades, parlant de com ha de ser i estar en aquesta fase.
I Ragull Centre?
Hi ha una possibilitat de fer habitatge assequible allà, però seguint el model de ciutat. Ni molt menys la primera proposta ni la segona que van presentar. Però és un tema que encara està molt a les beceroles. Hem parlat amb la propietat dels terrenys i hem de rebre una proposta conjunta.
El conveni està vigent amb la propietat?
Avui dia el conveni està vigent i avui dia el recurs de Junts per Sant Cugat contra aquest conveni està vigent.
Junts va ser molt crític, no només amb el projecte, sinó en el fet que es perdés sòl industrial.
Es perdria entre cometes, si és que arriba el cas. La proposta que estem treballant és que hi hauria 10.000 metres quadrats destinats a la brigada municipal, que ara està en tres espais que no reuneixen les condicions. I això seria un espai industrial.
I l'habitatge públic del carrer de l'Andana on s'ubicarà?
Seria aquest. Allà hi havia d'haver 22 habitatges, però ja el tripartit va aturar aquest projecte perquè hi havia dubtes i moltes discrepàncies amb els veïns. I jo el que veig, és que estem parlant del centre de la ciutat i amb els anys, s'han de cobrir les vies del tren. I allà pot haver-hi una gran centralitat i fer-hi un equipament públic. És a dir, fer un Can Maristany 2 amb un edifici emblemàtic dedicat a les arts, a l'art contemporani. No ho farem en aquest mandat, però sí que volem començar a fer el concurs d'idees.
No hi ha prou edificis dedicats a l'art que estan infrautilitzats? Can Quitèria, Casa Aymat... Fa falta més espais d'arts?
La prova ha estat que ens ha portat molta feina reubicar tota l'activitat de Can Maristany.
Can Maristany té 3.000 visites a l'any.
Sí, però és una aposta. Hi ha moltes coses deficitàries en l'administració pública. Però s'ha d'apostar per la cultura.
"S'ha d'apostar per la cultura"
Hi ha un problema de mobilitat a Sant Cugat?
Sí, hi ha un problema de mobilitat al centre de la ciutat, els Quatre Cantons, i també a l'entrada de Sant Cugat, sobretot per Rubí, amb les diferents rotondes que hi ha, amb els túnels, amb la carretera de Rubí a Sant Cugat. Aquí s'han de fer dues coses, estem fent el pla de mobilitat i la idea és començar a fer actuacions el 2025.
I quines actuacions serien?
Quan tinguem fet el pla de mobilitat, t'ho podré dir.
Ja hi ha un pla de mobilitat.
Té molts anys i la ciutat ha crescut molt. Parlar de mobilitat és no parlar només dels vials que tenim, sinó també del transport públic. Vam aprovar un requisit a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, que és qui té la competència al transport, perquè s'hi posés de veritat. A nosaltres ens costa aquest servei 6 milions d'euros l'any. La majoria de busos són ferro caminant amunt i avall. Si tinguéssim un transport públic de qualitat amb vehicles nous i amb millors freqüències, doncs segurament hi hauria molta gent que no agafaria el vehicle privat. I ara estem en això. Poc després de les vacances d'estiu, podrem donar bones notícies per Sant Cugat. Hem dialogat i no ha fet falta anar als tribunals.
Havien proposat que hi hagués una altra sortida cap als túnels per evitar problemes de mobilitat a l'entrada per Rubí.
Aquesta és una de les reunions que encara no hem pogut fer. Tenim data per parlar amb Tabasa.
I el tap a l'Anella Verda?
Hem de buscar les millors solucions possibles perquè els Quatre Cantons siguin de vianants.
Van treure les pilones de l'Anella Verda i van tenir moltes crítiques dels col·lectius de ciclistes. L'opció seria acabar de treure el carril bici o acabar de vianatitzar?
Molt content d'aquella decisió. La tenia claríssima perquè jo havia vist en els Quatre Cartons, ambulàncies fent cua. Fa poc va passar amb Bombers i això que ara pots trepitjar el carril bici. El que sí que s'ha multat a molts vehicles perquè les càmeres estan posades. I no només això, sinó que hi ha un vehicle que multa. El carril bici és per les bicis o per vehicles d'emergència. El pla de mobilitat ja ens dirà quina és la millor solució. No és que vulgui treure el carril bici, jo el que vull fer és un pla de mobilitat.
"Hem de buscar les millors solucions possibles perquè els Quatre Cantons siguin de vianants"
Com està el tema de llicències?
Es va arribar en algun moment a tres anys d'espera. Ara estem agafant ja expedients que han entrat a l'abril. Hi ha 8 arquitectes treballant. Els expedients passen per diferents processos. Ens vam comprometre que trigaríem dos mesos a donar-los i així ho farem a finals de l'any que ve.
Que s'han posat més recursos?
Més recursos humans, però des de llicències s'ha fet una anàlisi i des de gerència s'ha creat un comitè específic. El procés s'ha monotonitzat i els interessats poden veure en quin moment està el seu expedient.
I Com està la Unió? Ha emès un manifest.
La Unió ha estat 4 anys parada, que no s'ha fet res. i nosaltres portem un any i al setembre s'acabaran les obres.
Bé, ells demanen per la governança. Quina fórmula jurídica hi ha d'haver?
Es va dissoldre el consorci i ara hem de parlar-ho amb els de La Unió. L'Ajuntament té un 80% de la propietat de La Unió.
Un dels temes polèmics va ser la pujada de sous. Com ho justifiquen?
El govern actual és més econòmic que el tripartit. Les retribucions globals del govern en aquest mandat són de 245.000 euros a l'any menys que en l'anterior. Representa concretament un 4,5% menys. Tenim menys càrrecs de confiança i tinents d'alcaldia.
Es vol tornar a presentar?
Porto un any d’alcalde, encara resten tres, però si, la meva intenció és tornar-me a presentar a les eleccions perquè estic totalment il·lusionat i entregat a Sant Cugat, la meva ciutat. I aquest és un projecte a 8 anys. Crec que el 2027 els santcugatencs valoraran la feina que estem fent, i ens renovaran la seva confiança.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.